Десерт зі сметани та желатину

cb2a71584a0d0548184148f5fdab25a5 Десерт зі сметани та желатину

З сметани і желатину готують безліч десертів, різних за зовнішнім виглядом і принципом приготування. Об’єднує їх одне – простота, корисність, ніжний смак, відносно мала калорійність і низький вміст жирів.

Першою стравою з сметани і желатину, яке приходить на думку більшості господинь, є класичне сметанне желе. Щільне, без добавок і з однорідною структурою. Подібним ласощами пригощала своїх онуків практично кожна бабуся. Ніщо не стоїть на місці і зараз можна знайти смачні рецепти цієї страви з додаванням кокосової стружки, горіхів, сухофруктів, бісквітної крихти, меду і марципанів.

Також з сметани, доповненої желатином, готують ніжні креми для порційних десертів, тортів і тістечок, збивають густі сирні маси для начинки еклерів і різних трубочок.

Для приготування десертів підходить сметана будь-якої жирності (від 10 до 35%). Желе можна зробити з нежирного продукту, достатньо лише збільшити закладку желатину. Для паст і кремів краще вибрати велику жирність. В іншому випадку готовий напівфабрикат вийде не таким пишним, і буде погано тримати свою форму.

Желатин в страву потрібно додавати по таблиці, наведеної на пакетику. Кожен виробник вказує орієнтовна кількість загусника, необхідного на ту чи іншу масу продукту. Зазвичай близько 10-15 р. (стандартний пакетик) на 1 кг продукту. Однак це не гарантує отримання потрібної консистенції десерту. Тут все вирішує досвід. Один і той же набір продуктів може володіти різною щільністю і вологістю, що в результаті суттєво впливає на результат.

У даній статті важко розкрити все різноманіття страв, яке можна створити зі звичайних на вигляд продуктів. Нижче наведено кілька рецептів десертів з сметани, які можна відтворити вдома без особливих зусиль.

Желе «Сніжинка»

Класичне сметанне желе, доповнене ароматною кокосовою стружкою.

Список інгредієнтів:

  • Сметана вищої жирності – 400 р.
  • Вершки вищої жирності (молоко 4%) – 150 мл
  • Желатин – 10-15 р.
  • Цукор – 100 р.
  • Кокосова стружка – 50 р.
  • Цукрова пудра, ароматизована ваніллю – 100 р.

Спосіб приготування:

  • Підігріти вершки або молоко до 40-50 градусів. Відлити приблизно 50 мл і розчинити в ньому желатин. Через 10 хвилин процідити.
  • В іншому молоці розвести цукор з частиною ароматизованої цукрової пудри. Охолодити до теплого стану і ввести жирну сметану. Влити желатинову масу і всипати третину кокосової стружки.
  • Основу желе розлити по маленьких піали або широким чашках, прошарком не товщі 5 див.
  • Залишити для застигання в холодному місці. Коли поверхня схопиться, присипати її суміш кокосової стружки і ванільною цукрової пудри.
  • Дивіться також:  Сніговий торт

    Листковий десерт на бісквіті

    Смачний десерт з покупного бісквіта, сметано-сирного крему і домашнього вишневого желе.

    Список інгредієнтів:

    • Бісквіт магазинний – 1-2 коржа.
    • Сирна паста або м’який сир – 200 р.
    • Сметана – 200 р.
    • Вишня заморожена – 200 р.
    • Цукор – 200 р.
    • Вода – 100 мл
    • Желатин – 20 р.
    • Ароматизатор за бажанням.
    • Пудра цукрова – за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Змішати густу сметану з сирною пастою. Додати ароматизаторів і цукру за смаком.
  • У теплій воді розвести всі 20 г. желатину, через 10-15 хвилин процідити від залишків згущувача.
  • Розморозити вишню, вибрати кісточки, якщо є, разом з проступившим соком подрібнити в пюре.
  • Залити ягоди невеликою кількістю води, засипати цукром і зварити швидке варення (20 хвилин). Вода повинна піти наполовину. Остудити масу до теплого стану.
  • Желатиновий концентрат розділити в пропорції два до одного. Меншу частину влити в остигле варення-п’ятихвилинку.
  • Решті желатин ввести в збиту сметано-сирну суміш.
  • На дно порційній посуду покласти підсушений бісквіт. Обрізки відкласти в окрему мисочку і стовкти в крупну крихту, яку змішати з цукровою пудрою.
  • На бісквіт викласти сирну масу, укрити піалки харчовою плівкою і залишити на годину для застигання.
  • Коли поверхня стане більш-менш щільною, розподілити по поверхні густе вишневе желе. Залишити в холодному місці до повного формування желе.
  • Готовий десерт перед подачею присипати сумішшю бісквітної крихти і цукрової пудри з ароматизатором.
  • Горіховий крем на сметані

    Дуже щільний і ситний крем для начинки вафельних трубочок і кошиків. Щоб отримати хорошу консистенцію десерту, потрібно зробити дві речі: добре прожарити арахіс (якщо він не обсмажена) і відцідити сметану від надлишку сироватки.

