Бананове варення

5568dfdd23a7ed6d560f507188b2b70d Бананове варення

Домашні заготовки з екзотичних фруктів незвичні для середньої смуги, проте останнім часом саме рецепти незвичайних видів варення стають все більш популярними. Ківі, фейхоа, апельсини і помело, мандарини і кумкват, банани, кавуни і дині – всі ці фрукти в тому чи іншому поєднанні можна зустріти в рецептах незвичайних страв.

Особливість варення з південних дарів полягає в їх малому терміні зберігання. Якщо комбіновані заготовки з фейхоа, цитрусових, яблук, слив і груш можуть без змін простояти в банках рік і більше, то десерти з ківі, бананів зберігаються зовсім небагато. Це обумовлено тим, що фрукти не виносять тривалої обробки і у чистому вигляді сильно втрачають у смаку і ароматі.

Бананове варення відноситься до розряду саме таких примхливих заготовок. М’якоть фрукта не тримає форму і при обробці повністю розварюється, перетворюючись в клейка пюре. Вона швидко окислюється на повітрі і в лічені хвилини набуває землистий сірий колір. Щоб збалансувати смак чистого продукту, до нього додають м’якоть яблук або груш, подрібнені з шкіркою цитрусові.

Повидло з яблук (груш) і бананів може зберігатися більше півроку, а от варення-хвилинки з включенням інших фруктів і ягід залишаються придатними в їжу не довше тижня, тому не варто готувати їх у великих обсягах. Так як м’якоть бананів може темніти аж до здобуття чорного кольору, як писалося вище, до неї додають лимонну кислоту або соки цитрусових і кислого яблука. Вони запобігають окисленню і стабілізують колір варення. Лимонна кислота також виконує роль консерванту і подовжує термін придатності варення.

Далі наведено кілька рецептів незвичайних заготовок з додаванням бананів.

Варення з бананів

Рецепт для тривалого зберігання.

Дивіться також:  Яблучний пудинг

Список інгредієнтів:

  • Банани середньої стиглості – 1 кг.
  • Лимонна кислота – 0,5 ч. л.
  • Лимон – 200 р.
  • Цедра – 1 ст. л. дрібної стружки.
  • Цукор – 700 – 1000 р.
  • Вода – 500 – 700 мл

Спосіб приготування:

  • Банани практично не виділяють соку, тому їх засипати цукром марно. В якості рідкої основи для варення (повидла) використовується інвертний сироп на лимонному соці і кислоті.
  • Банани очистити, скласти в каструлю і відразу залити лимонним соком. Розім’яти м’ялкою і ретельно перемішати, розподіляючи сік і цедру. До пори накрити миску з пюре кришкою або плівкою.
  • Закип’ятити півлітра води, розчинити в ньому цукор і лимонну кислоту. Трохи покіпятіть і перекласти в нього пюре.
  • Інтенсивно розмішати і варити 30 хвилин. Стежити, щоб маса не прикипала до стінок.
  • Далі класичний етап – розлити по стерильним баночках, закупорити і забезпечити плавне остигання під укриттям (ватним ковдрою).
  • Повидло виходить рідким.
  • Густе варення з бананів і груш

    Рецепт густого і ароматного варення на основі бананів і груш (яблук). Тон у страві задають груші, тому від обраного сорту залежить аромат, смак, текстуру і консистенція кінцевого продукту. Найкращий варіант – з, добре выспевшие груші з крупитчатой соковитою м’якоттю. Якщо хочеться саме повидла, то м’якоть всіх фруктів потрібно заздалегідь подрібнити, якщо ж потрібні шматочки, то залишити груші як є, розім’явши тільки банани.

    До речі, на відміну від першого рецепта, тут бажано придбати самі спілі, крапчасті банани.

    Список інгредієнтів:

    • Груші стиглі – 1 кг.
    • Банани крапчасті – 1 кг.
    • Вода – 500 мл
    • Лимонний сік – 150 мл
    • Кислота лимонна – 0,5 ч. л.
    • Цукор – 1 кг
    Дивіться також:  Запіканка з гарбуза

    Спосіб приготування:

  • Очистити груші від жорсткої шкірки і твердих серцевин. Дрібно нарізати і засипати половиною цукру. Можна зробити це заздалегідь, з вечора, щоб встиг виступити сік і розчинити всі кристали.
  • Банани розім’яти в пюре, змішати з соком.
  • З води, цукру, що залишився і лимонної кислоти зварити інвертний сироп. Перекласти в нього бананове пюре, проварити 5 хвилин.
  • Груші подрібнити заглибним блендером або залишити як є. Додати до бананової масі.
  • Варити 20-30 хвилин, після розлити по невеликих стерильним банкам.
  • Накрити кришками, забезпечити плавне остигання під укриттям. Зберігати не більше року.
  • Сире варення з бананів

    Рецепт сирого варення або швидкого фруктового десерту на всі випадки. Блюдо дуже добре виручає в суворі зимові вечори, коли хочеться чого-небудь смачного, фруктового і свіжого. Заготівля зберігається буквально два-три дні по причині знаходження в складі бананів, тому не варто готувати за раз більше 1-2 півлітрових баночок.

    Список інгредієнтів:

    • Медові (крапчасті) банани – 200 р.
    • Мед – 1-2 ст. л.
    • Цукор – 2-3 ст. л.
    • Горіхи будь-які (кешью, фундук, волоський, кедровий) – 100 р.
    • Лимонний сік – 50 мл
    • Апельсиновий сік – 50 мл
    • Родзинки жовтий – 50 р.
    • Курага – 100 р.
    • Лимонна кислота – щіпка.

    Спосіб приготування:

  • З’єднати фруктові соки, розвести в них мед і цукор, щіпку лимонної кислоти.
  • Банани нарізати кубиком і залити фруктовою сумішшю.
  • Сушену курагу і жовтий родзинки заздалегідь і окремо замочити в гарячій воді. Плоди повинні повністю розм’якнути і добре протиратися крізь сито. (Не варити!).
  • Перебрати, видаливши зіпсовані частини, що залишилися сухофрукти протерти крізь сито. Ягоди родзинок довільно порізати.
  • Горіхи посушити в духовці або на порожній сковороді. Добре перевірки від залишків лушпиння. Якщо на зернах залишиться шкірка, то вона буде відчутно гірчити в готовому блюді і може змінити його колір. Перекрутити або подрібнити качалкою, блендером.
  • Всі компоненти добре перемішати і розкласти по скляних або керамічних банках, які потрібно кілька разів сполоснути окропом і насухо витерти чистим рушником.
  • Закрити ПОЛІЕТИЛЕНОВОЇ кришкою і поставити в холодильник. Зберігати два-три дні.