Бульйон з баранини

3f934402b76cc6095df63169abbc3d8d Бульйон з баранини

Бараниною вважається м’ясо, отримане від баранів і овець у віці від одного року. Колір продукту варіюється від світло-червоного до його темних насичених відтінків. Жир у свіжого і молодого м’яса білий, старого або зіпсованого – жовтий. Відмінною і досить неприємною особливістю баранини є специфічний запах, від якого початківцям кулінарам не завжди вдається позбутися. Тому рецепти страв з бараниною дуже щедрі на ароматні спеції, коріння і трави.

Баранина найбільш поширена в країнах близького і далекого Сходу. Поважають її також у Великобританії та її колишніх колоніях, країнах Латинської Америки. М’ясо використовують для приготування величезного переліку страв, у тому числі і супів. Найбільш популярними з них є харчо і шурпа. Це дуже густі перші страви. Любителі рідкого можуть спробувати приготувати ситні бульйони з баранини.

Бульйон з баранини по-турецьки

Існує в двох варіантах – класичному і «ледачий». Останній рецепт з’явився вже у нас. У ньому замість коржів на основі кукурудзяного борошна використовується звичайна кукурудзяна крупка. Нічого особливого з нею не роблять, а просто додають у суп.

Інгредієнти на 2 л. бульйону:

  • Баранина на кістки – 500 р.
  • Зелень сушена будь – яка- 1 ст. л.
  • Часник – головка.
  • Вершки або сметана – 50 мл або 3 ст. л.
  • Борошно кукурудзяне – 1,5 ст.
  • Сіль і улюблені спеції за смаком.
  • Вода – 2 л

Приготування:

  • Баранину розрубати на кілька частин, залити водою, додати улюблені спеції і поставити варитися.
  • Часник очистити, пропустити через чеснокодавку або змолоти блендером. Розтерти з вершками і невеликою кількістю солі.
  • Взяти з каструлі півсклянки киплячого бульйону, досолити його і додавши кукурудзяне борошно, замісити туге тісто. Дати трохи підійти, після чого розділити тісто на шматочки розміром з великий волоський горіх і розкачати товсті коржі.
  • З бульйону, вибрати кістки, баранину нарізати і повернути в суп. Туди ж поштучно додати коржі і всипати ложку сушеної зелені. Варити до повної готовності.
  • Розлити по порційних тарілках і заправити приготованим часниковим соусом.
  • Дивіться також:  Як приготувати грибний суп

    Бульйон з баранини по-селянськи

    Смачний і ароматний бульйон з звичними для нашої місцевості коренеплодами. У списку інгредієнтів вказана ріпа, але можна брати і пастернак, селеру, редьку.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Баранина (шийна частина) – 500 р.
    • Хрін свіжий – 1 корінець.
    • Ріпа – 1 крупний коренеплід.
    • Лавровий лист.
    • Орегано сушене (материнка) – 2 ст. л. без гірки.
    • Чорний перець в горошинах.
    • Сіль та інші спеції за вибором.
    • Вода – 1,5 л.

    Приготування:

  • Баранину порізати на великі шматки, скласти в каструлю разом з горошинами чорного перцю і цільним лавровим листом. Варити на середньому вогні близько години, періодично знімаючи піну. Якщо в кінці у воді залишилися сірі пластівці, то м’ясний відвар краще процідити через кілька шарів марлі.
  • Ріпу очистити і нарізати на товсті бруски. Хрін натерти на дрібній тертці. Для його страви знадобиться 1 ст. л. без гірки.
  • Додати до баранині нашатковану ріпу, тертий хрін, орегано сушене.
  • Варити на невеликому вогні до готовності ріпи.
  • Подавати з грінками з висівкового або білого хліба.
  • Бульйон з баранини Заварний на швидку руку

    Досить своєрідний рецепт на любителя.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Вирізка бараняча – 300 р.
    • Баранячий жир – 50 р.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Яйця курячі – 2 шт.
    • Зелень свіжа кінзи або коріандру – 50 р.
    • Часник – 4 зубчики.
    • Вода – 1 л.
    • Сіль і улюблені спеції за вибором.

    Приготування:

  • Розтопити в каструлі баранячий жир і обсмажити в ньому дрібно нашатковану цибулю.
  • Баранину нарізати як на бефстроганов і додати в каструлю до цибулі, коли той стане прозорим. Добре обсмажити, залити водою, додати будь-які спеції і трохи солі. Варити до повної готовності м’яса.
  • Зелень петрушки розтерти в ступці разом з сіллю і зубчиками часнику. Отриману овочеву суміш збити разом з курячими яйцями.
  • Коли баранина буде зварена, влити в киплячий суп збиті яйця і ретельно перемішати вміст каструлі.
  • Витримати на вогні ще пару хвилин і зняти з вогню.
  • Подавати з коржиками, лавашем або прісним білим хлібом.
  • Дивіться також:  Суп-пюре з кабачків

    Бульйон з баранини імбирний

    Таке блюдо часто готується на додаток до тушкованим або запеченим овочам, несолодкої випічки (пирогів із овочевий або сирною начинкою).

    Інгредієнти на 1,5 л. бульйону:

    • Баранина з кісточкою – 400 р.
    • Імбир – 5 см свіжого кореня.
    • Перець чилі – 1 стручок.
    • Цибуля-порей – біла частина одного стебла.
    • Лимон – 1 шт.
    • Куркума або приправа каррі – 1 ч. л. з гіркою.
    • Вода – 1 л.
    • Сіль і улюблені спеції за вибором.

    Приготування:

  • Баранину розділити на кілька шматків, залити водою і, додавши всі вибрані спеції, зварити насичений бульйон. Обов’язково знімати піднімається сіру піну. При необхідності процідити.
  • Готове м’ясо вийняти з бульйону, відділити від кісток. М’якоть поділити на порційні шматки і повернути в каструлю.
  • Бульйон тримати на середньому вогні.
  • Видалити з стручки чилі насіння і нашаткувати його як можна дрібніше. Корінь імбиру очистити від шкірки і дрібно натерти. Цибулю-порей порізати кільцями. Всі підготовлені інгредієнти додати у бульйон разом з куркумою.
  • Коли цибуля звариться, натерти у бульйон лимонної цедри і влити трохи лимонного соку.
  • Відразу подати до столу, при бажанні, притрусивши свіжою зеленню.