Азу по-татарськи

c4e97653af42828f8a581296d0a29206 Азу по татарськи

Традиційне татарська страва азу улюблене багатьма людьми. Якщо ж ви до таких не належите, то просто зобов’язані спробувати приготувати його по одному з пропонованих рецептів. Впевнені, азу по-татарськи, завдяки своїй простоті і ситності, стане одним з найбільш подаються до вашого столу.

Азу по-татарськи з яловичиною і солоними огірками

Картопля для азу зазвичай смажать окремо. Його хрустка скоринка надає страві особливого смаку, та й виглядає таке азу цікавіше.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 0,5 кг.
  • Картопля – 1 кг.
  • Ріпчаста цибуля – 5 шт.
  • Солоні огірочки – 3 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • М’ясний бульйон – 1 склянка
  • Часник – 3 зубчики
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

Шматок нежирної яловичини ретельно промийте. Поріжте невеликими довгастими шматочками і викладіть в каструлю (в ідеалі – в казан) з розігрітим рослинним маслом. Смажте на невеликому вогні приблизно 5 хвилин.

За цей час очистіть і поріжте кільцями або півкільцями ріпчасту цибулю, додайте його до м’яса. Смажте разом ще 5-10 хвилин.

Додайте томатну пасту, перемішайте, продовжуйте смажити.

Огірки поріжте невеликими шматочками (або можете натерти їх на крупній тертці), викладіть в каструлю до м’яса.

Зверху залийте склянку м’ясного бульйону або води. Розмішайте, накрийте кришкою і тушкуйте все на маленькому вогні приблизно 20 хвилин.

За цей час очистіть картоплю, наріжте його соломкою і викладіть в гарячу сковороду з рослинним маслом. Смажте, як зазвичай, до хрусткої скоринки. За 5 хвилин до кінця приготування м’яса перекладіть готову картоплю в каструлю. Посоліть і поперчіть за смаком, видавіть в блюдо часник, перемішайте і залиште на кілька хвилин на вогні. Потім зніміть з плити і подавайте.

Дивіться також:  Овочеве пюре

Азу по-татарськи в мультиварці

Мультиварка допоможе вам приготувати чудове азу з дуже цікавим соусом. Як гарнір подайте макарони або відварену картоплю.

Інгредієнти:

  • М’якоть яловичини – 500-600 р.
  • Солоні огірки – 3-4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Свіжі помідори – 2 шт.
  • Томатна паста – 3-4 ст. л.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Огірковий розсіл – половина мультистакана
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

М’ясо промийте, наріжте невеликими брусочками. Викладіть шматочки м’яса в чашу мультиварки, налийте трохи олії, увімкніть режим «Випічка» на 20 хвилин і обсмажуйте м’ясо. Кришку при цьому не закривайте.

За цей час поріжте огірочки тонкими довгастими шматочками. Викладіть їх до м’яса, продовжуйте обсмажувати.

Помідори промийте, разом зі шкіркою порізати невеликими шматочками, додати в чашу мультиварки до м’яса і огірках.

Окремо приготуйте томатний соус. Для цього швидко очистіть цибулю, поріжте його маленькими шматочками, викладіть в сковороду з розігрітим рослинним маслом, обсмажте до м’якості. Посипте лук борошном, розмішайте, залиште на вогні 2 хвилини. Потім додайте до цибулі томатну пасту, вичавити через прес часник і влийте огірковий розсіл. Всі розмішайте і оцініть консистенцію. Якщо соус здасться вам занадто густим, додайте ще трохи води. Також спробуйте соус на смак: можете додати в нього солі або гострого перцю.

Тримайте соус на вогні ще 2 хвилини, потім вилийте його в чашу мультиварки. Розмішайте, додайте сіль і трохи цукру.

Далі мультиварку слід переключити на режим «Гасіння» (час приготування – 45 хвилин). Після звукового сигналу азу слід ще раз добре перемішати, а потім подавати до столу з гарніром.

Азу по-татарськи з куркою і сметаною

Деякі люди не люблять азу з-за того, що це блюдо готують найчастіше з досить жорсткої яловичини або баранини. Чому б не зробити азу більш «легким», використовуючи куряче м’ясо? Давайте спробуємо.

Дивіться також:  Шашлик з курки

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 400 г
  • Солоні огірки – 4 шт.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Борошно – 20 р.
  • Рослинне масло – для смаження
  • Часник –2-3 зубчики
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Куряче філе промийте і наріжте товстою соломкою. Висипте борошно на тарілку, обваляйте в ній шматочки м’яса. Струшуючи залишки борошна, перекладіть м’ясо на розігріту сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Смажте на середньому вогні до появи скоринки.

Цибулину очистіть, поріжте тонкими півкільцями, додати до м’яса. Смажте разом приблизно 10 хвилин, не дозволяючи луку пересмажиться.

Потім додайте в сковороду огірки, порізані тонкою соломкою. Деякі господині вважають за краще чистити огірки перед тим, як додавати їх в азу – вирішувати вам. Тушкуйте огірки разом з м’ясом і цибулею близько 5 хвилин.

Видавіть в блюдо часник, посоліть за смаком і покладіть сметану (чим жирніше буде сметана, тим краще). Перемішайте, прогрівайте страву ще 5 хвилин, потім зніміть з вогню і подавайте з гарніром.