Чахохбілі з курки

ed20327ac707a542dd2a0cb3b18da8a6 Чахохбілі з курки

Чахохбілі по-своєму готують у багатьох країнах світу. Якщо в Грузії для цієї страви спочатку використовувалися фазани, то сьогодні чахохбілі найчастіше готують з курки. Пропонуємо вам кілька рецептів чахохбілі: класичних і не дуже, але завжди з изюмительным результатом.

Чахохбілі з курки з горіхами

Ніжна курка під теплим горіховим соусом і «шубкою» з кінзи – таке блюдо вам приготують навіть не в кожному грузинському ресторані.

Інгредієнти:

  • Курка (середня) – 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Волоські горіхи (очищені) – 150 р.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зубці
  • Кінза – 1 пучок
  • Спеції – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Для початку курку слід відварити. Для цього промийте тушку, розрізати на частини і викладіть в каструлю з холодною водою. Доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні, знімаючи шумівкою піну.

Цибулину очистіть від шкірки, розріжте на дві половинки. Одну половинку дрібно пошинкуйте і через 10 хвилин після закипання додайте в бульйон. Туди ж відправте один очищений зубчик часнику.

Поки курка готується (загальний час її приготування – близько 30 хвилин), очищені ядра волоських горіхів подрібніть за допомогою блендера або м’ясорубки.

Половинку цибулі і і другий зубчик часнику дрібно порубаєте ножем і викладіть в сковороду з невеликою кількістю рослинної олії (можна також додати ложку бульйону). Варіть 3-5 хвилин, а потім додайте до зажарки одну ложку томатної пасти, 2-3 ложки бульйону. Розмішайте, доведіть до кипіння. За цей час швидко змішайте подрібнені горіхи з ще кількома ложками бульйону. Коли соус закипить, вилийте суміш в сковороду, розмішайте. Додайте сіль та інші спеції за смаком (наприклад, хмелі-сунелі).

Дивіться також:  Рибні котлети з тріски

На цьому етапі курка вже повинна бути готовою. Викладіть її шматки в соус, посипте дрібно порізаної кінзою (половиною пучка), закрийте сковороду кришкою і тушкуйте разом 5-7 хвилин (якщо вам здасться, що соусу замало, можете додати ще трохи бульйону).

Готову курку розкладіть по тарілках, зверху полийте соусом і посипте свіжої подрібненої кінзою.

Чахохбілі з курки з картоплею

Це смачне і ситне блюдо дуже підійде для вечері в холодну пору року. Воно зігріє, відновити життєві сили і додасть енергії. А ще неодмінно здивує вас приємним смаком.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 1 кг
  • Картопля – 10 шт.
  • Помідори – 7-8 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Солодкий перець – 2 шт.
  • Часник – 5-6 зубчиків
  • Вершкове масло – 150-200 р.
  • Кінза – 1 пучок
  • Кріп – 1 пучок
  • Сіль – за смаком
  • Спеції – за смаком

Спосіб приготування:

Куряче філе промити, порізати середніми шматочками, посоліть їх з усіх сторін (можна додати чорний мелений перець або інші спеції). Викладіть шматочки курки в гарячу сковороду з вершковим маслом (можна замінити рослинним) і смажте на середньому вогні приблизно 5 хвилин, перемішуючи, щоб на курці рівномірно з’явилася скориночка.

Швидко очистіть від насіння солодкий перець. Наріжте його кубиками прямо до курки, смажте разом ще 5 хвилин. Зніміть з вогню.

Картоплю почистіть, помийте і поріжте на середні шматочки. Викладіть його у велику каструлю. Туди ж відправте готову курку з перцем.

Помідори обдайте окропом, очистіть від шкірки. Кілька томатів подрібніть в кашку блендером, решта помідори наріжте четвертинками. Додайте і ті, й інші помідори в каструлю. Туди ж, при бажанні, можна порізати кільцями гострий перець. Всі розмішайте.

Поставте каструлю на вогонь, накрийте кришкою і готуйте приблизно 20 хвилин. За кілька хвилин до готовності додайте ще трохи солі і спецій, видавіть в блюдо часник і посипте все рубаною зеленню.

Дивіться також:  Кукурудзяна каша на воді

Чахохбілі з курки з рисом

Рис в цьому рецепті готується окремо і змішується з чахохбілі тільки при подачі. Солити його не потрібно – він не переб’є яскраво виражений смак грузинського чахохбілі.

Інгредієнти:

  • Куряче м’ясо (будь-які частини) – 600 р.
  • Рис – 1 склянка
  • Ріпчаста цибуля – 3 шт.
  • Томати – 4 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Часник – 3 зубчики
  • Вершкове масло – 10 р.
  • Перцева аджика – 1 ч. л.
  • Зелень (петрушка, кріп, кінза, тархун) – за смаком
  • Спеції (хмелі-сунелі, кондари, коріандр, уцхо сунелі) – за смаком

Спосіб приготування:

Куряче м’ясо промийте під проточною водою, при необхідності поріжте на шматки або розберіть на частини. Викладіть м’ясо в каструлю з товстим дном і стінками, масла не додавайте. Поставте на вогонь, готуйте приблизно 5-7 хвилин, поки курка не пустить сік. Сік злийте в окремий посуд і відкладіть.

Цибулю очистіть від шкірки, дрібно наріжте, додайте в каструлю до курки. Туди ж покладіть вершкове масло. Тушкуйте разом близько 10 хвилин, час від часу перемішуючи.

За цей час надріжте хрестиком шкірку на помідорах. Викладіть їх в окріп на хвилину, а потім очистіть і поріжте м’якоть середніми шматочками. Помідори теж покладіть до курки, розмішайте.

Через хвилину вилийте туди ж томатну пасту, додати аджику, сіль. Накрийте кришкою і залиште на вогні тушкуватися.

Через 20 хвилин влийте в каструлю сік з курки, додайте подрібнений часник, спеції і рубану зелень за смаком. Перемішайте, доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Залиште настоятися під кришкою.

Тим часом відваріть рис. Подавайте чахохбілі на «подушці» з рису.

Чахохбілі з курки у вині

Чахохбілі по-вірменськи звучить якось дивно. Тим не менш саме так називають це блюдо, приготоване в ароматному вини.

Дивіться також:  Плов з куркою

Інгредієнти:

  • Курка – 1шт.
  • М’ясний бульйон – 0,5 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Помідори – 4-5 шт.
  • Біле сухе вино – 4 ст. л.
  • Оцет – 1 ст. л.
  • Вершкове масло – 2-3 ст. л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Зелень – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Курку середнього розміру поріжте на частини (вони не повинні бути занадто великими). Викладіть їх у каструлю або казанок з розведеним вершковим маслом, трохи обсмажте.

Цибулю очистіть і дрібно порубаєте. Додайте до курки. Туди ж покладіть томатну пасту, влийте бульйон, оцет, вино. Посоліть і поперчіть.

Тушкуйте все це під кришкою на маленькому вогні приблизно годину або трохи більше.

За 15 хвилин до кінця приготування обшпарте помідори окропом і очистіть їх від шкірки. М’якоть наріжте будь шматочками, додайте в каструлю, розмішайте. Тушкуйте разом до готовності страви.

Подача такої чахохбілі повинна виглядати так: спочатку вылаживаете на тарілку м’ясо, потім поливаєте його винної підливою, зверху кладете скибочка лимона, а поверх ще й густо посипаєте рубаною зеленню.