Буженина в домашніх умовах

6f69edbde5e6627f84ad03cdb50a8e87 Буженина в домашніх умовах

Справжню смачну приготувати буженину непросто. Один тільки вибір м’яса для цієї закуски є цілим мистецтвом. Для «правильної» буженини найчастіше використовують свинячий окіст без кістки. Краще всього, якщо навколо м’яса буде невеликий шар сала. Однак щось дуже схоже на буженину вийде і з інших видів м’яса, наприклад, з яловичини, баранини і навіть курки. Ми розкриємо вам декілька секретів, за допомогою яких ваша буженина, приготовлена в домашніх умовах, буде соковитою і дуже-дуже смачною.

Буженина з свинини в духовці

Буженина – це те блюдо, з яким потрібно добряче повозитися. Але якщо на носі якийсь великий свято і вам хочеться порадувати близьких неординарним святковим столом, це м’ясо неодмінно стане вашим «коником».

Інгредієнти:

  • Свинячий окіст – 4 кг.
  • Часник – 5 зубчиків
  • Сіль – 4 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Виберіть у м’ясній лавці великий шматок добірного свинячого стегенця. Вдома його ретельно промийте, при бажанні виріжте кістка.

Потім візьміть половину склянки холодної води, розчиніть в ній сіль – вона потрібна для того, щоб рівномірно просолити буженину всередині і уникнути її пересушування під час запікання. Використовуйте для просолювання звичайний медичний шприц з довгою голкою. Набирайте їм соляний розчин і вкалывайте в м’ясо в різних місцях, впускаючи сіль всередину.

Коли свинина буде гарненько просолена, очистіть 4 зубці часнику, розрізати їх на шматки. За допомогою довгого гострого ножа робіть глибокі надрізи по всьому м’яса і засовуйте всередину часник.

У велику кастрю наберіть трохи води, поставте на вогонь. Викладіть туди ж окіст і прогрівайте його на дуже маленькому вогні. До кипіння воду не доводьте – вона повинна швидше випаровуватися, ніж кипіти. Тримайте так м’ясо приблизно 1 годину, при необхідності доливаючи воду.

Дивіться також:  Рагу з кролика

Потім м’ясо вийміть, дайте йому трохи охолонути, а тим часом розігрійте духовку.

Остигле м’ясо гарненько зверху натріть зубчиком часнику, потім сіллю і чорним меленим перцем. Деко злегка змастіть рослинною олією (це не обов’язково) і викладіть на нього наш шматок м’яса. Зверху накрийте шматком фольги, але тільки не завертайте щільно, а лише прикрийте. Також налийте на деко трохи водички.

Надішліть лист з бужениною в духовку, запікайте при 150 градусах приблизно 3 години. Все це час слідкуйте за м’ясом: якщо вода випарувалася, долийте, якщо виділилося багато соку, полийте їм м’ясо і знову накрийте фольгою.

Через 3 години проткніть м’ясо довгим ножем. Якщо з м’яса выделися не кров, а світла рідина – значить, буженина вже готова. Тоді зніміть з неї фольгу і залиште ще на 15 хвилин у духовці, щоб верх буженини підрум’янився.

Буженина з свинини варена

Як ще можна приготувати буженину в домашніх умовах? Легше всього її зварити: з пряними травами і овочами, які зроблять м’ясо неймовірно ароматним і ніжним.

Інгредієнти:

  • Свинина – 2 кг.
  • Морква – 1 шт.
  • Корінь петрушки – 1 шт.
  • Корінь селери – 1 шт.
  • Пиво – 1 л.
  • Ягода ялівцю – 5 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Спеції – за смаком

Спосіб приготування:

Цільний шматок нежирної свинини добре промийте і обмотайте кілька разів марлевою тканиною. Викладіть м’ясо у велику каструлю, посипте спеціями за смаком (можна використовувати запашний перець горошком, чорний перець горошком, суху зелень петрушки, розмарин), залийте водою (м’ясо повинно бути повністю зануреним у воду) і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні близько 15-20 хвилин.

Дивіться також:  Бефстроганов з грибами

Далі потрібно злити воду, а м’ясо дістати з каструлі і звільнити від марлевої тканини.

В ту ж каструлю влийте пиво, покладіть в нього м’ясо. Якщо пиво не покрило м’ясо, можна додати в нього води. Доведіть пиво до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімального, накрийте кришкою і варіть м’ясо в пиві приблизно 2 години.

Потім очистіть моркву, корінь петрушки і корінь селери. Поріжте їх уздовж і покладіть в каструлю. Також додайте ягоди ялівцю, сіль і чорний перець за смаком. Варіть на маленькому вогні під кришкою ще близько години. Після цього злийте рідину, що залишилася, викиньте овочі і спеції і дайте буженини охолонути.

Зварену буженину обернути марлею, підвісьте над умивальником (або в іншому зручному для вас місці), щоб рідина стекла. Через 30 хвилин м’ясо в марлі щільно загорнути в харчову плівку. Покладіть в холодильник на 12 годин, після чого буженину можна розмотати і подавати на стіл.

Буженина з свинини в тесті

Тісто в цьому рецепті грає не тільки захисну роль, зберігаючи соковитість м’яса. Воно ще й дуже красиво виглядає на столі, до того ж виходить досить смачним.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1 кг
  • Борошно цельнозернистая – 100 р.
  • Борошно вищого сорту – 150 р.
  • Часник – 4 зубчики
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

Свинину промийте, протріть насухо і густо посипте зі всіх сторін грубої кам’яною сіллю і свіжомеленим перцем (можна сумішшю перців). Обмотайте м’ясо щільно харчовою плівкою і покладіть в холодильник. Краще всього, якщо воно постоїть добу, але якщо немає часу, можна потримати в холодильнику одну ніч.

По закінченні часу витягніть м’ясо. Часник очистіть, кожен зубчик поріжте навпіл. Нашпигуйте м’ясо шматочками часнику, роблячи глибокі надрізи в м’ясі ножиком.

Дивіться також:  Сирний торт

Потім змішайте два види борошна, трохи підсолити і потроху влийте склянку води, розмішуючи. Замішайте м’яке тісто, при необхідності додайте ще борошна. Розкачайте з тіста прямокутний пласт, покладіть в центр замариноване м’ясо, загорніть конвертом і покладіть на деко з пергаментом швом вниз. Можете зробити в тесті кілька дірочок.

Духовку розігрійте до 180 градусів. Покладіть в неї деко з бужениною в тесті, запікайте трохи більше години. Якщо бачите, що верх тіста починає підгоряти, можете застелити його фольгою. Коли буженина буде готова, вимкніть духовку і залиште її приблизно на 30-40 хвилин «відпочити».

Готову буженину подавайте на стіл і тільки там нарізайте на шматочки. Ви побачите, що тісто не дало м’яса стати сухим, із-за чого воно вийшло дуже соковитим.