Биточки курячі

b029a5734191ac9fa456cf2d42930bed Биточки курячі

Вперше страва, схожа на биточки, з’явилося на французьких аристократичних столах. Це були нинішні відбивні, які готували тільки з яловичих медальйонів. Штучна вирізка – задоволення недешеве, тому незабаром відбивні стали робити з будь-якого м’яса і різних частин туші тварини. Маленькі шматки м’яса подрібнювали в грубозернистий фарш і змішували з пряними травами, хлібом і сухарями, сиром, яйцем й іншими продуктами. Так з’явилися рубані котлети – битки.

Назва страви описує один з етапів приготування фаршу. Щоб маса стала більш в’язкою і «пов’язаної», її кидають, відбивають про обробну дошку, насичуючи киснем і прискорюючи процес окислення. Структура фаршу стає більш однорідною і вироби з нього не розвалюються при смаженні або запіканні. Добре вымешенный фарш зазвичай не вимагає забивання яйця або додавання меланжу.

Биточки можуть робити і з різними начинками — зеленим маслом, рубаним яйцем, рисом, печінка, гриби. Для панірування вироби вмочають у яйце або його суміш з вершками, молоком, сметаною, обкачують у пшеничному сухарях, натуральних зернових пластівцях або борошні.

Нижче наведено кілька цікавих рецептів биточків з курячого м’яса.

Биточки по-простому

Нехитрий рецепт биточків на швидку руку.

Список інгредієнтів:

  • Філе з курячих стегон без шкіри – 500 р.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Масло рослинне – 70 мл
  • Панірувальні сухарі – 200 р.
  • Сіль.
  • Перець.
  • Яйце куряче – 1 шт.

Спосіб приготування:

  • Шматки філе покласти на обробну дошку і відбити дерев’яним молотком до стану грубозернистого фаршу.
  • Невелику цибулину істереть в пюре і змішати з м’ясом. Додати солі і спецій за смаком, ретельно вимісити, збиваючи виделкою, наче густе тісто.
  • Потім брати фарш руками і кидати на обробну дошку, зібрати, вимісити і знову повторити процедуру.
  • З пишного і в’язкого фаршу сформувати невеликі тонкі котлети, змочити їх у яйце і два рази обваляти в панірувальних сухарях. Для більшої соковитості всередину можна покласти невеликий кубик вершкового масла.
  • Обсмажити до готовності і з двох сторін обсушити на паперових рушниках.
  • Подавати з дрібним відварною картоплею, свіжим салатом.
  • Дивіться також:  Шашлик з курки

    Биточки по-болгарськи

    Ніжні биточки з солодким перцем і зеленню.

    Список інгредієнтів:

    • Філе з курячих стегон без шкіри – 500 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Сіль.
    • Петрушка свіжа – 20 р.
    • Чорний перець.
    • Цибуля зелена – 30 р.
    • Солодкий перець – 1 стручок.
    • Рослинна олія – 50 мл
    • Панірувальні сухарі – 100 р.
    • Вівсяні пластівці – 100 р.
    • Бульйонний кубик – 0,5 шт.
    • Твердий сир -50 р.
    • Інші спеції за смаком.

    Спосіб приготування:

  • Шматки м’яса відчистити від пленочек і хрящів, розмістити на обробній дошці і відбити плоским боком дерев’яного молотка, розбиваючи м’ясо «в пил».
  • Стручок перцю заздалегідь запекти або обпалити на газовому пальнику. Зняти шкірку, згорнувся в трубочки, а м’якоть розім’яти виделкою.
  • Вбити до м’яса одне яйце, всипати дрібно порубаної зелені та цибулі, додати м’якоті перець і спеції.
  • Вимісити однорідний фарш і протягом 10-15 хвилин відбити його об стінки каструлі.
  • Сформувати маленькі довгасті котлети і запанірувати їх в суміші несолодких зернових пластівців, кришеною бульонного кубика і панірувальних сухарів.
  • Панірувальну суміш можна заздалегідь змолоти в кавомолці, додати спецій, солі і сушеної зелені.
  • Обсмажити биточки в рослинній олії, з двох сторін просушити на паперових рушниках, щоб котлети зберегли свою хрустку скоринку.
  • Биточки курячі «Дієтичні»

    Ніжні котлети з дієтичного курячого м’яса і нежирного сиру. Їх можна смажити, робити на пару або запекти в духовій шафі. Для фаршу соковиті стегенця і сухувата грудка беруться в рівних пропорціях.

