Буряковий суп

0c52381c2391091274c80368f999b592 Буряковий суп

До бурякового супу можна віднести безліч перших страв – різні окрошки і свекольники, холодники і крупники, червоні борщі і щі. Будь-яка людина в змозі, нехай і приблизно, розповісти хоча б пару рецептів подібного страви. У всіх на слуху український борщ з пампушками або окрошка на буряковому відварі. Це неймовірно апетитні і смачні страви. В першу чергу саме завдяки буряках, передає їм свою природну солодкість і неймовірно привабливий колір.

У цій статті не будуть приводитися рецепти найбільш популярних бурякових супів начебто дієтичної річної окрошки або калорійного зимового борщу. Як раз навпаки, буде приділено увагу досить рідкісним страв, які поширені лише в окремих куточках Росії.

П’ятигорський буряковий суп для десерту

Цей рецепт узятий з кулінарної книги Ельміри Меджитової «Кухня слов’янських народів». Особливо смачним виходить, коли використовується найперша, молода буряк нового врожаю. В інші сезони для створення цього супу варто відбирати невеликі коренеплоди бордового кольору без білих кілець всередині.

Підходить для дитячого харчування від 2 років.

Інгредієнти на 2 л. супу:

  • Буряк невелика – 800 р.
  • Яблука солодкі – 5 шт.
  • Рис довгозерний – 80 р.
  • Ізюм великий чорний – 80 р.
  • Цукор або мед – 3 ст. л.
  • Відвар буряковий – 600 мл
  • Лимон – 1 шт.
  • Сік яблучний – 200 мл

Приготування:

  • Замочити родзинки в теплій воді, дати добре розпаритися. Перебрати.
  • Яблука очистити від шкірки і серцевини з насінням, нарізати великим кубиком і збризнути невеликою кількістю лимонного соку, щоб м’якоть не потемніла.
  • Окремо в злегка підсоленій воді відварити білий довгозернистий рис.
  • Буряк зварити прямо в шкірці, не подсаливая. Потім очистити, нарізати соломкою, залити теплою кип’яченою водою і дати настоятися близько півтора годин.
  • Отриманий настій процідити від шматочків буряків. В настої розчинити три столові ложки меду, влити яблучний сік, покласти в нього шматочки яблук, відварений рис, розпарений ізюм.
  • Подавати холодним, за бажанням прикрасивши збитими вершками з балона.
  • Дивіться також:  Український борщ з пампушками

    Холодний борщ по-уральски

    Варіант ситного літнього супу з яловичиною та маринованими грибами, без зайвого жиру. М’ясо повинно бути настільки розвареним, щоб його можна було розібрати на волокна. Поєднання маринованих грибів і свіжих огірків своєрідне, але такий рецепт має місце бути.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Буряк – 450 р.
    • Морква – 2 шт.
    • Яловичина або телятина відварна – 300 р.
    • Гриби мариновані – 150 р.
    • Цибуля зелена пером – 50 р.
    • Молоко – 150 мл
    • Вода – 800 мл
    • Яйця курячі – 3 шт.
    • Огірки свіжі – 3 шт.
    • Оцет столовий за смаком.
    • Цукор – 2 ч. л.
    • Кріп для подачі.

    Приготування:

  • Нашаткувати дрібною соломкою моркву і буряк. Помістити в глибоку сковороду, залити невеликою кількістю води і тушкувати до стану «альденте» (злегка жестковатые), добре приправивши і посоливши.
  • Потім тушковані овочі додати столовий оцет, цукор і сіль, що залишилася воду, інші інгредієнти і спеції за бажанням. Варити на повільному вогні до готовності. Остудити і змішати з молоком чи кисляком.
  • Відварне м’ясо розібрати на великі шматки. Мариновані гриби сполоснути кип’яченою водою (якщо занадто кислі, то ненадовго замочити) і нашаткувати соломкою. Огірки і відварні курячі яйця нарізати кубиком.
  • У порційну тарілку налити буряково-морквяного відвару і викласти зверху інгредієнти-наповнювачі.
  • Подавати з рубаним кропом і зеленою цибулею.
  • Холодниця бурякова

    Варіант рибної окрошки на буряковому відварі і хлібному квасі.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Квас хлібний – 500 мл
    • Відвар буряковий – 500 мл
    • Огірок солоний бочковий – 1 шт.
    • Куряче яйце варене – 1 шт.
    • Сир зернистий солоний – 100-150 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Картопля – 2 шт.
    • Снєтки (або дрібна рибка) – 100 р.
    • Зелень петрушки свіжа – 50 р.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.
    Дивіться також:  Пісні щі

    Приготування:

  • Приготувати буряковий відвар. Для цього запекти або відварити невеликі коренеплоди буряка прямо в шкірці. Очистити і дрібно нашаткувати, потім залити кип’яченою, злегка підсоленою водою. Дати постояти близько години – півтори.
  • Окремо відварити картоплю.
  • Дрібну рибку очистити і випатрати при необхідності. Відварити в підсоленій воді до повної готовності. Охолодити.
  • Відварене круто яйце, свіжу зелень петрушки і ріпчасту цибулину нарізати.
  • Буряковий відвар змішати з квасом і приправити за смаком.
  • У порційну тарілку до половини налити зроблену основу для холодницы, потім додати підготовлені інгредієнти і зерна солоного сиру.