Апельсиновий кекс

b8ffcb41e2ee0158482329efbe6ce919 Апельсиновий кекс

З точністю сказати, хто з європейських сусідів подарував кухні рецепт цієї досить калорійною випічки важко. Згідно з найпопулярнішою версією дякувати за нього потрібно манірних британців, що воліли після ситних страв з баранини і яловичини їсти не менш жирну бісквітну випічку. Деякі історики кулінарії з таким вирішенням питання не погоджуються і віддають пальму першості німцям.

На користь першої версії говорить те, що саме в англійській кухні придумано найбільше рецептів кексів і маффінів (маленьких кексів у формочках або чашках). Здобне бісквітне тісто поєднують з шоколадом, горіхами, різними прянощами, сухофруктами і цукатами. Дуже поширене використання цитрусових – апельсина, лимона, лайма, мандарина і т. д. Освіжаючий аромат і яскравий сік з цих фруктів немов маскують надлишкову жирність тесту.

Для приготування цитрусового кексу, зокрема з апельсинів, використовують всі частини плоду — сік, цедру, шкірку і м’якоть. Апельсин ідеально поєднується з корицею, сушеним імбиром і тертим мускатним горіхом, тому подібні прянощі часті гості в числі інгредієнтів тесту для кексу.

Важливо! Так як у російських широтах свіжозібраний з дерева апельсин є річчю майже нереальною, то потрібно ретельно підходити до миття фруктів. Всі імпортні цитрусові в обов’язковому порядку обробляються досить токсичними консервантами. Щоб їх змити, недостатньо прополоскати апельсин під теплою водою. Його потрібно вимити з милом за допомогою чистої губки або щітки і насухо витерти. Тільки в цьому випадку можна гарантувати, що консерванти не потраплять в блюдо разом з цедрою або часточками апельсина.

Простий апельсиновий кекс

Пишний кекс з приємним сонячно-жовтим кольором на зламі. Готується без особливих вишукувань, але вже після випічки його можна доповнити апельсиновим конфітюром, збитими вершками та іншими смаколиками.

Дивіться також:  М'які вафлі

Кількість продуктів вказано в розрахунку на 8 порцій.

Список інгредієнтів:

  • Великий апельсин – 1 шт.
  • Масло вершкове – 150 р.
  • Цукор – 150 р.
  • Розпушувач – 1 уп.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Ванілін в цукрі – 1 уп.
  • Борошно пшеничне – 300-400 р.
  • Панірувальні сухарі або манка – 50 р.

Спосіб приготування:

  • Розм’якшити вершкове масло, але не топити. Розтерти до білого стану разом з цукром або тонкого помелу цукровою пудрою.
  • З промитого з милом апельсина стерти цедру і відразу вмішати в масляну суміш, щоб не зник аромат.
  • З решти фрукта вичавити сік і до пори відставити в сторону.
  • До масляній основі всипати розпушувач, додати курячі яйця і спеції за бажанням.
  • Перемішати всі компоненти, залити сік і потім просіяти в посуд борошно.
  • Повинно вийти густе, але не формующееся в ком тісто. Воно повинно липнути до рук.
  • Форму-кексницу змастити масло і обсипати сухарями. Духовку попередньо прогріти протягом 10 хвилин
  • Випекти кекс при температурі 180 градусів протягом перших 20 хвилин, потім наступні 15 хвилин тримати випічку при 200 градусах.
  • Дати кексу охолонути, прикрасити за смаком і подати на десерт.
  • Апельсиновий кекс з сиром і морквою

    Менш калорійний варіант апельсинового кексу. Додавання в тісто протертого сиру надає страві приємну кислинку. Кількість продуктів вказано в розрахунку на 8 порцій.

