Бефстроганов з індички

c9d21a27ea191d1a4e3fdae280448445 Бефстроганов з індички

Бефстроганов в класичному розумінні – це страва з тонко нарізаного соломкою м’яса, обсмаженої до готовності і стушенного в білому соусі. Для нарізки брали найчастіше яловичину та свинину, а в якості основи для білого соусу використовували нежирну сметану або звичайні вершки питні.

З часом блюдо стали готувати з будь-якого м’яса і птиці, а також з деяких сортів риби. Бефстроганов з індички являє собою своєрідний симбіоз страви з м’яса і птиці – ніжне і м’яке філе з багатим м’ясним смаком. М’якоть індички дуже швидко готується, тому її потрібно доповнювати вже обробленими овочами, грибами і т. д., так як вони можуть залишитися злегка твердуватими.

Філе добре поєднується зі всіма продуктами, тому можна зустріти рецепти бефстроганова з індички з грибами, сиром, томатами і шинкою та інші. Як гарнір до м’ясного блюда краще всього підходять відварений рис і звичайні макаронні вироби, хоча запашне картопляне пюре або ароматна гречка з маслом теж органічно доповнять апетитну композицію.

Аналогічно курятині, індичка вдячно відгукується на різні спеції, особливо на куркума, карі, мускатний горіх. Лавровий лист, товчений часник, каррі і куркуму, пекучий перець краще додавати при обжарке птиці, а мускатний горіх, сушені трави і чорний перець – безпосередньо в соус.

Нижче дано кілька рецептів апетитного бефстроганова з індички, які допоможуть привнести в повсякденне кухню приємну різноманітність.

Бефстроганов з індички з каррі

Класичний бефстроганов з індички з ніжним вершковим соусом золотистого кольору. Замість чистої приправи можна використовувати готові суміші для птиці з додаванням.

Список інгредієнтів:

  • Філе індички – 400 р.
  • Базилік сушений – 0,5 ч. л.
  • Сіль.
  • Сметана – 300 р.
  • Чорний перець.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Кубик курячого бульйону – 1 шт.
  • Вода за необхідності – до 200 мл
  • Часник – 1 шт.
  • Каррі – 0,5 ч. л.
  • Паприка сушена – 1 ч. л. за бажанням.
  • Масло вершкове – 50 г.
Дивіться також:  Лазанья «Болоньєзе»

Спосіб приготування:

  • Філе індички промити. Просушити серветкою і нарізати на довгі смужки в 1 см. товщиною.
  • Обсмажити м’ясо на вершковому маслі, приправивши сіллю. Після появи перших золотистих бочков, розчавити в сковороду один або два зубчики часнику.
  • Окремо на сухій сковороді обсмажити ложку пшеничного борошна. Залити склянкою нежирних вершків або 300 р. рідкої сметани. Ретельно розмішати, щоб попередити утворення грудочок.
  • Всипати сушену зелень базиліка, половинку раскрошенного кубика і чорний перець. Якщо є, то можна додати трохи сушеного кореня петрушки або пастернака.
  • З’єднати соус з м’ясом і маслом з соками. Додати приправу каррі порошок солодкої паприки. Тушкувати під кришкою близько 5-7 хвилин. Якщо соус для бефстроганова виходить досить густим, то його можна розвести будь бульйоном або водою. Зазвичай рідини потрібно не більше 100-150 мл.
  • На гарнір за смаком приготувати відварний довгозерний рис або гречану кашу.
  • Бефстроганов з індички з томатом і грудинкою

    Ситне блюдо для любителів м’яса, приготоване з ніжного індичого філе з додаванням варено-копченої свинячої грудинки і стиглих томатів. Помідори підійдуть як свіжі, так і у власному соку.

