Біфштекс з яловичини

6fe7da43c40a2deb27a498df5acb77cf Біфштекс з яловичини

Дослівно слово «біфштекс» перекладається як шматок яловичини. Біфштекс відносять до однієї з різновидів стейка. Зародилося страву у Великобританії, яка і зараз одночасно вважається берегинею традицій і законодавицею кулінарної моди в частині приготування яловичини і біфштекса зокрема.

Спочатку блюдо виглядало як великий шматок м’яса, обсмажений на відкритому вогні без особливих надмірностей. Часто для цього використовували ґрати, тому м’ясо виходило з апетитним відбитком-сіточкою. Зараз біфштексом іноді називають великі відбивні в борошняної, сирної або хлібної паніровці, а також котлети з вручну рубленого фаршу.

Що стосується приготування біфштекса, то в цій справі існує певна класифікація. Приготування м’яса з «живою» кров’ю (rare) займе буквально 2 хвилини на сильному вогні, непрожаренное (medium rare) – близько 5 хвилин. Біфштекс середньої прожарки (medium) зажадає 7 хвилин, і в результаті шматочок буде сочитися ніжним рожевим соком. Досить потримати її на вогні ще хвилину, і вийде medium well – майже просмажена яловичина з вже прозорим соком. Якщо такий біфштекс додатково обробити в грилі, то він стане або прожареним м’ясом зі ступенем готовності well done.

Біфштекс з яловичини з кров’ю

Класичний англійський рецепт «кривавого» стейка. Час приготування залежить від бажаного ступеня підсмажування (див. вище). Існує його варіація і для любителів гострої їжі. Іноді такий рецепт називають біфштексом по-східному або по-мексиканськи. Технологія в обох випадках практично одна і та ж. До компонентів додаються мед і свіжий гострий перець, які кладуть в оливкову олію разом з іншими спеціями.

Список інгредієнтів:

  • Яловича вирізка – 500 р.
  • Яловичий жир або олія оливкова – 30 р./мл
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль.
  • Чебрець або розмарин.
  • Чорний перець.
  • Спосіб приготування:

    • Розігріти оливкову олію в толстодонной сковороді. Зубки часнику придавити ножем і покласти в масло. До нього всипати чебрець або покласти гілочку розмарину.
    • Яловичу вирізку очистити від плівок і жив. Промити, просушити паперовим рушником і нарізати упоперек на великі шматки однакової товщини (1 – 1,5 див)
    • Кожен біфштекс натерти сіллю, чорним перцем та іншими спеціями за вибором.
    • Обсмажити до рівномірної рум’яної скоринки.
    • Подавати до столу в гарячому вигляді разом з гарніром з картоплі, пасти або круп.
    Дивіться також:  Шашлик з горбуші

    Європейський біфштекс з яловичини на сніданок

    Тонкі біфштекси з яєчнею – яєчнею для традиційного континентального сніданку. В якості гарніру тут запропонована обсмажена суміш з молодої моркви та горошку. Її можна приготувати самостійно або купити консерви або быстрозамороженный напівфабрикат. Звичний склад продуктів за бажанням можна урізноманітнити пасерованими у вершковому маслі кільцями ріпчастої цибулі.

    Кількість продуктів наведено приблизно на 3-4 порції.

    Список інгредієнтів:

  • Яловича вирізка – 600 р.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Яйце куряче – 6-8 шт.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Сіль.
  • Перець.
  • Зелений горошок – 300 р.
  • Морква – 300 р.
  • Свіжа зелень (кріп, зелена цибуля, петрушка).
  • Чорний або білий хліб – 6-8 шматків.
  • Часник – 3 зубки.
  • Суміш сухих спецій для грінок.
  • Спосіб приготування:

    • Яловичу вирізку очистити від жил і плівок, якщо необхідно. Промити холодною водою, просушити паперовою серветкою і нарізати поперек на шматки товщиною близько 1 см.
    • Кожен біфштекс відбити молотком і присипати перцем, сіллю.
    • Розігріти рослинне масло і обсмажити в ньому біфштекси на великому вогні до одержання рум’яної скоринки. Скласти в невисоку посуд і запекти в духовій шафі до готовності, при необхідності підлив на дно пару ложок води.
    • Підсмажити на вершковому маслі яєчню з розрахунку два яйця на одну порцію.
    • У сковороді розтопити решту вершкове масло і пасерувати в ньому до м’якості зелений горошок і молоду моркву. Посолити і поперчити. До подачі гарнір вибрати шумівкою, щоб не зачерпнути залишки жиру.
    • На вершковому маслі посмажити пшеничні або житні грінки. Кожну натерти часником і обсипати спеціями.
    • Сервірувати до столу. Для цього на велику тарілку викласти два біфштекса, на які покласти зверху по яйцю. Збоку розмістити гірку горошку і моркви, гілочку зелені або кілька пір’їн цибулі, житні або пшеничні грінки з часником.
    Дивіться також:  Жульєн в млинцях

