Бефстроганов з грибами

fbb0d055002640e1a82c9d139bc3e6e2 Бефстроганов з грибами

Справжній бефстроганов – розкішне блюдо з дрібних шматочків темного м’яса, обсмажених на олії і стушенных в ніжному вершковому соусі. З’явилося блюдо в Росії приблизно 200 років тому, коли кухар графа Строганова здивував його гостей смужками яловичини під густою сметанною підливою.

Власне приставка «бет» перекладається з англійської мови як яловичина, тому назва легендарного страви дослівно перекладається як яловичина Строганова. З часом, рецепт перестав бути суто російським надбанням і став активно гастролювати по європейських кухонь та рестораціями. Результатом цього з’явилися сотні нових варіантів приготування ситного страви.

Так бефстроганов стали робити не тільки з яловичини, але і з конини, баранини, свинини, птиці і навіть білої риби. Бефстроганова зробленого тільки з грибів не існує, зате можна знайти багато чудових рецептів м’ясної страви з включенням тепличних печериць, глив і шиїтаке, запашних лісових боровиків, лисичок і маслюків.

Як приготувати апетитний бефстроганов з грибами, детально розказано в розташованих нижче рецептах.

Бефстроганов з печерицями

Найпоширеніші свіжі гриби на російських прилавках – це печериці, тому гріх не привести у статті смачний рецепт на їх основі.

Список інгредієнтів:

  • Яловичина – 600 р.
  • Печериці – 300 р.
  • Цибуля – 200 р.
  • Олія – 50 мл
  • Сметана – 150 р.
  • Бульйон – 1 л.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Сіль.
  • Перець.
  • Зубок часнику.
  • Сушена зелень.

Спосіб приготування:

  • Нарізати яловичину і печериці смужками.
  • Гриби обсмажити в олії з додаванням зубки часнику і дрібно нашаткованої цибулини. Посолити, всипати зелень і приправити.
  • Через хвилину покласти всередину м’ясо і добре перемішати. При необхідності підлити 50 мл. бульйону, щоб уникнути пригорання.
  • Окремо на сухій сковорідці обсмажити ложку борошна. Всипати її в сметану і розмішати.
  • Сметану з борошном додати в бефстроганов. Розмішати, після того, як соус почне густіти, розвести бульйоном до необхідної консистенції. Накрити кришкою і тушкувати ще близько 8-10 хвилин.
  • Дивіться також:  Різотто з грибами

    Бефстроганов «Делікатесний»

    Дуже ніжне блюдо з свинячого мови і глив.

    Список інгредієнтів:

    • Свинячий язик – 700 р.
    • Вершки – 250 мл
    • Бульйон – 200 мл
    • Гливи – 400 р.
    • Сіль.
    • Цибуля – 200 р.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Мускатний горіх.
    • Вино біле – 50 мл
    • Перець.
    • Масло рослинне — 70 мл
    • Зелень петрушки за бажанням.
    • Часточка часнику.

    Спосіб приготування:

  • Язик очистити від шкірки і прожилок, нарізати брусочками. Гливи злегка відварити в солоній воді і нашаткувати соломкою. Склянку грибного відвару залишити для соусу.
  • Обсмажити шматочки мови в маслі, додати до них відварені гриби і кубики цибулі, біле вино, товчений часник.
  • На суху пасерувати ложку борошна, змішати її з вершками і вилити до смаженій мови та грибів.
  • Перемішати, по мірі загусання розбавляти соус грибним бульйоном.
  • Всипати зелень, довести до потрібного смаку сіллю і спеціями.
  • Подавати з гарніром.
  • Бефстроганов з курки з грибами

    Ніжний бефстроганов швидкого приготування:

    Список інгредієнтів:

    • Курятина – 500 р.
    • Гриби будь – 200 р.
    • Солодкий перець – 1 шт.
    • Часник – 4 шт.
    • Зелена цибуля – 50 р.
    • Перець.
    • Сіль.
    • Приправа для птиці.
    • Сметана – 200 р.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Мускатний горіх.
    • Масло вершкове – 50 г.

    Спосіб приготування:

  • Відварити гриби, злити частину підсоленого бульйону в чашку.
  • Нарізати курятину довгими смужками розміром приблизно з мізинець і швидко обсмажити (т. зв. «запечатати») у вершковому маслі. Додати спецій для птиці і товченого часнику.
  • Очистити з солодкого перцю шкірку, а м’якоть посікти довільного розміру, кубиками.
  • Додати до м’яса, туди ж покласти перекручені в грубозернистий фарш відварені гриби і рубаний зелений лук.
  • Борошно просіяти в сметану, ретельно розмішати і додати всі в бефстроганов, коли перець стане м’яким.
  • Після того, як білий соус почне густіти, поступово розбавити його грибним бульйоном.
  • Тушкувати близько 10 хвилин і зняти з вогню.
  • Подавати гарячим з гарніром на вибір.