Биточки по-селянськи

c48440837cbf8b222a83a9258ecc9a87 Биточки по селянськи

В епоху повального захоплення людей різними японськими суші та ролами, італійською пастою, піцою, та американськими біг-маками, часто хочеться чогось рідного і старовинного. Наприклад, биточків по-селянськи. З якого боку не подивися – ідеальне блюдо. Недорогий, швидкий у приготуванні і дуже ароматне. Досить покласти поряд з биточком молоденький відварну картоплю і нереально смачний обід готовий.

Незважаючи на простоту, в різних кухнях биточками по-селянськи називають різні за своєю суттю страви. Наприклад, в українській кулінарній школі поширений рецепт биточків з рубленого разом з цибулею темних сортів м’яса (яловичини, баранини або свинини). З отриманого фаршу потім роблять невеликі кульки і тушкують в соусі. Подають такі биточки зазвичай з густою грибною підливою.

У білоруській кухні биточками по-селянськи найчастіше називають відбивні зі свинини або яловичини, оброблені молотком до стану тонкого листа. Їх згортають у формі невеликого батончика, закладаючи всередину смужки копченої або солоної свинячої грудинки, моркви і білого кореня. Тушкують такі крихітні ковбаски в білому соусі з часником.

У російській же кухні все набагато різноманітніше. Можна зустріти биточки з цілих шматків, з рубаного або перекрученого м’яса. Та й використовують у стравах не тільки темні сорти вирізки, але і птицю, кролятину. Зустрічаються і биточки з пісної морської і річкової риби.

Нижче запропоновано кілька варіантів смачних биточків по-селянськи.

Биточки з яловичини і свинини з грибною підливою

Ситне блюдо в українському стилі.

Інгредієнти:

  • Вирізка свиняча з прошарком сала – 300 р.
  • Вирізка яловича – 300 р.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. великих.
  • Гриби свіжі будь – 300 р.
  • Рис – 50 р.
  • Вершки – 250 мл
  • Сметана я — 70 р.
  • Борошно пшеничне – 100 р.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Молоко нежирне – 30 мл
  • Чорний перець.
  • Сіль.
Дивіться також:  Шніцель з курки

Спосіб приготування:

  • Рис відварити до стану напівготовності у злегка підсоленій воді.
  • Яловичу і свинячу вирізку перекрутити на м’ясорубці разом з однією цибулиною.
  • Перекручене м’ясо змішати з рисом. Посолити. Поперчити.
  • Влити молоко і вимісити однорідний фарш.
  • Сформувати з нього невеликі кульки (з куряче яйце), запанірувати в борошні або панірувальних сухарях.
  • Викласти в олія рослинна на розігріту сковороду і швидко обсмажити з двох сторін. Смажити не потрібно, вони повинні тільки «закритися».
  • Викласти наполовину готові битки в тарілку.
  • Нашаткувати залишився цибулю і покласти його в жир від биточків.
  • Гриби відварити, порізати і додати до цибулі. Тушкувати під кришкою близько 5 хвилин, потім влити сметану і вершки. Кришку відкрити, щоб йшла зайва волога.
  • Дрібними порціями (розсіюючи) всипати в соус ложку пшеничного борошна (1 або 1,5 ч. л.).
  • Керамічну форму змастити маслом і викласти обсмажені биточки. Зверху залити їх соусом. За бажанням можна присипати сухарями.
  • Запекти в духовій шафі протягом 20 хвилин при температурі 200 градусів.
  • Подавати до столу з гарніром і свіжими овочами.
  • Биточки по-селянськи білоруські

    Альтернативний варіант биточків з цілісного шматка м’яса. В цьому блюді краще віддати перевагу свинині з невеликими прошарками сала.

    Інгредієнти:

    • Свиняча вирізка з салом – 700 р.
    • Селера, корінь петрушки або пастернаку – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Грудинка копчена – 150 р.
    • Петрушка свіжа – 30 р.
    • Часник – 1 головка.
    • Молоко жирне або вершки – 300 мл
    • Борошно пшеничне або крохмаль – 1 ст. л. без гірки.
    • Чорний перець.
    • Кмин – 0,5 ч. л.
    • Жир топлений – 70 р.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Шматок вирізки нарізати на невеликі пласти товщиною в сантиметр.
  • Дерев’яним молотком відбити м’ясо до максимально тонкого стану, не допускаючи розривів. Періодично відбивну солити і перчити. Кожен шматочок повинен вийти приблизно з долоню.
  • Моркву і біле коріння натерти «по-корейськи», тобто тонкою довгою соломкою. Копчену грудинку нарізати невеликими брусочками.
  • У центр відбивною покласти трохи овочевий соломки і брусочок грудинки. Згорнути м’ясо, ніби конверт і сформувати невеликий довгастий биточек, який зафіксувати суворої кулінарною ниткою.
  • У сковороді сильно нагріти топлений жир і швидко обсмажити («запечатати») в ньому биточки в нитках до рум’яної скоринки. Всередині вони цілком можуть залишитися сирими.
  • Головку часнику потовкти у ступці разом з насінням кмину і свіжою зеленню петрушки. Ароматну суміш викласти в топлений жир і, збавивши вогонь, пасерувати. Влити вершки або молоко.
  • Окремо на тонкій сковороді довести до кольору топленого молока ложку пшеничного борошна. Обережно всипати її в соус, безперервно заважаючи.
  • Коли соус загусне, перекласти в нього биточки, звільнені від ниток і тушкувати під кришкою до готовності м’яса.
  • Подавати до столу биточки гарячими, з будь-яким гарніром на вибір.
  • Дивіться також:  Котлети на пару в мультиварці

    Дієтичні биточки по-селянськи

    Ніжні биточки зі свинини та курятини з додаванням у фарш відвареної моркви. Крім неї, у фарш можна додати жменьку пшона.

    Інгредієнти:

    • Свиняча вирізка – 300 р.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Куряче філе – 300 р.
    • Морква -1 шт.
    • Батон – 3 шматка.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Гриби сушені – 80 р.
    • Молоко – 500 мл
    • Крохмаль або борошно – 1 ст. л. без гірки.
    • Сіль.
    • Чорний перець.

    Спосіб приготування:

  • Одну моркву відварити в шкірці. Остудити і очистити.
  • Куряче філе і жирну свинячу вирізку змолоти в м’ясорубці разом з однією цибулиною, вареною морквою і 3 шматками батона. Посолити і приправити за смаком. Вимісити хороший щільний фарш.
  • Другу цибулину пюрировать блендером. Гриби подрібнити в порошок.
  • Сформувати кульки з дитячий кулачок і швидко обсмажити їх в жиру. Не дістаючи зі сковороди, ввести цибульне пюре, грибний порошок і сушений кріп.
  • У молоці розвести ложку картопляного крохмалю або пшеничного борошна. Поступово влити до биточкам. Досолити і доперчить за бажанням.
  • Коли соус почне густіти, наполовину зняти кришку і дати піти зайвої вологи.
  • Подавати готові битки в гарячому вигляді з гарніром з відвареної пасти, круп, картоплі або нарізаних свіжих овочів.