    Список інгредієнтів:

    • Куряче м’ясо (стегна, філе) – 500 р.
    • Сир нежирний, зерновий – 150 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Часник – 2 шт.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Сіль.
    • Зелень.
    • Перець мелений.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Борошно або панірувальні сухарі – 200 р.
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Вівсяні пластівці – 2 ст. л.
    Дивіться також:  Азу з індички

    Спосіб приготування:

  • Подрібнити вівсяні пластівці і змішати їх з одним курячим яйцем, сіллю, спеціями. Вони повинні трохи розм’якнути.
  • М’ясо разом із зеленню, зернами сиру пропустити через м’ясорубку або змолоти блендером.
  • У м’ясо викласти кашку з вівсяних пластівців з яйцем. Розчавити у фарш часнику і додати 1-2 ч. л. вершкового масла. Половинку цибулини істереть в пюре і вмішати в масу.
  • Фарш ретельно вимішати виделкою, збиваючи його на зразок густого тесту.
  • Зліпити плоскі котлетки, обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити до готовності.
  • Щоб отримати хрустку скоринку, биточки відразу зі сковорідки помістити на кілька шарів паперових серветок і просушити їх з двох сторін.
  • Присипати тертим сиром.
  • Биточки курячі з яйцем і печінкою

    Красиві і смачні биточки для святкового столу.

    Список інгредієнтів:

    • Куряча грудка – 400 р.
    • Печінка куряча – 150 р.
    • Стегно куряче – 300 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Перець чорний.
    • Панірувальні сухарі – 200 р.
    • Майонез – 1 ст. л.
    • Сіль.
    • Сушений часник і зелень.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Масло рослинне – 100 мл
    • Цибуля – 1 шт.

    Спосіб приготування:

  • Обсмажити курячу печінку до готовності. Подрібнити в паштет разом з вареним яйцем, пасерованою цибулею, спеціями та сіллю. Якщо маса виходить занадто крутий, то додати вершкового масла. Начинка повинна тримати форму кульки.
  • Грудку і стегна без шкіри змолоти в щільний однорідний фарш. Аналогічно першому рецептом, добре відбити фарш, щоб маса стала в’язкою.
  • Вмішати в куряче м’ясо трохи майонезу і 50-70 р. панірувальних сухарів, формуючи щільний фарш.
  • Зробити з меленого м’яса великі кульки.
  • Присипати борошном дошку, помістити туди заготовки і зробити з них товсті коржі. Всередину кожної покласти 1 ч. л. печінкової начинки з яйцем.
  • Обережно згорнути в довгасті биточки, вмочити в сире яйце і панірувати в сухарях.
  • Обсмажити у великій кількості олії або запекти в духовій шафі.
  • Дивіться також:  Бефстроганов з індички

    Биточки з курятини та свинини з зеленню

    Биточки з дуже смачного свинячого фаршу з додаванням ніжною курячої грудки. Всередині виробів начинка з грудинки (шинки), обсмаженої з кунжутом і овочами.

    Список інгредієнтів:

    • Курятина – 300 р.
    • Грудинка або шинка – 200 р.
    • Свинина жирна – 400 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Кунжут – 2 ст. л.
    • Картопля – 1 шт.
    • Часник – 4 шт.
    • Майонез – 3 ст. л.
    • Морква – 1 шт.
    • Яйце куряче – 2-3 шт.
    • Панірувальні сухарі – 200 р.
    • Сіль.
    • Перець.

    Спосіб приготування:

  • Подрібнити курятину і свинячу вирізку, додати натерту сиру картоплину, 1 ст. л. панірувальних сухарів, сіль, яйце, товчений часник, спеції і майонез.
  • Зробити щільний фарш, добре відбити про дошку і вимісити, наситивши киснем.
  • Для начинки підсмажити грудинку або шинку. Додати до неї терту моркву і тонко нашатковану цибулю. Коли овочі стануть м’якими, всипати спецій, кунжуту і солі. Вибрати шумівкою, щоб суміш не вийшла занадто жирної.
  • З фаршу зліпити великі кульки і розім’яти їх в товсті коржі. Помістити всередину ложку начинки, згорнути в овальну форму.
  • Далі вмочити биточки в сире яйце і панірувати в сухарях.
  • Обсмажити або запекти до готовності.
  • Так як у складі фаршу є сирої картопля, то биточки можна додатково згасити в невеликій кількості бульйону або води. Так вироби стануть більш соковитими і м’якими.