    Дивіться також:  Торт «День і ніч»

    Арахіс сушиться на листі або сковороді без вливання олії. Після охолодження провеивается від залишків лушпиння. Навіть невелика кількість шкірки зіпсує крем, так як вона відчутно гірчить.

    Відцідити сметану від сироватки можна за допомогою щільного відрізу марлі (2-3 шари). У центр тканини викладається сметана і потім щільно перев’язується. Виходить своєрідний мішок, який тут же почне сочитися молочною сироваткою. Мішок потрібно підвісити над мискою на 5-6 годин або на ніч. У результаті всередині виявиться маса, схожа на ніжний сир або збитий сир.

    Список інгредієнтів:

    • Арахіс смажений, лущений – 200 р.
    • Сметана вищої жирності – 400 р.
    • Молоко, вершки – 10 мл
    • Желатин – 5-10 р.
    • Цукор – 100 р.
    • Масло вершкове – 50-100 р.

    Спосіб приготування:

  • За зазначеної вище технології відцідити сметану. Змішати її з 50 мл. теплих вершків, в яких розведений желатин, і з 50-100 гр. цукру. Збити і до пори відкласти в сторону.
  • Арахіс скласти в блендер, влити всередину 50-70 мл вершків. Включити найбільш швидкісний режим і приготувати густу арахісову пасту. Вона повинна легко братися ложкою.
  • З’єднати разом арахісову пасту і сметану з желатином. Протягом 30 хвилин охолодити в холодильнику.
  • Дістати, додати трохи вершкового масла і збити. Накрити миску шматком харчової плівки і знову повернути в холодильник для повторного охолодження.
  • Цикл повторити ще два рази, після чого використовувати готовий крем за призначенням.
  • Сметанний десерт з сухофруктами

    Дуже ароматне блюдо з багатим смаком, для любителів ніжних і корисних десертів. Як фруктового наповнювача додається розварений і протертий чорнослив, курага, фініки та інші сухофрукти з початку м’якою і соковитою м’якоттю.

    За цим рецептом можна приготувати насичений крем або щільне желе, все залежить від кількості влитий желатину. В рецепт дана дозування для приготування формованого желе. Щоб одержати щільний крем, кількість желатину потрібно зменшити в два рази, брати з числа інгредієнтів мюслі і ввести в склад 100 грам сиру.

    Список інгредієнтів:

    • Мюслі на основі вівсяної крупи – 100 р.
    • Сметана вищої жирності – 300 р.
    • Чорнослив без кісточки – 150 р.
    • Цукор – 100 р.
    • Вершки або молоко – 150 мл
    • Желатин – 10-15 р.
    Дивіться також:  Желе з фруктами

    Спосіб приготування:

  • Плоди чорносливу за годину до приготування замочити у воді й потім ретельно промити, обрізати уражені частини.
  • Підігріти склянку жирного молока (питних вершків). Приблизно 50 мл відлити і розвести в них желатин.
  • У решту молока додати плоди чорносливу. Проварити на повільному вогні близько 5 хвилин.
  • Дістати з молока, подрібнити блендером або протерти крізь сито. Фруктове пюре розвести в молоці.
  • Подрібнити мюслі в грубозернисту масу і всипати в ще гаряче молоко з чорносливом. Остудити до теплого стану.
  • З’єднати сметану, желатин, молочну масу з мюслі і цукор.
  • За смаком ввести ароматизатори.
  • Розлити по формах або чашках і залишити до застигання.
  • Сметанно-малинове желе

    Барвистий смугастий десерт, створений для збудження апетиту і залучення уваги гостей.

    Список інгредієнтів:

    • Сметана – 400 р.
    • Малина свіжа – 200 р.
    • Сир зернистий – 200 р.
    • Желатин – 20 р.
    • Цукор – 100-150 р.
    • Молоко – 100 мл
    • Вода – 100 мл

    Спосіб приготування:

  • Відібрати жменю великих ягід малини і відкласти убік для прикраси. Інше засипати 100 гр. цукру і залити 100-150 мл води. Проварити протягом 5-10 хвилин.
  • Малин протерти через дуже дрібне сито, щоб видалити насіння. Повинен вийти густий малиновий сироп без єдиного зернятка. Масу остудити.
  • Окремо розвести весь обсяг желатину. Протерти зернистий сир з молоком і половиною сметани.
  • У сметану з сиром влити половину розведеного загущувач, за смаком додати цукру. Інше влити в малиновий сироп.
  • В порційні форми влити невеликий шар сметанного або малинового желе. Дати застигнути і зверху налити аналогічний шар, але вже іншого виду. Чергувати етапи до повного заповнення посуду.
  • Прикрасити зібране желе сметанним, йогуртным, білковим або вершковим кремом. У розетку крему помістити 1-3 ягоди малини.
  • Подавати охолодженим.