    Список інгредієнтів:

    • Свиняча грудинка – 200 р.
    • Індиче філе – 400 р.
    • Часник – 2 шт.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Томати у власному соку – 200 р.
    • Сметана жирна – 200 р.
    • Чорний перець.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Кріп сушений – 1 ч. л. без гірки.
    • Кмин або коріандр за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Свинячу грудинку нарізати трохи дрібніше, ніж зазвичай і обсмажити на слабкому вогні з додаванням рослинної олії. Сильний вогонь не потрібен, так як шматочки зазолотятся, але не встигнуть протомиться і випустити ароматний жир.
  • Як тільки сало грудинки стане прозорим, розчавити в сковороду пару часточок часнику. Швидко обсмажити і покласти підсушені смужки індичого філе (товщиною не більше сантиметра).
  • Обсмажити пару хвилин і всипати цибулю, нарізану дрібним кубиком. Пасерувати до прозорості. Приправити сіллю і чорним перцем. Додати за смаком товченого коріандру або цілих зерен кмину.
  • Приблизно 200 р. томатів з заливкою відібрати в окремий посуд і зняти з плодів жорстку шкірку, після вміст миски розім’яти в густу кашку і перелити її в бефстроганов.
  • Борошно розвести в 50-70 мл холодної води або бульйону і влити в сковороду. Відразу ретельно розмішати, щоб загустевшая борошно не пригоріла до дна.
  • Останньою в бефстроганов додати жирну сметану і сушений кріп. Перемішати, оцінити густину і за смаком розбавити водою або бульйоном. Гасити близько 5-8 хвилин, не накриваючи кришкою.
  • Наприкінці ще раз приправити сіллю перцем або, якщо це необхідно.
  • Бефстроганов, зроблений за цим рецептом, ідеально поєднується з ароматним картопляним пюре.
  • Дивіться також:  Бефстроганов з курки

    Бефстроганов з індички з овочами

    Пікантне блюдо з темного м’яса індички і пасерованих овочів з легким сирно-вершковим соусом.

    Список інгредієнтів:

    • Темне м’ясо індички (стегно) – 1 шт. або 400 р.
    • Стручок солодкого перцю (помаранчевий, червоний) – 1 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт. або
    • Зелена цибуля біла частина – 50 р.
    • Селера кореневої – 100 р.
    • Сметана або вершки – 200 мл
    • Морква – 1 шт.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л. без гірки.
    • Петрушка свіжа – 20 р.
    • Плавлений сир – 1-1,5 сирка.
    • Бульйон або вода з кубиком – 200 мл
    • Томатна паста – 1 ч. л.
    • Масло вершкове — 50 г.
    • Чорний перець.
    • Паприка сушена – 1 ст. л.
    • Сіль.
    • Часник сушений – 1 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • З індичого стегенця зняти шкіру, жир і видалити всі кістки. Накрити двома шарами харчової плівки і м’яко відбити плоским боком кулінарного молотка.
  • Підготовлене м’ясо нарізати на довгі смужки, потім накрити паперовою серветкою, щоб вона ввібрала надлишки соку. Так м’ясо швидше придбає золотисту скоринку, а не буде тушкуватися у власному соку.
  • На вершковому маслі обсмажити підсушені смужки темного філе, приправте чорним перцем, сушеним часником і сіллю.
  • Очищені коренеплоди натерти на профілі для отримання соломки по-корейськи. Лук нашаткувати півкільцями (білі стебла зеленої цибулі просто нарізати брусочками).
  • Петрушку порубати. Стручок перцю обшпарити або злегка запекти в мікрохвильовій печі і зняти жорстку шкірку, якщо така є. Нарізати соломкою.
  • У чистій сковороді розтопить трохи олії і довести в ньому до прозорості тонкі півкільця цибулі. Потім до нього додати соломку моркви, перцю і селери. Швидко обсмажити, залити невеликою кількістю бульйону, покласти ложку томатної пасти і тушкувати пару хвилин.
  • До підготовлених овочів перекласти м’ясо разом з маслом і соками.
  • У сковороду після м’яса додати ще трохи олії (жиру) і пасерувати в ньому ложку пшеничного борошна. Влити рідкої сметани, трохи бульйону і перемішати. За смаком всипати сушеної зелені.
  • Гасити, не накриваючи кришкою, щоб зайва волога. Як тільки соус почне густіти, перелити його в сковороду з бефстрогановим..
  • На дуже дрібній тертці натерти один або два плавлених сирка ( на наведене кількість продуктів зазвичай йде півтора стограмових сирка з розрахунку на 200 г. сметани і 200-300 мл. бульйону.).
  • Сир додавати по частинах, щоразу ретельно перемішуючи і чекаючи його повного розчинення. Після введення всіх інгредієнтів тушкувати у відкритій посуді близько 5 хвилин.
  • Готовий бефстроганов подати з відварною картоплею або макаронними виробами.