    Список інгредієнтів:

    • Борошно пшеничне – 350 р.
    • Розпушувач – 1 уп.
    • Кориця – 1 ч. л.
    • Мускатний горіх – 0,25 ч. л.
    • Масло вершкове – 150 р.
    • Пресований сир жирний – 150 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Цукор – 150 р.
    • Апельсиновий сік – 100 мл
    • Морква – 1 шт.
    • Апельсинова цедра – 2 ст. л.
    • Ванілін в цукрі – 1 уп.
    Дивіться також:  Шоколадний торт з горіхами

    Спосіб приготування:

  • Пшеничне борошно просіяти разом з розпушувачем, корицею, ваніллю і мускатним горіхом.
  • Сир двічі протерти крізь дрібне металеве сито.
  • До половині борошна всипати сир і цукор, вбити пару курячих яєць.
  • Ретельно вимісити до пишної маси, влити апельсиновий сік, додати цедру і ще раз збити.
  • Моркву натерти максимально дрібно і додати в тісто. Ще раз вбити і вмішати решту борошно.
  • Повинно вийти густе, але не формующееся тісто.
  • Форму-кексницу обмазати маслом і присипати сухарями або манною крупою.
  • Влити тісто у форму до середини обсягу. Духова шафа попередньо прогріти.
  • Спекти кекс при 190 градусах протягом 30-40 хвилин.
  • Дати охолонути, за смаком прикрасити і подати до столу.
  • Апельсиновий кекс з шоколадом і какао

    Розкішний святковий кекс, який з’єднав в собі аромати свіжого апельсина гіркого шоколаду. Він ідеальний для романтичної вечері і дружніх посиденьок. Кількість продуктів вказано в розрахунку на 8 порцій.

    Список інгредієнтів:

    Тісто:

    • Молоко – 100 мл
    • Масло вершкове – 120 р.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Какао Порошок – 100 р.
    • Сік апельсиновий – 100 мл
    • Борошно пшеничне – 300 р.
    • Цукор – 100 р.
    • Сіль.
    • Розпушувач – 1 уп.
    • Ванілін в цукрі – 1 уп.
    • Цедра апельсинова – 2 ст. л.
    • Яйце куряче – 2 шт.

    Глазур:

    • Шоколад гіркий – 100 р.
    • Масло вершкове – 70-100 р.
    • Цукор – за смаком.

    Прикраса:

    • Цедра.
    • Апельсинові та лимонні цукати.

    Спосіб приготування:

  • У сотейник покласти дрібно порзане вершкове масло, какао порошок, ароматизатори і влити трохи олії.
  • На повільному вогні все довести до кипіння. Зняти з плити, влити в масу апельсиновий сік, всипати цукор, сіль. Все перемішати і трохи остудити.
  • Борошно просіяти разом з розпушувачем.
  • До масляної маси влити тепле молоко, всипати цедру і просіяне з розпушувачем борошно.
  • Замісити круте тісто, в яке вбити два курячих яйця.
  • Отримане густе, не формується в кому і липнущее до рук тісто влити в кексницу, попередньо змащену маслом і присипану сухарями.
  • Прогріти духовку і запекти в ньому кекс. Температура випічки 190 градусів, час приготування становить приблизно від 30 до 40 хвилин.
  • Після випічки кексу дати повністю охолонути.
  • Заздалегідь нарубати цукати або натерти цедри.
  • Окремо на водяній бані розтопити плитку шоколаду. Посуд має бути повністю сухий, так само як і ложка, якою все мішається. Якщо на них буде хоча б крапля води, то шоколадна глазур згорнеться.
  • До топленому шоколаду додати масло і цукор за смаком. Глазур безперервно заважати. Після придбання масою однорідного стану і глянсового блиску, потримати її на вогні ще пару-трійку хвилин і зняти з вогню.
  • На повністю остиглий кекс нанести шоколадну глазур суцільним шаром або у формі сіточки. У першому випадку підійде силіконова кулінарна кисть, у другому – звичайна ложка, з якої можна спустити глазур тонкою цівкою.
  • Поки глазур не застигла, присипати кекс цукатами, цедрою або сухофруктами.
  • Подати до чаю або кави.