Долма з виноградного листя

6b3352f9cef57c3f9a2665aa63b6a1fd Долма з виноградного листя

Долма з виноградного листя – це приголомшлива можливість спробувати звичне з дитинства блюдо в новому рішенні. За великим рахунком, долма являє собою різновид східних голубців в обгортці з виноградного листу.

Звичайні голубці готують з начинкою із свино-яловичого або курячого фаршу з рисом. Їх східних побратимів зазвичай роблять з рубаною баранини і нутряного жиру, щедро присмачених цибулею. У класичному рецепті рис не зустрічається, але в адаптованих рецепти в якості додаткового інгредієнти начинки його можна зустріти дуже часто. Так само як і яловичина, свинина, курятина та інші види м’яса у складі фаршу для начинки.

Раніше долма була виключно місцевим делікатесом, так як було важко знайти свіжі або мариновані листя винограду. Зараз основу для страви нерідко продають на продуктових ринках та у магазині, тому обзавестися всіма необхідними компонентами для приготування запашної долми буде дуже легко.

Класична долма з рубаною баранини

Рецепт страви, максимально наближений до першоджерела. Зазвичай долму роблять без часнику, але якщо міні-голубці гасяться у казані, то краще кинути в масло або воду п’ять — шість розчавлених зубчиків часнику.

Інгредієнти:

  • Бараняча вирізка – 300 р.
  • Жирний край баранчика – 150 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Петрушка свіжа або кінза – 30 р.
  • Чорний перець.
  • Виноградний лист – 20 шт.
  • Морква – 1 – 2 шт.
  • Суміш спецій для темного м’яса.
  • Сіль.
  • Вода або бульйон – 1 л.
  • Пряні трави – за вибором.

Спосіб приготування:

  • Двома топірцями дрібно порубати баранячу вирізку і залишити отриманий грубий фарш в бік.
  • Окремо два рази прокрутити жирний край через м’ясорубку разом із зеленню і цибулею.
  • Змішати дві частини фаршу, заправити спеціями і сіллю. Ретельно вимісити.
  • Свіже листя проварити в підсоленій воді, а мариновані прополоскати від надлишків розсолу.
  • Забираючи фарш по чайній ложці і розміщуючи його на краю аркуша, сформувати невеликі «батончики».
  • На казан капнути трохи олії і прожарити в ньому гілочки сушених трав (кропу, наприклад) і спецій.
  • Щільно укласти долму в прогрітий казан і залити бульйоном або водою. Присмачити тертою морквою.
  • Гасити близько години, досолив і приправивши по своєму смаку.
  • Дати трохи охолонути і подати до столу як самостійне друге блюдо разом з різними соусами або подати до столу як м’ясне, відваривши на гарнір молодої картоплі.
  • Дивіться також:  Тефтелі з рисом

    Долма зі свининою та яловичиною

    На батьківщині долми такого рецепта знайти, а от у місцевих широтах, де баранина популярна далеко не у всіх верствах населення, такі рецепти не рідкість.

    Інгредієнти:

    • Яловича вирізка – 200 р.
    • Свиняча вирізка жирна – 200 р.
    • Рис пропарений – 50 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Часник – половина головки.
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Виноградний лист – 20 шт.
    • Суміш спецій для м’яса.
    • Бульйон – 1 л або вода
    • Чорний перець.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Рис відварити до підлозі готового стану.
  • Вирізку пару раз прокрутити на м’ясорубці разом з цибулею і парою зубків часнику.
  • Посолити, приправити за своїм смаком, вбити яйце і вимісити хороший фарш. За бажанням можна додати трохи розмоченого на молоці або бульйоні білого хліба.
  • Мариновані листи промити під проточною водою, а свіжі проварити близько 5 хвилин у підсоленій воді. Відкинути на друшляк і дати стекти воді.
  • На один лист буде потрібно близько чайної ложки фаршу. Згорнути маленькі голубці конвертиком або прямоугольничком.
  • Готову долму укласти в товстостінну каструлю або звичайний казан, потім залити бульйоном і тушкувати близько години. Бульйон не повинен покривати вміст каструлі повністю. Рівень рідини повинен бути на сантиметр – півтора нижче рівня долми.
  • Періодично пробувати бульйон на смак і при необхідності досолити і приправити.
  • Подавати до столу гарячою.
  • Дієтична долма з рубаним курячим фаршем

    Незвичайний варіант начинки для долми. Виходить дієтичне, але дуже апетитне блюдо, не характерне для первинних творців страви.

    Інгредієнти:

    • Куряче філе – 400 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Картопля великий – 1 шт.
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Виноградний лист – 20 шт.
    • Сіль.
    • Суміш спецій для птиці або
    • Бульйонний кубик з курячим ароматом.
    • Вода – 1 л.
    • Чорний перець.
    • Лавровий лист.
    • Морква – 1 шт.
    • Стиглі томати зернисті – 2 шт.
    • Часник – 4 зубки.
    Дивіться також:  Капустяні котлети

    Спосіб приготування:

  • Куряче яйце і велику картоплину відварити і натерти на тертці середнього розміру.
  • Куряче філе порізати топірцями. Отримані дрібні шматочки, змішати з подрібненим ріпчастою цибулею, тертим картоплею і яйцем.
  • Цією сумішшю начинити виноградне листя. Згорнути маленькі щільні ковбаски і укласти їх в казан.
  • Зверху кинути кілька придавлених ножем зубків часнику, обкоровані і крупно нарізані стиглі помідори, лавровий лист і кілька горошин запашного або чорного перцю, нашатковану моркву і суміш прянощів для птиці.
  • Щоб отримати більш запашний соус – підливу до долма, деякі господині рекомендують розміщувати в казан не очищені часточки, а вимиту головку часнику, прямо в лушпинні. Природно, що потім вона викидається, після того як віддасть весь свій природний аромат.
  • Залити все водою і тушкувати під кришкою до повної готовності.
  • Подавати до столу самостійно або з простим гарніром (каша, відварну картоплю).