Борщ

04f25e94b670dee39869bc10eaa71ae5 Борщ

Борщ – це чарівне слово змушує серце битися сильніше кожного російської людини. Класика слов’янської кухні ніколи не втрачає своєї популярності та актуальності. З його рецептом не перестають експериментувати як звичайні домогосподарки, так і відомі шеф-кухарі елітних ресторанів.

В розумінні більшості людей борщ – це густий суп, приготовлений на основі буряків. Однак зустрічаються і зелені борщі. Наприклад, на основі щавлю, молодої кропиви або лободи.

Єдиної технології створення борщу не існує. У кожному регіоні та країні його готують десятками різних способів: з м’ясом і без, обсмажуючи або заздалегідь відварюючи частина продуктів або відразу закладаючи все в каструлю. Різниться і склад інгредієнтів. Найчастіше перше блюдо складається з 3-4 основних компонентів, але в деяких рецептурах їх число може доходити до півтора десятків. Цей суп варять на плиті, томити в духовці і готують на відкритому вогні.

Борщ по-старовинному

Цей рецепт максимально точно копіює технологію приготування борщів в старовину. У його складі представлені тільки традиційні компоненти, тобто перцю, помідорів і продуктів на їх основі там немає. Варити суп можна і на плиті, однак найбільш запашним він виходить, якщо його готувати в духовці в посуді з товстими стінками і щільно прилеглою кришкою.

За наведеною закладці суп виходить не дуже густим, тому любителям наполовину першого – наполовину другого кількість продуктів варто збільшити.

Інгредієнти на 3 л. супу:

  • Яловичина або свинина на кістці – 500 р.
  • Картопля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Буряк – 3 невеликих шт.
  • Цибуля -2 невеликих шт.
  • Топлене сало або будь-яке масло – 2 ст. л.
  • Сало солоне м’яке – 100 р.
  • Часник – 3 зубки.
  • Сіль, сушена зелень, спеції за смаком.
Дивіться також:  Суп з кролика

Приготування:

  • Відварити м’ясо до напівготовності, знімаючи з бульйону сіру піну. Як тільки вона перестане підніматися, можна приступати до варіння борщу.
  • Одну цибулину добре промити і залишити в лушпинні. Другу очистити і нашаткувати разом з морквою. Пасерувати овочі в топленому салі або будь-якому маслі.
  • Буряк очистити і крупно натерти. Приблизно третю частину відкласти в глибоку миску і залити окропом, попередньо всипати туди щіпку лимонної кислоти або трохи оцту.
  • У каструлю з м’ясом покласти дві цілі картоплини, терту буряк і цибулину в лушпинні, спеції і трохи солі. Поставити посуд в духовку.
  • Сало прокрутити через м’ясорубку разом із зеленню, сіллю, часником.
  • За 10 хвилин до готовності дістати з каструлі цибулю і картоплю. Влити до борщу отриманий в мисці буряковий сік.
  • Цибулину викинути, картоплини розім’яти в пюре. Разом з прокрученою салом додати його в суп, добре розміщувати.
  • Через 10-15 хвилин вогонь вимкнути. Борщ готовий, але йому бажано ще постояти в остигає духовці близько години. За цей час всі його аромати змішаються, і суп придбає закінчений смак.
  • Борщ по-білоруськи

    Основні особливості цього борщу – його насичений бордовий колір і повна відсутність картоплі і м’яса, як такого. Замість картоплі використовується біла зернова квасоля. Щоб скоротити час приготування, можна брати консервовану. Густу заливку в такому випадку зливають. Бульйон для супу готують на кісточках, але також він непогано виходить і на курці.

    Перше блюдо виходить дуже легким і ситним, не надто густим. Любителі м’ясного, за бажанням, можуть додати в суп шматочки свинини або яловичини, на якій варився бульйон. В даному випадку, в рецепті м’ясо не використовується.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • М’ясо-кістковий набір для бульйону – 700 р.
    • Квасоля зернова – 200 р.
    • Перець солодкий – 1-2 стручки.
    • Буряк – 2 шт. середніх
    • Помідори – 2-3 шт.
    • Топлене сало або вершкове масло – 3 ст. л.
    • Морква – 1 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Сіль, зелень, спеції за смаком.
    Дивіться також:  Юшка з сьомги

    Приготування:

  • Квасолю заздалегідь замочити в холодній воді на годину або півтора.
  • Підготовлену квасолю і кісточки поставити варитися на середній вогонь. Додати кілька горошин перцю і два або три лаврових листа. З’являється сіру піну знімають.
  • Буряк залишити в шкірці, вимити, відварити окремо. Остудити, очистити і натерти на крупній тертці або нашаткувати довгою соломкою.
  • Бланшувати В окропі перець і томати. Зняти з них шкірку, видалити насіння, нарізати великими шматочками.
  • У глибокій сковороді розтопити сало чи смалець. Пасерувати в ньому кубики моркви і півмісяці ріпчастої цибулі. Додати до суміші перець і томати. Загасити близько 5-10 хвилин.
  • Як тільки в каструлі квасоля звариться, додати туди подрібнену відварну буряк, обсмажені в жирі овочі, сіль і спеції за смаком, щіпку лимонної кислоти.
  • Варити на повільному вогні близько 10-15 хвилин.
  • Подавати зі сметаною і зеленню.
  • Лінивий південний борщ

    Вегетаріанський борщ швидкого приготування. Не вимагає тривалих маніпуляцій зі сковородою або попередніми відварюванням та іншої підготовкою продуктів. Для супу необхідно підібрати посуд з товстим дном, щоб можна було пасерувати овочі прямо у каструлі.

    Інгредієнти на 2 л. борщу:

    • Буряк – 2 великих шт.
    • Морква – 1 невелика шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1 невелика шт.
    • Капуста білокачанна – 200 р.
    • Гриби печериці свіжі – 200 р.
    • Топлене сало чи масло вершкове – 50 г.
    • Вода – 1,5 л.
    • Чорнослив – 50-100 р.
    • Томатна паста несолона – 2-3 ст. л.
    • Сіль, зелень, спеції за смаком.

    Приготування:

  • Розетки глив розібрати на окремі грибочки. Великі екземпляри нарізати на кілька частин. Відварити в підсоленій воді.
  • Буряк і капусту нашаткувати соломкою, моркву – кубиками, цибулю – півмісяцями.
  • У каструлі розігріти склянку – півтори грибного бульйону, додати вершкове масло або топлене сало, чорнослив, сіль і спеції, томатну пасту, овочі. Тушкувати на невеликому вогні.
  • Як тільки овочі будуть готові, додати гриби і решту бульйону.
  • Варити ще 10 хвилин.