Борщ з квашеною капустою

fce58332fc3a391184758bab87b61e22 Борщ з квашеною капустою

Каструля добре звареного борщу є гордістю будь-якої господині. У російській та інших слов’янських кухнях на сьогоднішній момент існує сотні різних рецептів борщів. Найпопулярніший буряковий суп готують з грибами і квасолею, на всіх видах м’яса і риби, зі свіжої і квашеної капусти. У деяких регіонах його нерідко заправляють молоком.

В будь-якому рецепті існують свої секрети й тонкощі приготування. Знати певні нюанси потрібно при варінні борщів з квашеної капусти. Кислу капусту обов’язково потрібно гасити і додавати в блюдо після того, як інші інгредієнти будуть готові. В особливості це відноситься до картоплі. Якщо капусту і розсіл додати в борщ одночасно з картоплею, то він залишиться злегка жорстким.

Світлий борщ з квашеною капустою

Страва готується з використанням сирої буряків, тому в кінці борщ виходить відносно світлим, з червонуватою прозорою юшкою.

Інгредієнти на 2 л. супу:

  • Яловичі ребра – 500 р.
  • Капуста квашена з морквою – 300 р.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Буряк – 1 великий коренеплід.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Петрушка сушена – 1 ст. л.
  • Суміш прянощів за смаком.
  • Сіль.
  • Вода – 1,5 л.
  • Картопля – 2 шт.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Капустяний розсіл – 100 мл

Приготування:

  • Яловичі ребра промити і розділити на порційні шматочки (по великому реберцю на тарілку). Скласти в каструлю, залити водою, додати спеції і зварити бульйон, не допускаючи перекипання. Періодично знімати з поверхні сіру піну.
  • У готовий бульйон додати нарізану картоплю і ріпчасту цибулю, пасеровану в невеликій кількості вершкового масла до прозорого стану.
  • Буряк очистити, натерти тертці-соломки і додати в суп.
  • У звільнену від цибулі сковороду покласти вершкове масло. Після того, як воно добре розігріється, влити до нього приблизно 100 мл капустяного розсолу і додати квашену капусту. Все добре тушкувати на невеликому вогні близько 10-15 хвилин. Перекласти в борщ.
  • За п’ять хвилин до готовності всипати сушену зелень. Додати роздавлені зубчики часнику. При бажанні досолити і приправити.
  • Вимкнути вогонь, накрити каструлю кришкою, укутати рушником і залишити на 20 хвилин, щоб борщ настоявся. Також можна розігріти духовку до 150-160 градусів і залишити в ній каструлю на півгодини.
  • Подавати з зеленню і сметаною.
  • Дивіться також:  Часниковий суп

    Борщ з квашеною капустою і печеним буряком

    Буряк для цієї страви можна запекти в духовці або відварити в шкірці до повної готовності. Картопля в рецепті не використовується.

    Інгредієнти на 3 л. борщу:

    • Половина невеликий курки.
    • Печена буряк – 2-3 шт.
    • Капуста квашена з морквою – 300 р.
    • Стиглі томати – 2 шт.
    • Цибулю зелений – 50 р.
    • Часник – 3 зубчики.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Сіль і спеції за вибором.

    Приготування:

  • Курку розділити на кілька частин і зварити бульйон зі спеціями. З відвареного м’яса вибрати кістки, нарізати на порційні шматки і повернути в суп.
  • Печений буряк нарізати на кубики і додати в суп.
  • Томати очистити від шкірки і нарізати на часточки. У сковороді розтопити вершкове масло, обсмажити в ньому подрібнений часник, після чого додати часточки стиглих томатів. Готові овочі перекласти в борщ разом з маслом.
  • Капусту віджати від розсолу, добре обсмажити у вершковому маслі і додати в суп.
  • Через 5 хвилин спробувати блюдо, досолити і приправити за смаком, заправити подрібненим зеленим луком. Витримати на вогні ще пару хвилин і вимкнути.
  • Подавати зі сметаною або майонезом.
  • Борщ з квашеною капустою малоросійський

    Борщ можна готувати як зі звичайною капустою й квашеним з морквою, так і з заквашеними цілими качанами або четвертинками.

    Інгредієнти на 2 л:

    • Суповий набір з свинини або яловичини – 500 р.
    • Чверть невеликого качана капусти – 300 р.
    • Буряк – 2 шт.
    • Картопля – 2 шт.
    • Грудинка солона – 100 р.
    • Капустяний розсіл – 100 мл
    • Часник – 3 зубчики.
    • Кріп сушений – 1 ст. л.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Несолона томатна паста – 2 ст. л. без гірки.
    • Гриби сушені мелені – 1-2 ст. л.
    • Сіль і спеції за вибором.
    Дивіться також:  Окрошка на кефірі

    Приготування:

  • На основі супового набору зварити насичений бульйон зі спеціями (лавровий лист, горошини запашного і чорного перцю). Вибрати кістки, м’ясо розділити на більш дрібні шматки. Всипати в бульйон крупно нарізану картоплю.
  • Солону грудинку нарізати дрібним кубиком і обсмажити на добре розігрітій чавунній сковороді до прозорого стану.
  • Як тільки з’явиться топлений свинячий жир, додати пропущений через чеснокодавку часник. Через 5 хвилин покласти в сковороду крупно натерту буряк, додати томатну пасту, розведену в невеликій кількості бульйону.
  • Квашену капусту дрібно нашаткувати і додати в сковороду до овочів. При необхідності влити трохи олії.
  • Через 10 хвилин влити проціджений капустяний розсіл. Все добре згасити і перекласти в каструлю з супом.
  • Відразу ж додати сушений кріп і мелені гриби. Спробувати суп приправити і при необхідності досолити.
  • Подавати з зеленою цибулею.