Бефстроганов з яловичини

715c56ff30e5801fa45b3340e6172404 Бефстроганов з яловичини

У давні часи, та й зараз теж, вважалося особливим шиком подавати на стіл іноземні страви. Аристократи і просто багаті люди виписували собі французьких, англійських і німецьких кухарів, а російська кухня активно поповнювалася рецептами заморських страв. Однак і місцевим кухарям було що запропонувати європейським гурманам.

Всім відомі підкорили захід рецепти борщу та вінегрету, проте багато хто не знають про те, що бефстроганов – це теж російське блюдо, винайдене в часи Російської імперії. Він являє собою невеликі смужки яловичини, спочатку обсмажені в олії, а потім стушенные в білому соусі на основі вершків або сметани.

Назва складається з двох частин: англійського слова «бет» (яловичина) і російської прізвища Строганов», тобто, в дослівному перекладі найменування страви означає «яловичина строганова» або «яловичина по-строгановськи». Винайшов рецепт не сам Строганов, колишній, до речі, самим справжнім графом, а його кухар, приготував нехитре, але неймовірно смачне частування для розпещених гостей аристократа.

Сучасні кухарі називають бефстрогановим. не тільки страви з яловичини, до нього відносять і страви з птиці, свинини, субпродуктів (печінки, шлунка, серця), баранини і оленини, лосятини. Існує навіть бефстроганов з риби (лососевих порід або червоного тунця).

Незважаючи на очевидну за мірками того часу простоту, рецепт миттєво розлетівся по ресторанним і дворянським кухням, а звідти почав переможний подорож по всьому світу.

Долучитися до російської аристократичного меню дуже просто, варто лише випробувати запропоновані в цій статті рецепти бефстроганова.

Бефстроганов з яловичини з вином

Ніжне темне м’ясо, обсмажене і стушенное у вині, у вишуканому білому соусі.

Список інгредієнтів:

  • Яловичина – 500 р.
  • Мускатний горіх.
  • Чорний і білий перець.
  • Сушений базилік і петрушка.
  • Кмин за бажанням.
  • Цибуля ріпчаста – 3 великих цибулини.
  • Вино біле – 1 ст. або 150-200 мл.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Сіль.
  • Вершки – 250 мл
  • Борошно пшеничне – 1 ч. л. з гіркою.
  • Вода холодна – 30-40 мл
Дивіться також:  Узбецький плов

Спосіб приготування:

  • Яловичу вирізку нарізати на млинцеві смужки товщиною близько сантиметра. Промити, просушити м’ясо на паперових рушниках.
  • Розігріти масло і на середньому вогні швидко обсмажити м’ясо. Воно не повинно горіти і сильно підсмажуватися.
  • Коли м’ясо пустить соки, присолити, поперчити і залити вином. Тушкувати на маленькому вогні, поки не піде весь алкоголь.
  • В іншій сковороді розігріти рослинне або вершкове масло і обсмажити в ньому до кремового кольору товсті кільця ріпчастої цибулі. Приправити і присолити цибулю. Також не можна допускати підгоряння, так як у кінцевому підсумку це сильно зіпсує смак страви.
  • Кільця зняти і просушити від надлишків жиру на паперових рушниках.
  • В луково масло просіяти ложку борошна, трохи обсмажити і залити вершками. Також мук можна додати прямо в вершки, розвівши її у невеликій кількості холодної води.
  • Щедро приправити мускатним горіхом і перцем, всипати сушеної петрушки і базиліка. За смаком додати цілих зерен кмину.
  • Тушкувати на малому вогні до загустіння.
  • У готовий соус додати смужки яловичини без жиру від смаження. Змішати і викласти на порційну тарілку. Поруч покласти 6-8 кілець смаженої цибулі, які можна присипати тертим пармезаном.
  • Бефстроганов з яловичини з болгарським перцем

    Приємне пряна страва з яловичини і солодкого болгарського перцю в сметанному соусі з сушеної паприкою.

    Список інгредієнтів:

    • Яловичина – 500 р.
    • Солодкий перець – 2 – 3 червоних стручка.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Сметана – 200 р.
    • Чорний перець.
    • Сушений кріп.
    • Сіль.
    • Паприка сушена – 1-2 ст. л.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Вода – 100 мл

    Спосіб приготування:

  • Нашаткувати шматок яловичини товстими смужками, які промити і просушити від залишків води.
  • Обсмажити м’ясо в розпеченому маслі, не допускаючи сильного зарум’янювання.
  • У яловичину додати стручки червоного перцю, нарізані кубиками і півкільця цибулі. Якщо у перцю занадто жорстка шкірка, то її краще зняти овочечисткою, щоб вона не відокремлювалася і не згорталася при готуванні.
  • Зменшити вогонь, після того, як паприка віддасть маслу свій колір, присолити і приправити рагу, тушкувати під кришкою до готовності.
  • Окремо на сухій сковороді обсмажити 1-2 ч. л. пшеничного борошна з гіркою до легкого кремового кольору.
  • Після залити водою, розмішати до зникнення грудочок і залити сметаною. Щедро приправити густеющий соус сушеним часником і паприкою, зеленню кропу. Поперчити і посолити.
  • Готовим сметанним соусом залити обсмажене м’ясо з овочами
  • Дивіться також:  Льняна каша

    Бефстроганов-асорті з яловичини

    Просте і неймовірно смачне блюдо на всі випадки життя. Можна робити як з додаванням білого вина, так і без нього.

    Список інгредієнтів:

    • Яловичина – 300 р.
    • Мова – 200 р.
    • Печінка яловича – 200 р.
    • Часник – 6 шт.
    • Кріп і петрушка свіжі – по 20 р.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Чорний перець.
    • Мускатний горіх.
    • Сметана або натуральний йогурт без цукру – 200 р.
    • Вино біле – 100 мл
    • Сіль.
    • Яблучний (винний оцет) – 1 ст. л. або 15 мл
    • Цукор – 0,5 ч. л. за смаком.
    • Молоко – 400 мл
    • Вода або бульйон – 100 мл

    Спосіб приготування:

  • Печінка, язик і яловичини очистити від плівок і нарізати однаковими товстими смужками. Печінка спочатку промити в декількох водах, поки вона не перестане забарвлюватися. Після протягом 2-3 годин вимочити в молоці (це можна зробити заздалегідь, з вечора). Яловичину і язик промити проточною водою і просушити на рушниках для видалення залишків води.
  • Розігріти олію, спочатку в ньому обсмажити печінку, після додати мова та яловичину. Після появи перших рум’яних бочков знизити вогонь, залити вином і яблучним оцтом, тушкувати до зменшення рідини наполовину. Потім накрити сковороду кришкою.
  • До м’ясного асорті додати товчений часник і дрібні кубики цибулі. Приправити і посолити.
  • Сметану, 100 мл води, зелень петрушки і кропу, 1-2 ч. л. пшеничного борошна з гіркою збити в блендері до подрібнення зелені. Приправити сіллю, мускатним горіхом, цукром і чорним перцем.
  • Залити масою м’ясне асорті з овочами. Не накриваючи кришкою, тушкувати до загустіння.
  • Подавати з будь-яким гарніром за смаком.