Бульйон з яловичини

446aed9f3164127a25030c19e22004f9 Бульйон з яловичини

Почувши слово бульйон, більшість людей уявляє собі тарілку з золотистим курячим відваром, прикрашену половинкою яйця і кількома листочками зелені. Між тим, смачний і корисний бульйон можна зварити не тільки зі світлих сортів м’яса, але і з темних, до яких як раз і відноситься яловичина.

На відміну від свинини або баранини, бульйон з яловичини виходить ситним, але не жирним, що особливо важливо в лікувальному харчуванні. Яловичина не викликає алергії і добре засвоюється маленькими дітьми.

Тому, якщо хочеться чогось легкого, а страви з курчат-бройлерів не приваблюють, то бульйон з яловичини – це ідеальний вихід із становища.

Класичний бульйон з яловичини

Найпростіший рецепт з усіх існуючих. Єдина складність – це правильно вибрати м’ясо. Воно повинно бути на так званій мозкової кістки (хребет, тазостегнова частина). З таких шматків відвар виходить найбільш насиченим. Час приготування становить близько півтора годин.

Інгредієнти на 2 л. бульйону:

  • Яловичина на кістці – 700 р.
  • Морква – 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Лавровий лист.
  • Запашний і чорний перець в горошинах.
  • Сіль та інші спеції за вибором.
  • Вода – 2 л

Приготування:

  • М’ясо промити і розрубати на кілька великих шматків. Залити водою, всипати спеції і поставити варитися на середній вогонь.
  • Після закипання періодично знімати сіру піну. В іншому випадку вона осяде на дно каструлі і в супі буде повно неапетитних пластівців.
  • Через півгодини покласти в бульйон цілу цибулину, очищену від лушпиння, а також моркву, нарізану на кілька великих шматків.
  • Яловичину і овочі варити ще близько 40-60 хвилин. Після чого ріпчасту цибулю викинути, моркву за бажанням також видалити або порізати на кружечки і повернути в бульйон.
  • М’ясо відокремити від кісток і поділити на порції. Залити бульйоном, прикрасити пятачками відвареної моркви і рубаною зеленню.
  • Дивіться також:  Суп з квашеними огірками

    Гострий бульйон швидкого приготування

    Простий рецепт супу для любителів гострих і пряних страв. Готується буквально за півгодини. Як доповнення до бульйону можна подати заздалегідь відварену локшину або розсипчастий довгозерний рис.

    Інгредієнти на 1,5 л. бульйону:

    • Яловиче філе – 500 р.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Нижня частина цибулі порею – 1 шт.
    • Перчик чилі – 1 шт.
    • Імбир свіжий – 2 см. кореня.
    • Петрушка свіжа або сушена.
    • Сіль і спеції за вибором.
    • Вода – 1,5 л.

    Приготування:

  • Яловиче філе нарізати на довгі смужки товщиною близько 1 см., які промити в холодній воді.
  • Смужки м’яса обсмажити в добре прогрітому вершковому маслі. Весь вміст сковорідки разом з маслом перекласти в каструлю з водою. Туди ж додати нашатковану білий стебло цибулі – порею, кільця перцю чилі і пластинки очищеного від шкірки імбиру.
  • М’ясо з овочами варити близько 10 хвилин, потім всипати улюблені спеції, сіль і сушену петрушку.
  • Витримати суп на плиті ще близько п’яти хвилин і вимкнути.
  • За бажанням, в кожну порцію всипати трохи вареної локшини або довгозернистого рису.
  • Яловичий бульйон на травах

    Такий бульйон готується дуже довго, так як яловичина на кістці повинна дуже добре розвариться, практично розпадатися на волоконця. Саме в цьому випадку бульйон вийде максимально насиченим, поживним і ароматним.

    Інгредієнти на 1,5 бульйону:

    • Яловичина на кістці — 500 р.
    • Петрушка сушена або кріп – 1 ст. л. без гірки.
    • Базилік сушений або материнка – 1 ст. л. без гірки.
    • Лавровий лист – 3-4 шт.
    • Куркума або каррі – 1,5 ч. л.
    • Чорний або запашний перець в горошинах – 4-5 шт.
    • Вода – 1,5 л.
    • Сіль.

    Приготування:

    Дивіться також:  Юшка з щуки
  • М’ясо розділити на кілька частин, промити під проточною водою і поставити варитися.
  • У каструлю відразу покласти горошини запашного перцю і лавровий лист.
  • Яловичину варити до повної готовності, після чого вибрати з неї кістки, а м’ясо розділити на порційні шматки.
  • Хвилин за 10 до закінчення варіння посолити за смаком, всипати сушену зелень і куркуму для додання бульйону золотистого відтінку. Любителі гострих страв також можуть додати в блюдо свіжий або сушений імбир.
  • Подавати з чорним хлібом, грінками. За бажанням прикрасити половинкою вареного яйця або маслинами (оливками).