Бефстроганов з курки

ea8b01a230ae279ad6f12153dd0b40c5 Бефстроганов з курки

Бефстроганов у споконвічному своєму виді складається з дрібно нарізаною яловичини, приготовленої на малому вогні з ніжним сметанним соусом. Незважаючи на очевидне англійська назва, рецепт страви був винайдений в Російській Імперії. Дослівно переклад словосполучення звучить як яловичина по-строгановськи.

З плином часу рецепт став дуже популярний і поширився не лише по європейським країнам, але і зовсім по далекому зарубіжжю. В «еміграції» страва кардинально змінило свій склад і навіть спосіб приготування. Від первісного задуму залишилася лише сама форма страви — дрібно нарізане м’ясо в густому білому соусі.

Зараз бефстроганов готують з будь-якого виду м’яса, в тому числі і з курятини. Куряче м’ясо вигідно відрізняється від темних сортів швидкістю і простотою свого приготування. Страва з нього можна зробити буквально за 15-30 хвилин.

Як можна приготувати запашний бефстроганов з ніжною курятини, докладно розказано нижче.

Бефстроганов з курки по-простому

Найпростіший рецепт з числа можливих – м’ясо, сметана, борошно і спеції. Зазвичай для страви беруть виключно грудку, але краще використовувати асорті з білого і темного м’яса з стегенець або стегон.

Список інгредієнтів:

  • Борошно – 1,5 ч. л.
  • Курка – 400-500 р.
  • Сметана – 200 р.
  • Бульйон або вода – 250 — 350 мл
  • Чорний перець.
  • Сіль.
  • Вершкове масло – 70 р.
  • Часник – за бажанням.

Спосіб приготування:

  • Курятину нарізати тонкими смужками розміром з мізинець і обсмажити в добре розігрітому вершковому маслі до ледь помітної золотистої скоринки.
  • У невеликій кількості холодного бульйону розвести 1,5 ч. л. борошна і вилити в сковороду з м’ясом.
  • Ретельно розміщувати і дочекатися повного загустіння.
  • Змішати залишився бульйон з жирної сметаною і додати в бефстроганов.
  • Тушкувати без кришки ще близько 10 хвилин, приправити травами, сіллю і чорним перцем. Зняти з вогню.
  • Дивіться також:  Ростбіф з яловичини

    Бефстроганов з курятини з сушеної паприкою і перцем

    Апетитний бефстроганов з насиченим кольором і пікантним солодкуватим смаком.

    Список інгредієнтів:

    • Курятина – 500 р.
    • Сушена паприка – 2 ст. л.
    • Сметана – 200 р.
    • Солодкий перець – 1 шт.
    • Борошно – 2 ч. л.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Пекучий перець.
    • Сіль.
    • Масло – 50 р.
    • Вода, бульйон – 300-500 мл
    • Часник – 2 шт.

    Спосіб приготування:

  • Нарізати курятину невеликими смужками. Швидко обсмажити у вершковому маслі з додаванням часточки часнику.
  • Окремо обсмажити кубики цибулі і тонкі смужки солодкого перцю. Готові овочі перекласти до м’яса.
  • Розвести борошно в одній третині склянки холодного бульйону і додати в сковороду.
  • Сметану розвести бульйоном і додати в неї сушеної паприки, пекучого перцю, солі і інших спецій за смаком.
  • Залити основу бефстроганова і тушкувати ще близько 10 хвилин, не накриваючи кришкою.
  • При подачі за смаком присипати зеленню або сиром.
  • Бефстроганов з курки та грибів

    Ніжне блюдо з білого м’яса і молодих глив.

    Список інгредієнтів:

    • Гриби печериці свіжі – 300 р.
    • Курка (грудка) – 300 р.
    • Часник – 3 шт.
    • Вершки – 200 мл
    • Грибний бульйон – 300-500 мл
    • Мускатний горіх.
    • Орегано.
    • Базилік сушений.
    • Чорний перець.
    • Борошно – 1 ст. л.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 50 мл

    Спосіб приготування:

  • Розібрати гливи, видалити при необхідності нижню одревесневшую частина. Нашаткувати соломкою.
  • Курячу грудку нарізати невеликими брусочками.
  • Гриби і курку обсмажити на різних сковорідках. До курячому м’ясу додати декілька товчених зубчиків часнику.
  • Гриби перекласти до курки, залити борошном, розведеним у холодному грибному бульйоні. Ретельно перемішати і після загустіння додати суміш вершків (сметани) і грибного бульйону.
  • За смаком приправити страву мускатним горіхом, сушеним орегано та базиліком, чорним перцем. Довести до смаку сіллю.
  • Тушкувати без кришки ще близько 10 хвилин і зняти з плити. За смаком присипати зеленню або сиром. Подавати з гарніром.
  • Дивіться також:  Запіканка з макаронів

    Бефстроганов з курки з томатом

    Просте блюдо для любителів кетчупу і стиглих помідорів.

    Список інгредієнтів:

    • Курятина – 500 р.
    • Біле коріння (петрушка, селера) – 30 р.
    • Вершки (сметана) – 200 мл
    • Томатна паста, кетчуп – 50 мл
    • Бульйон, вода – 500 мл
    • Борошно пшеничне – 1-2 ч. л. з гіркою.
    • Сушена петрушка, кріп.
    • Стиглі помідори – 2 шт.
    • Цибуля — 1шт.
    • Сіль.
    • Часник за бажанням.
    • Сир плавлений за бажанням.
    • Чорний перець.
    • Масло вершкове – 50 г.

    Спосіб приготування:

  • Обшпарити помідори в окропі і зняти з них скрутившуюся шкірку. Порізати овочі кубиками.
  • Курятину промити, зняти плівки і шкірку. Філе нарізати смужками і швидко обсмажити в добре прогрітому вершковому маслі, щедро підсолюємо і приправивши.
  • Окремо пасерувати цибулю до легкого рум’яного кольору. Смажити або допускати підгоряння небажано, так як це сильно відбивається на смаку страви.
  • Якщо готувати цибулю разом з куркою, то він може вийти занадто м’яким.
  • З’єднати в сковороді обсмажене м’ясо, цибулю і свіжі помідори. За бажанням розчавити зубок часнику. Всипати сушеної зелені і трохи чорного перцю.
  • Пасерувати ложку борошна до кремового кольору, розвести приблизно 70 мл холодного бульйону і додати в бефстроганов. Добре розмішати, щоб не утворилося підгорілих шматочків і не розчинилися грудок.
  • Змішати томатну пасту або шашличний кетчуп з жирною сметаною і залишками бульйону. Поступово ввести в бефстроганов, також ретельно перемішуючи. Довести до необхідного смаку чорним перцем і сіллю.
  • Для додання більш насиченого вершкового смаку в білий соус можна додати дрібно натертого плавленого сиру (приблизно 50 р.). Сирні пластівці розмішують до повного розчинення і після цього гасять ще близько 5 хвилин, не накриваючи посуд кришкою.
  • Готовий бефстроганов подають з гарніром, прикрашаючи за смаком зеленню або овочами.