Бісквіт на згущеному молоці

bdd62e4b7b785443e97c596dc550a4d2 Бісквіт на згущеному молоці

Торти і тістечка з бісквітними коржами безпрограшний спосіб порадувати своїх рідних смачними домашніми десертами. Пишне і ніжне тісто легко вбирає крем і ароматичні просочення, створюючи єдину композицію смаку.

Бісквіти вперше з’явилися у Франції і використовувалися в якості замінників хліба в далеких подорожах. Свіжоспечений корж нарізали на тонкі пластинки і знову підсушували в печі. Від способу приготування з’явилася назва виробу – двічі випечений («bis» — двічі і «cuit» – випекти, спекти). Такі сухарі брали з собою в довгий шлях моряки й інші мандрівники. Вони добре зберігалися і мали приємний смак, на відміну від прісних галет.

Друге народження рецепта сталося при вікторіанському дворі, коли один з кухарів вирішив урізноманітнити рецепт бісквіта яйцями, маслом і медом, а потім прошарувати свіжі коржі фруктовим джемом. Так з’явилися знамениті англійські тістечка, рецепт яких незабаром став дуже популярним і був швидко запозичений французькою та іншими європейськими кухнями.

У сучасній кулінарії існує кілька способів приготувати бісквіт. Лінивий рецепт передбачає просте з’єднання яєць, борошна і цукру. У більш складній рецептурі поділяють білки і жовтки і обробляють їх окремо, створюючи пишну піну і жирову емульсію. Також є і бюджетний варіант для несолодких страв, повністю виключає яйця і з мінімальним вмістом цукру. Роль скріплюючого агента в них грає розчин кукурудзяного або пшеничного крохмалю.

Крім основних інгредієнтів в тісто можуть додавати інші продукти, горіхи, шоколад, какао, ароматизатори і різного роду смакові наповнювачі (алкоголь, сиропи, сухофрукти). Використання в рецепті згущеного молока дає можливість одержати на виході солодке, ніжне і дуже м’яке тісто, яке ідеально підходить для порційних тістечок і багатошарових тортів.

Незалежно від обраного способу приготування тіста, бісквіт на згущеному молоці вийде дуже пишним і повітряним. Головне в цій справі не полінуватися і добре збити бісквітну масу, а також точно дотримати час і температуру випікання. Два головних правила вдалого бісквіту – не відкривати в процесі духовку і дати готовому виробу охолонути поступово, уникаючи різких перепадів.

Дивіться також:  Заварний медовий торт

На зрізі випічка буде мати приємний вершковий колір. Крім того, використання густого згущеного молока дозволяє заощадити на яйцях. Якщо за стандартним рецептом їх потрібно 4-6 штук, то тут можна сміливо класти 3-4 яйця.

Як приготувати ідеальне тісто для бісквіта, розказано трохи нижче.

Класичний бісквіт на згущеному молоці

Розкішне пластичне тісто і не менш шикарний бісквіт для найніжніших тістечок і десертів. Відмінно поєднується з кисло-солодким кремом і збитими вершками. Якщо потрібно особливо пишне тісто, то замість 2 яєць потрібно взяти 3-4 штуки в процесі приготування розділити на складові. Відповідно жовтки збити з цукром в жирову емульсію, а охолоджені білки в щільну піну.

Список інгредієнтів:

  • Згущене молоко – 1 банка.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Крохмаль картопляний – 1 ст. л. без гірки.
  • Борошно пшеничне – 200-250 р.
  • Цукор – за бажанням.
  • Масло вершкове – 50 г.

Спосіб приготування:

  • Збити пару яєць віночком до утворення стійкої щільної маси.
  • Влити до них банку згущеного молока. Якщо воно густе, то відкриту банку поставити на 10 хвилин у гарячу воду.
  • Обережно змішати згущене молоко і яєчну масу. Просіяти до них крохмалю і половину борошна.
  • Змішати віночком. За невеликими порціями всипати решту борошна, стежачи за получающейся консистенцією. Тісто має бути густим, блискучим і легко ллється.
  • Бісквітні форми злегка прогріти, змастити масло і заповнити тістом до середини.
  • Прогріти шафа до 180 градусів, встановити таймер на 40 хвилин (максимум до однієї години) і поставити форми в духовку.
  • У перші півгодини духовку не відкривати.
  • Готовим бісквіту дати трохи охолонути в духовці. Після можна дістати, накрити форму ледь вологим рушником (щоб не пересохла поверхню) і дочекатися повного охолодження.
  • Після нарізати на свій розсуд.
  • Дивіться також:  Варення з апельсинів

    Лінивий шоколадний бісквіт на згущеному молоці

    Рецепт швидкого у приготуванні тіста для шоколадного бісквіта. За рахунок використання готового продукту з кавою, у випічки виходить дуже насичений смак. Такого роду бісквіт добре використовувати в рецептах десертів з ромової і коньячної просоченням, з додаванням какао, шоколаду, чорносливу, горіхів, розчинної кави.

    Список інгредієнтів:

    • Згущене молоко з натуральною кавою – 1 банку.
    • Яйця курячі – 2 шт.
    • Розпушувач – на 500 р. тесту.
    • Цукор – 50 г (2 ст. л. без високих гірок).
    • Борошно – 200-300 р.
    • Сіль – щіпка.

    Спосіб приготування:

  • Віночком збити яйця з розпушувачем і сіллю. Просіяти до них половину борошна і розмішати до видалення грудочок.
  • Влити згущене молоко з додаванням натурального кава.
  • Далі в заготовку частинами всипати просіяне борошно, домагаючись утворення густого і ллється тесту.
  • Промазати маслом прогріті форми і до половини заповнити їх тестом.
  • Духовку обов’язково прогріти протягом 10 хвилин. Поставити форми з тістом, включити її на 180 градусів. Орієнтовний час випічки – 40 хвилин.
  • Бісквіти залишити у вимкненій духовці на 20 хвилин, після чого дістати.
  • Кокосовий бісквіт на згущеному молоці

    Ароматний, дуже пишне і ніжний бісквіт для десертів типу «Рафаелло» і «Сніжинка». Якщо в замісі використовується борошно першого сорту, то потрібно додати дві ложки крохмалю без гірки.

    Список інгредієнтів:

    • Яйця курячі – 4 шт.
    • Кокосова стружка – 100 р.
    • Ароматизатор ванільний – 1 уп.
    • Борошно пшеничне в/с – 200 р.
    • Крохмаль картопляний – 1 ст. л.
    • Розпушувач – 1 п.
    • Згущене молоко з ароматом «Крем-брюле» — 1 банку.
    • Сіль.
    • Цукор, пудра – за смаком, але не більше 100 р.

    Спосіб приготування:

  • Охолоджені білки помістити в міксер і збити в дуже щільну піну. Жовтки змішати там же з крохмалем, ароматизатором, сіллю і невеликою кількістю цукрової пудри.
  • У борошно просіяти пакетик розпушувача.
  • Змішати білкову піну, желточную емульсію, кокосову стружку і пшеничне борошно. Влити в масу згущене молоко.
  • Густе тісто перелити в підготовлені форми (див. попередні рецепти) і випекти при стандартних налаштуваннях для бісквіта.
  • Готову випічку залишити в духовій шафі на 20 хвилин для плавного остигання.
  • Дістати, остудити до кімнатної температури і використовувати за призначенням.