Біфштекс з фаршу

%name Біфштекс з фаршу

Спочатку під словом біфштекс увазі солідний шматок хорошою яловичини, швидко обсмажені на решітці і зберіг всередині апетитний колір і запашні м’ясні соки. У Великобританії, батьківщині справжніх біфштексів, сформувалася ціла культура їх приготування і вживання в їжу. Манірні любителі традицій і в такому питанні не могли обійтися без створення певних правил і вимог.

Однак вільно подорожуючи по країнах, рецепт м’ясного блюда зазнав серйозні зміни, і зараз так можуть назвати не тільки цілий шматок смаженого темного м’яса, але й своєрідну котлету з рубаною або перекрученої вирізки.

Не варто плутати фарш для котлет і фарш для біфштекса. До котлет підмішують цибулю, часник і сало, зелень, яйця, іноді картоплю, булку, майонез або капусту. Добавки забезпечують виробам приємну м’якість і пишність.

Фарш для біфштекса містить мінімальне число інгредієнтів. Найчастіше тільки м’ясо і спеції. Його дуже ретельно подрібнюють у м’ясорубці, рубають топірцями або розминають качалкою. Інтенсивна і багаторазова обробка укупі з додаванням холодної води забезпечує фаршу потрібну щільність і в’язкість. Формують вироби у вигляді невеликої товстої коржі.

Біфштекс з фаршу обсмажують на сковороді або грилі, запікають в духовій шафі. Салат зі свіжих овочів буде ідеальним гарніром до шматка соковитого темного м’яса, але і традиційна гірка разваристого картоплі або пасти теж цілком доречна.

Нижче наведено кілька простих і доступних рецептів біфштекса з фаршу.

Біфштекс з фаршу рубленого

Рецепт на основі свіжої яловичої вирізки (довга м’яз або шийна частина), якщо в наявності є інші частини туші, краще не рубати м’ясо, а кілька разів прокрутити його.

Список інгредієнтів:

  • Яловичина – 500 р.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Чорний перець.
  • Розмарин свіжий.
  • Сіль.
Дивіться також:  Шашлик з баранини

Спосіб приготування:

  • Шматок м’яса промити і просушити. Спочатку нарізати на смужки, а потім дрібно порубати сокирою до стану крупнокускового фаршу.
  • Прямо на обробній дошці поперчити і посолити, збризнути водою.
  • Перекласти в емальовану каструлю і ретельно вимісити, енергійно відбиваючи м’ясо об стінки посуду.
  • Сформований ком розділити на 4 біфштекса.
  • На сковороді розігріти суміш рослинного і вершкового масел. Потомити в ній гілочки свіжого розмарину.
  • В ароматному м’ясі обсмажити «котлети» до потрібного стану.
  • Подавати з весняним гарніром з відвареного зеленого горошку і молодої моркви.
  • Біфштекс з яловичини і свинини

    Друге страву з комбінованого фаршу. Замість свинини можна використовувати курятину, додавши в заміс трохи більше жиру. Найкращий шматочок свинини для біфштекса – безкоста грудинка з хорошою м’ясним прошарком.

    Список інгредієнтів:

    • Яловичина – 400 р.
    • Свинина – 300 р.
    • Петрушка – 1 ч. л.
    • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Каррі.

    Спосіб приготування:

  • Яловичину і свинину один раз пропустити через м’ясорубку.
  • Добре вимісити і відбити фарш, підлив до нього 50-80 мл води. Потім додати дрібно натерті цибулини. Ще раз вимісити.
  • В кінці посолити і приправити спеціями. Зліпити біфштекси потрібної форми.
  • Обсмажити на розпеченій сковороді гриль до утворення вугільної сітки.
  • Подавати з гарніром з печеного перцю, томатів і баклажанів.
  • Рубаний біфштекс в яйці

    Відмінне блюдо для брутального сніданку. Для створення привабливого зовнішнього вигляду необхідно жерстяна формочка для викладки порційних листкових салатів.

    Спосіб приготування:

    • Яловичина – 500 р.
    • Жир яловичий – 150 р.
    • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Часник – 2 зубки.
    • Чорний перець.
    • Яйце куряче – 4 шт.
    • Сіль.
    • Кріп сушений.
    • Масло рослинне – 30 мл
    Дивіться також:  Бефстроганов з печінки

    Спосіб приготування:

  • Аналогічно першому рецептом, дрібно порубати на обробній дошці невеликий шматок яловичої вирізки і нутряний жир.
  • Розтовкти часник, додати до м’яса разом з усіма спеціями.
  • Ретельно вимісити фарш і відбити його об стінки посуду, щоб він наситився повітрям і легше формувався.
  • Зробити тонкі біфштекси по діаметру жерстяної формочки і обсмажити їх в розпеченому рослинному маслі.
  • Після перевертання помістити біфштекс у форму, на одну обсмажену сторону розбити куряче яйце і присипати його сушеним кропом і свежесмолотым перцем.
  • Трохи зменшити вогонь, накрити сковороду кришкою і дочекатися, поки жовток покриється білястої плівкою.
  • Якщо все зроблено правильно, то вийде рубаний біфштекс з яйцем, у якому щільний білок і рідкий жовток.
  • Окремо зробити гарнір, обсмаживши на вершковому маслі товсті кільця ріпчастої цибулі. Вони повинні бути трохи сухуватими і не плавати в жирі.
  • Подавати біфштекс зі смаженою цибулею та житніми грінками з свіжого «цеглинки».