Бурякові котлети

3e62402e99274150c85e3d8436fa1639 Бурякові котлети

Бурякові котлети допоможуть не тільки урізноманітнити щоденне меню. Завдяки їм цілком може вийти поєднати приємне і корисне. У бурякових котлеток дуже ніжний солодкуватий смак і яскравий рубіновий колір. Вони відрізняються малою калорійністю і містять багато харчових волокон, що важливо в забезпеченні стабільної роботи шлунково-кишкового тракту. Якщо хочеться без всяких клопотів влаштувати собі розвантажувальний день, то подібне ласощі – це те, що потрібно.

Овочеві котлети готуються до неподобства просто. Усього лише півгодини часу і вже можна радувати своїх гостей смачним і недорогим стравою. Нічого складного в їх приготуванні немає і в цьому можна переконатися, випробувавши рецепти з цієї статті.

Щодо приготування бурякових котлет існує дві рекомендації, які допоможуть домогтися відмінного смаку. Буряк для страви частіше відварюють в шкірці або без неї. Так простіше і швидше, однак, краще запекти її на вогнищі або в фользі в духовці, тоді страва набуває аромат «з димком». Для смаження бажано використовувати вершкове масло, а не оливкове або рослинне. Кінцевий смак котлет буде набагато ніжніше.

Прості бурякові котлети

Найпростіший рецепт з мінімальною кількістю компонентів.

Інгредієнти:

  • Буряк – 2 шт.
  • Манна крупа -1 ст.
  • Молоко – 1 ст.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Сіль.
  • Борошно або панірувальні сухарі – 100 р.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Спосіб приготування:

    • Запекти буряк у шкірці. Потім очистити і пропустити через м’ясорубку або подрібнити блендером.
    • Манну крупу залити склянкою гарячого молока, перемішати, щоб не було великих грудок і залишити для набухання. Суміш не повинна бути надто рідкою, щоб через півгодини вся волога вбралася в крупу.
    • Розмочену крупу і бурякову масу з’єднати, вбити яйце, посолити і вимісити щільний фарш.
    • Сформувати плоскі котлетки, обваляти в борошні або білих сухарях.
    • Обсмажити до готовності на рослинному або вершковому маслі. За бажанням, після смажіння помістити котлети на паперові рушники, щоб стік жир.
    Дивіться також:  Шашлик з риби

    Запечені бурякові котлети з родзинками

    Незвичайне блюдо для малюків шкільного і дитсадівського віку.

    Інгредієнти:

  • Буряк середніх розмірів – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 0,5 ст.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Сухарі панірувальні – 100 р.
  • Сіль.
  • Родзинки темних сортів – 30 р.
  • Спосіб приготування:

    • Відварити коренеплоди, очистити і натерти на крупній тертці. Віджати зайвий сік.
    • Темні родзинки замочити в гарячій воді. Промити в декількох водах і перебрати.
    • Підготовлений родзинки порубати, трохи присипати борошном і перемішати.
    • Ріпчасту цибулю дрібно нашаткувати, обшпарити окропом і додатково розім’яти толкушкой або пюрировать заглибним блендером.
    • Змішати охолоджений терту буряк, куряче яйце, цибульне пюре, борошно пшеничне, рубаний родзинки і сіль. Вимісити однорідну масу.
    • Сформувати невеликі плоскі котлети, обваляти їх у борошні або панірувальних сухарях.
    • Форму змастити маслом, присипати сухарями і щільно укласти в неї котлетки.
    • Запекти в духовій шафі протягом півгодини при температурі 200 градусів.
    • До готовим котлеткам можна подавати кисломолочні напої. Наприклад, ряжанку чи свіжий кефір.

    Бурякові котлети з сиром «Моцарела»

    Ніжне вегетаріанське блюдо для любителів биточків, рулетів і зразів з сирною начинкою. За бажанням, смак начинки можна урізноманітнити товченим фундуком.

    Інгредієнти:

  • Буряк середня – 2-3 шт.
  • Крупа манна -1-1,5 ст.
  • Сир «Моцарелла»
  • Молоко – 1 ст.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Сіль.
  • Інші спеції за вибором.
  • Борошно або панірувальні сухарі – 100 р.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Зелень сушена – за смаком.
  • Спосіб приготування:

    • Відварити буряк і подрібнити її в пюре за допомогою блендера або м’ясорубки.
    • Манну крупу розпарити склянкою гарячого молока.
    • Дати основних компонентів охолонути, змішати їх, вбити яйце, додати за смаком спеції, зелень.
    • Сир «Моцарелла» порізати на великі кубики.
    • З щільного бурякового фаршу скачати кульки завбільшки з невелике яблуко або велике куряче яйце. Зробити з кульок коржі. У центр кожного покласти по кубику сиру.
    • За принципом пиріжків згорнути коржі довгасті котлетки.
    • Запанірувати їх у борошні або сухарях і обсмажити до готовності на сильному вогні.
    • Подавати відразу після приготування разом з хлібом, овочами.
    Дивіться також:  Котлети без яєць

    Бурякові котлети з курячим філе

    Комбіноване мясорастительное страва для тих, хто любить ситну їжу.

    Інгредієнти:

  • Буряк – 2 шт.
  • Філе куряче – 300 р.
  • Сіль.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Перець чорний.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Петрушка свіжа або сушена – 20 р. або 0,5 ч. л.
  • Манна крупа – 1 ст.
  • Панірувальні сухарі – 100 р.
  • Спосіб приготування:

    • Відварити буряк у шкірці і очистити.
    • Ріпчасту цибулю нашаткувати довільно і обсмажити на топленому вершковому маслі до золотистого кольору.
    • Пропустити через м’ясорубку буряк, сире куряче філе і обсмажений ріпчасту цибулю. Додати зелень, суху манну крупу, куряче яйце. Приправити і посолити за смаком.
    • Вимісити однорідний фарш і дати йому постояти близько 15-20 хвилин, щоб манна крупа ввібрала в себе вологу.
    • Зліпити довгасті котлети і обваляти їх в манній крупі або панірувальних сухарях.
    • Обсмажити або запекти до рум’яної скоринки і подати з гарніром зі свіжих або відварених овочів, зі свіжим хлібом і напоями.