Буженина в мультиварці

22fd1bb9438ed0e0e5cc01299e2dce3d Буженина в мультиварці

Буженина являє собою шматок вирізки масою від одного кілограма, запечений у духовій шафі зі спеціями і пряними травами. Спочатку буженину на Русі готували з ведмежого м’яса, щедро начиняючи його ароматними ягодами ялівцю, журавлиною, диким часником та іншими нехитрими приправами того часу.

У сучасній кулінарії таку екзотику не використовують, а віддають перевагу більш звичну яловичину, свинину і баранину. Іноді страва роблять з філе птиці (індички, качки, курки). Для приготування буженини підбирають великий відріз без кісток, великої кількості жилок і хрящів. М’ясо повинно бути однаковим по товщині, інакше його тонка і товста частини будуть різного ступеня прожарки.

В залежності від рецепту, м’ясо натирають різними спеціями, обертають беконом, шпигують салом, часником або морквою. Запікають буженину зазвичай в духовій шафі на глибокому деку, в керамічній формі або чавунної утятнице.

Приготування буженини в мультиварці має свої особливості. Справа в тому, що кухонний прилад поєднує в собі функції багатьох пристосувань. В ній можна смажити, тушкувати і запікати, тому для м’яса потрібно правильно підібрати програму.

Зазвичай шматок м’яса спочатку обсмажують, зберігаючи аромат і соки, потім тушкують жиру з відкритим клапаном мультиварки. В самому кінці кришку відкривають, дають піти вологи і сформуватися скоринки на поверхні м’яса. В мультиварці також можна готувати у фользі, просто вибравши (у різних моделях) в налаштуваннях програму «випічка/жарити», «мультиповар», «гасіння м’яса».

Як і з чого приготувати буженину в мультиварці, докладно розказано нижче.

Буженина в гірчичному маринаді

Свиняча шия, запечена під фольгою. Виходить неймовірно ніжною і соковитою.

Список інгредієнтів:

  • Свиняча шия – 1,5 кг.
  • Гірчиця пастоподібна – 50-100 р.
  • Часник — невелика головка.
  • Сіль дрібна.
  • Чорний перець в млині.
  • Сушена зелень за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Дивіться також:  Каша гречана на молоці

Спосіб приготування:

  • Свинячу шию помити і просушити рушниками.
  • В піалі збити гірчицю зі свіжим чорним перцем, дрібною сіллю, сушеними травами і подрібненим часником.
  • Свинячу вирізку «запечатати», обсмаживши в глибокій сковороді або в чашу мультиварки. Режим «смаження».
  • Потім охолоджений шматок обмазати приготованим соусом.
  • Цибулю нарізати великими кільцями, покласти на обробну дошку, присипати дрібною сіллю і віджати руками. Соломка пустить сік і дасть більше аромату стравам.
  • Лист фольги скласти навпіл. В центр по формі шматка м’яса викласти половину ріпчастої цибулі.
  • На цибульну подушку покласти свинячу шию в маринаді. Притиснути краї фольги, обкласти боки і верх шматка залишилися цибулею і повністю загорнути м’ясо у фольгу.
  • На дно чаші налити трохи води, покласти згорток з фольги і включити режим «гасіння» або «запікання». В залежності від приладу, це може зайняти від 40 хвилин до 1,5 годин.
  • У більш сучасних модифікаціях, при виборі програми «м’ясо (риба) потрібно ввести масу продукту. Виходячи з даних, прилад сам підбирає час приготування.
  • Готову вирізку остудити прямо в мультиварці. Так м’ясо збереже соковитість.
  • Буженина з яловичини з беконом

    Яловича вирізка рідко буває жирної і часто при запіканні виходить дуже сухий. Щоб буженина з яловичини вийшла смачною, її запікають у фользі або рукаві для випічки, доповнюють салом, беконом, приправляють вершковим маслом. Для страви бажано вибрати м’ясо від молодої тварини.

