Бефстроганов з свинини

a135f5e7dbbf2b0627ab24639022e639 Бефстроганов з свинини

Бефстроганов з свинини – ситне блюдо з темного м’яса, нарізаного тонкими смужками і стушенного в ніжному вершковому соусі. Історія незвичайного м’ясного рагу тісно пов’язана з графом Строгановим – життєлюбним і гостинним людиною, чий будинок був завжди відкритий для гостей і славився чудовою кухнею.

Саме кухар графа Строганова винайшов бефстроганов, блюдо, відоме сьогодні по всьому світу. Спочатку м’ясний делікатес готували з молодої яловичини і соусу бешамель, тому страва дослівно по-англійськи називається «строгановская яловичина». З плином часу рецептура плавно змінювалася і підлаштовувалася під сучасні реалії. Замість яловичини стали використовувати свинину, курку і качку, субпродукти, дичину, а іноді і баранину. У соус бешамель замість вершків, білого вина і мускатного горіха додавали сметану і місцеві спеції – сушений кріп, петрушку, часник, коріандр або кмин.

Бефстроганов з свинини виходить калорійним, так як м’ясо досить жирне. Для отримання у страві ніжних і м’яких смужок філе використовують шматки з корейки або шиї. Тазостегнова або лопаткова частина свинячої туші для цих цілей підходять погано, так як м’ясо з них жорстке і сухе. Що стосується спецій, то зі свининою добре поєднується коріандр, чебрець і орегано, кмин, перець запашний. З гвоздикою, базиліком, зеленню кінзи і сушеним часником потрібно бути обережними, так як вони можуть відтінити специфічний аромат і смак м’яса.

На гарнір до ситного бефстроганову подають простий відварну картоплю, пропарений рис без добавок, гречану або перлову кашу. Непогано блюдо гармонує з відвареною цвітною капустою, весняної сумішшю овочів і спаржею.

Бефстроганов з свинини по-класично

Вишуканий варіант приготування страви зі свинини.

Список інгредієнтів:

  • Біле вино – 100 мл
  • Корейка – 400 р.
  • Вершки – 200 мл
  • Кмин цілий – 0,25 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Сіль.
  • Петрушка сушена – 0,5 ч. л.
  • Бульйон за необхідності.
  • Мускатний горіх – щіпка.
  • Перець чорний.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 г.
Дивіться також:  Тефтелі в сметанному соусі

Спосіб приготування:

  • Корейку без кістки і жирового прошарку просушити паперовим рушником. Порізати на довгі смужки. При необхідності знову обсушити.
  • Розігріти масло і пасерувати в ньому дрібні кубики цибулі. Чим дрібніше шинкування, тим краще.
  • Як тільки маса стане прозорою, покласти смужки свинини і обсмажити до напівготовності на середньої інтенсивності вогні.
  • Влити до свинини білого вина і випарувати рідину на дві третини. Вогонь посилювати не потрібно.
  • Після окремо пасерувати ложку борошна. Остудити порошок і розвести його в холодних вершках. Масу влити до м’яса і тушкувати на малому вогні.
  • Всипати мускатний горіх, цілий кмин і сушену петрушку. Після додавання всіх спецій і солі, потримати сковороду на вогні ще 5 хвилин і вимкнути плиту.
  • Подавати з відварним рисом, гречкою або печеною картоплею.
  • Бефстроганов з свинини з яблуками

    Досить незвичайний рецепт приготування свинини. Сподобається любителям кисло-солодких м’ясних страв з додаванням томату. В якості томатних продуктів краще використовувати помідори у власному соку або краснодарський томатний соус з яблучним пюре (в склі).

    Список інгредієнтів:

    • Шийна частина – 500 р.
    • Яблуко – 1-2 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Соус краснодарський – 2-3 ст. л.
    • Мед – 1-2 ч. л.
    • Лимон – 0,5 шт.
    • Сметана – 100 р.
    • Бульйон – за необхідності.
    • Перець.
    • Масло.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Шийну частину нарізати на смужки. Обсушити рушником і швидко обсмажити в рослинній олії.
  • Зменшити жар і всипати дрібно нашатковану цибулю. Тушкувати до прозорості.
  • Потім додати м’якоть міцних яблук, очищену від шкірки і нарізану кубиками.
  • Влити в сковороду лимонний сік і мед. Поперчити і злегка присолити (остаточний досол буде в кінці). Тушкувати до м’якості яблук.
  • Як тільки яблука стануть м’якими, покласти в блюдо 2-3 ст. л. хорошого томатного соусу (без великої кількості крохмалю) або 200 г томатів у власному соку (без шкірки).
  • Готувати ще 2-3 хвилини, після чого покласти сметану (від 18 % жирності). Якщо потрібно, підлити трохи води або овочевого бульйону, щоб отримати достатню кількість вершкового соусу.
  • Спробувати блюдо, за смаком доперчить і досолити. Потримати під кришкою ще 3-5 хвилин і зняти з плити.
  • Свинячий бефстроганов з кисло-солодким соусом добре поєднується з печеною картоплею, овочевим рагу, звичайним картопляним пюре.
  • Дивіться також:  Тефтелі з рисом

    Бефстроганов з свинини в пряному соусі

    Свиняча вирізка, стушенная в ситному вершковому соусі з великою кількістю гострих і пряних спецій.

    Список інгредієнтів:

    • Жирна свинина – 500 р.
    • Вершки – 200 мл
    • Морква – 1 шт.
    • Овочевий бульйон – 200 мл
    • Селера – 100 р.
    • Коріандр мелений.
    • Лист лавровий.
    • Перець чорний.
    • Сіль.
    • Імбир свіжий – 30 р. або
    • Хрін тертий – 0,5-1 ч. л.
    • Лимон – 0,5 шт.
    • Пекучий перець.
    • Часник – 3-4 шт.
    • Кріп сушений – 0,25 ч. л.
    • Борошно – 1 ч. л. з гіркою.

    Спосіб приготування:

  • На корейському профілі нашаткувати корінь селери і моркву. Пасерувати овочі в вершковому маслі, після чого додати до них дрібно нарізану свинину і великі шматочки свіжого імбиру без шкірки.
  • Обсмажити і заправити товченим часником. Знизити полум’я конфорки, видалити розм’якшений імбир.
  • Влити вершки з розведеною в них борошном. Тушкувати, часто помішуючи. Як тільки маса почне густіти, поступово підлити до неї овочевий бульйон до бажаної консистенції. Додати лимонного соку і дрібку цедри.
  • Бефстроганов тушкувати на середньому вогні, не накриваючи сковороду кришкою. Всипати всі спеції – коріандр, сушений кріп, перець червоний і чорний, лавровий лист, а також хрін, якщо не використовувався імбир.
  • Після додавання спецій готувати ще 5 хвилин, після чого накрити посуд кришкою і вимкнути вогонь під сковородою.
  • Подавати з гарніром. Присипати пармезаном, свіжою зеленню за бажанням.