Апельсиновий бісквіт

4ae8464032a9f1e2d882f27f9cb9ea66 Апельсиновий бісквіт

Бісквітне тісто вперше навчилися готувати у Франції, з’єднавши воєдино яйця, борошно і цукор. Випечені з нього вироби відрізнялися від інших надзвичайною пишністю і м’якістю. Вони отримали назву солодкий (кондитерський) хліб і активно використовувалися кулінарами для приготування тістечок, тортів та інших десертів. Згодом рецепт ускладнили, збагативши його екзотичними сухофруктами, шоколадом і горіхами.

Існує помилка, що пальма першості у винаході бісквіта належить Великобританії. Можливо, воно виникло із-за своєрідного «англійської» звучання слова. Насправді родоначальником назви стало італійське слово «біскотто», що означає запечений двічі. Саме це поняття французи використовували для делікатесної випічки, так як воно відображало суть всього процесу створення.

Бісквіти з додаванням м’якоті, цедри, соку цитрусових з’явилися практично відразу після того, як фрукти стали масово завозити на територію Європи. Найбільше були поширені апельсинові та лимонні бісквіти. Десерти привертали до себе приємним ароматом і пишним тестом апетитного золотистого кольору. В них нерідко додавали цукати, сушений родзинки, фініки і курагу, горіхи.

Нижче докладно розказано, як приготувати запашні апельсинові бісквіти.

Німецький апельсиновий бісквіт

Десерт для святкового столу. Готується з великою кількістю сухофруктів і горіхів. Замість цукру часто використовується натуральний мед. На зрізі бісквіта утворюється справжній калейдоскоп з різнокольорових шматочків цукатів, сухофруктів, горіхів.

Список інгредієнтів:

  • Яйця курячі – 6 шт.
  • Борошно пшеничне – 300-400 р.
  • Молоко – 70-100 мл
  • Масло вершкове – 200 р.
  • Сода (розпушувач) – 1 ч. л.
  • Цукор або мед – 70-100 р.
  • Апельсин великий – 2 шт.
  • Цукати ананасные – 50 р.
  • Родзинки жовтий – 50 р.
  • Фініки – 50 р.
  • Курага – 50 р.
  • Горіхи кешью – 50 р.
  • Сухарі панірувальні – при необхідності.

Спосіб приготування:

Дивіться також:  М'які вафлі
  • Заздалегідь дістати з морозилки вершкове масло, щоб воно встигло розм’якнути. В деяких джерелах радять розтопити брикет на вогні, але на топленому маслі бісквіт виходить не таким пишним. Краще діяти по-старому.
  • Вимити з милом і щіткою два великих апельсина. Так видаляється верхній парафіновий шар консерванту. Стерти з них всю цедру (без білої частини), яку відразу змішати з 1-2 ст. л. м’якого масла. Жир зв’яже ароматичні речовини, вони не зникнуть і всі залишаться в тесті.
  • З м’якоті віджати сік. Магазинний нектар для бісквіта не підійде, так як потрібна природна кислота для реакції з содою.
  • Просіяти борошно з пакетом розпушувача. Жовтки розтерти з пудрою, медом або цукром.
  • Збити злегка охолоджені білки, всипати до них дрібку солі.
  • З’єднати жовтки, молоко, апельсиновий сік і борошно. Змішати в пластичну масу і поступово ввести холодні білки.
  • Розпарити цукати, сухофрукти. Дрібно порубати. Просушити і подрібнити горіхи. Додати в бісквітну масу
  • Змастити форму маслом, при необхідності обсипати сухарями. Залити тісто до половини обсягу.
  • Випікати при 180-200 градусах протягом 30-40 хвилин.
  • Низькокалорійний апельсиновий бісквіт

    Ніжна ароматна випічка людей, змушених враховувати жирність споживаної їжі.

    Список інгредієнтів:

    • Апельсин – 1 шт.
    • Яйце – 3 шт.
    • Цукор, фруктоза – 100 р.
    • Борошно – 300 р.
    • Сметана – 150 р.
    • Сіль.
    • Сода – 1 ч. л.
    • Ванільна пудра – 50 р.
    • Какао-порошок – 50 р.

    Спосіб приготування:

  • Вимити з милом апельсин. Стерти цедру і вичавити весь сік. Цедру змішати з невеликою кількістю масла.
  • Розтерти яйця з цукром і сметаною. Збити до утворення легкої піни. Всипати солі і соди. Розпушувач (сода) завжди ставиться в кінці замісу. Не можна відразу з’єднувати її з подкислителем (соком, сметаною, оцтом, кефіром і т. д.), інакше тісто вийде не дуже пишним.
  • З’єднати з борошном і цедрою. Вимісити густе пластичне тісто. Влити апельсиновий сік, ще раз перемішати, досипати борошна до отримання густого, але злегка вологого тесту.
  • Викласти у змащену форму до половини висоти.
  • Випікати при 180 градусах протягом 25-30 хвилин (дані можуть коливатися, залежно від вологості тіста).
  • Остудити, при подачі посипати сумішшю ванільною цукрової пудри і какао-порошку.
  • Дивіться також:  Варення з бананів

    Апельсиновий бісквіт з пластівцями

    Рецепт корисного десерту з додаванням вівсяних і кукурудзяних пластівців.

    Список інгредієнтів:

    • Яйце – 4 шт.
    • Борошно – 300 р.
    • Молоко – 100 мл
    • Цукор – 100-150 р.
    • Апельсиновий сік – 1 ст.
    • Цедра – 1 ст. л.
    • Ванільний або коричнева ароматизатор.
    • Насіння соняшнику – 3 ст. л.
    • Вівсяні пластівці – 3 ст. л.
    • Кукурудзяні пластівці – 3 ст. л.
    • Густий апельсиновий конфітюр – 150 р.
    • Сіль.
    • Пудра цукрова, шоколадна стружка для декорації.

    Спосіб приготування:

  • Жовтки розтерти з цедрою, лимонним соком, молоком, ароматизаторами і цукром.
  • Всипати борошно і соду. Збити білки і додати в густе тісто.
  • Обсмажити на суху насіння соняшнику і вівсяні пластівці. Кукурудзяні пластівці залишити як є. Остудити і додати в бісквітне тісто разом з 3-4 ложками апельсинового конфітюру.
  • Змастити керамічну форму жиром. Тісто залити до половини обсягу.
  • Випікати при 180 градусах протягом 30-40 хвилин. Готовність тіста перевірити зубочисткою. Якщо вона виходить сухою, то бісквіт готовий.
  • Відразу з духовки форму виймати не бажано. Вона повинна трохи постояти всередині.
  • Щоб поверхня готового бісквіта не пересохла при охолодженні поза духовки, його вкривають злегка вологим бавовняним рушником.