    Список інгредієнтів:

    • Яловича вирізка – 1 кг.
    • Часник – 10 шт.
    • Гвоздика – 2-3 бутона.
    • Бекон, грудинка або сало – 100 р.
    • Петрушка і білий корінь сушені – 1 ч. л.
    • Бальзамічний оцет – 15-20 мл
    • Портвейн міцний – 50 мл
    • Чорний перець в млині.
    • Сіль.
    Дивіться також:  Жульєн з куркою

    Спосіб приготування:

  • Яловичину промити і просушити. Рівномірно наколоти в 10-15 місцях і покласти всередину по кубику сала (грудинки або бекону) і полдольки часнику.
  • Вирізку натерти свіжим чорним перцем, сушеними травами і сіллю. На рівних відстанях увіткнути в шматок 2-3 бутони гвоздики.
  • Міцно зав’язати один кінець кулінарного рукава для випічки. Покласти всередину яловичину, влити суміш портвейну і бальзамічного оцту.
  • Міцно зав’язати другий край.
  • На дно чаші налити 50 мл води і капнути столову ложку рослинної олії.
  • Покласти м’ясо в рукаві і включити режим гасіння. Через 10 хвилин перевірити яловичину, підлити на дно трохи води, якщо потрібно. Рідина всередині рукава нагріється, і пакет розправиться від пари.
  • Зубочисткою проколоти зверху 6-8 отворів для виходу пари. Випускний клапан мультиварки трохи відкрити.
  • Тушкувати протягом години. Після приготування не діставати з приладу, а дати охолонути всередині.
  • Перед подачею нарізати тонкими скибочками.
  • Буженина з птиці з солодким перцем

    З птиці (індички, курки, качки) виходить дуже ніжна буженина, що тане у роті. Завдяки додаванню до складу солодкого перцю і зелені, вона виходить ще і барвистою, тому дуже ефектно виглядає в бенкетній нарізці.

    Для страви масою 1 кг. потрібно два великих курячих грудки чи дві половинки одного индюшиной. У класичному рецепті присутні також цибулю або часник.

    Список інгредієнтів:

    • Грудка куряча велика – 2 шт.
    • Свіжий чорний перець.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Солодкий перець (жовтий, червоний) – 2 шт.
    • Сіль дрібна.
    • Петрушка сушена.
    • Часник або цибуля – за смаком.
    • Коріандр мелений за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Грудки промити, просушити. Зрізати залишки хрящів, якщо є.
  • Покласти на обробну дошку внутрішньою стороною до себе. Накрити харчовою плівкою і злегка відбити товстий край грудок плоским боком дерев’яного молотка.
  • М’якоть свіжого курячого філе неймовірно ніжна і м’яка, тому якщо відбивати без плівки і звичайним металевим молотком, то все м’ясо залишиться на ньому.
  • Перетворювати в блін грудки не треба. Достатньо злегка притиснути товстий край «сердечка».
  • Два стручки болгарського перцю різних кольорів потрібно звільнити від шкірки. Їх можна обшпарити окропом, підпекти в духовій шафі або в мікрохвильовій печі.
  • Щоб очистити від шкірки за допомогою мікрохвильовки, потрібно наколоти стручки, прорізати плодоніжку і покласти на тарілку з невеликою кількістю води.
  • Включити максимальний нагрів на 3-5 хвилин. Цілі стручки при нагріванні можуть лопнути, особливо якщо це тонкостінні з перці.
  • Очищену м’якоть перцю нарізати кубиками.
  • Якщо в рецепті використовуються часник і ріпчасту цибулю, то їх потрібно ретельно подрібнити. Цибуля додатково перетерти руками.
  • Вершкове масло змішати зі свіжим чорним перцем, сушеної петрушкою і білим корінням (замість нього можна використовувати імбир, хрін), сіллю і іншими спеціями. Охолодити до такої міри, щоб воно могло тримати форму.
  • На одну з грудок покласти солодкий перець, зелень, цибулю або часник, кілька кульок солоного вершкового масла.
  • Вкрити другий грудкою, уклавши її навпаки, тобто, тонкий «хвіст» до товстого краю.
  • В результаті повинен вийти шматок філе з овочевою прошарком, товщиною близько 3-4 див.
  • Зверху м’ясо посолити і приправити. Укласти в рукав для запікання, щільне його зав’язати і наколоти по поверхні.
  • Покласти в каструлю, включити режим гасіння на 40-50 хвилин.
  • Охолодити, не дістаючи з рукава для запікання.
  • Перед подачею нарізати скибочками і полити соусом.