    Балканський біфштекс з яловичини

    Східноєвропейська варіація рубленого м’яса. Добре поєднується з відварним рисом, кукурудзяної та іншими кашами, макаронами. Кількість компонентів наведено приблизно на 4-5 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Яловича вирізка – 500 р.
  • Буряк дрібна – 1 шт. (100 р.)
  • Сало свіже – 50 р.
  • Картопля відварна – 1 шт.
  • Оцет столовий – 1 ст. л. або
  • Кислота лимонна, лимонний сік – 0,25 ч. л. або 2 ст. л. відповідно.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Сіль.
  • Вода – 2 ст. л. для маринаду.
  • Перець.
  • Цукор – 0,5 ч. л.
  • Каперси – 1-2 ст. л.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Гірчиця.
  • Жир яловичий або олія рослинна.
  • Перець пекучий.
  • Спосіб приготування:

    • Буряк дрібно нашаткувати і замаринувати в оцті (лимонному соці/кислоті) з цукром і сіллю. Через півгодини маринад злити.
    • Яловичу вирізку дрібно порубати двома топірцями разом зі свіжим салом або жиром, ріпчастою цибулею, каперсами і буряком. Можна все пропустити через комбайн або м’ясорубку, але консистенція вийде інша.
    • З рубленого м’яса вимісити фарш, додавши два курячих яйця, перцю, солі і інших спецій.
    • Фарш розділити на шматки завбільшки зі середнє яблуко і з кожного сформувати корж товщиною близько сантиметра.
    • Повністю прожарити на рослинній олії і подати до столу разом із смаженою картоплею, відвареною рисом, макаронами, гірчицею і соусами за смаком.

    Біфштекс з яловичини «А-ля тартар»

    Страва з сирого м’яса для експериментаторів і просто шанувальників татарської кухні. Не варто нагадувати, що для такого біфштекса потрібно максимально свіжа і якісна вирізка. Ріпчасту цибулю бажано брати солодкий (синій або червоний, хто як називає). Кількість компонентів наведено приблизно на 3 порції.

    Список інгредієнтів:

  • Яловича вирізка – 500 р.
  • Огірки мариновані – 2 шт. на порцію.
  • Зелень для прикраси.
  • Ріпчаста цибуля – 1 цибулина.
  • Спеції для м’яса, за смаком.
  • Цукор – 0,5 ст. л.
  • Перець.
  • Сіль.
  • Оцет столовий або лимонний сік – 2 ст. л. або
  • Куряче яйце – 3 шт. (по 1 шт. на порцію).
  • Лимонна кислота – 0,25 ч. л.
  • Дивіться також:  Котлети з щуки

    Спосіб приготування:

    • Яловичу вирізку дрібно порубати парою сокирок або пропустити через комбайн або м’ясорубку. Рублене м’ясо ретельно вимісити, присипавши спеціями і сіль.
    • Ріпчасту цибулю нашаткувати товстими кільцями або півкільцями. Скласти в миску і трохи прим’яти руками, щоб з’явився сік. Залити маринадом з оцту або лимонного соку, солі, цукру і спецій. Витримати цибулю близько 15 хвилин.
    • З рубленого фаршу руками сформувати великий кулька або за допомогою знімної форми зробити невеликий циліндр із заглибленням у центрі. Розмістити його на великій плоскій тарілці.
    • У центр поглиблення влити курячий жовток. Поруч викласти гірку маринованої цибулі і «пелюстки» нашаткованих огірків.
    • Рублене м’ясо полити маринадом з цибульним соком, присипати рубаною зеленню. Дати постояти близько 5 хвилин. Розсіл від цибулі також можна додати безпосередньо при замісі фаршу (не більше 2-3 ст. л.).
    • Біфштекс подати до столу в сирому вигляді, з цибулею, огірками і свіжим хлібом.