Форшмак класичний

667644942fa4d4dda423d98a45f1eab2 Форшмак класичний

Форшмак класичний являє собою холодну закуску, що складається з филетированной безкісткової оселедця, подрібненої до стану фаршу і змішаної з хлібом, яйцями, кислим яблуком та іншими продуктами.

Блюдо відноситься до національної єврейської кухні і є одним з її найбільш популярних рецептів, широко поширилися по всьому світу. Основна маса шанувальників цієї простий і смачної закуски знаходиться на території Росії, суміжних слов’янських країн, а також у Скандинавії. Саме в даних регіонах солона оселедець давно стала звичним продуктом харчування. В інші країни форшмак потрапив разом з хвилями емігрантів, що хлинули в країни Європи і Америки після другої світової війни і розпаду СРСР.

Незважаючи на єврейські коріння, у страви німецька назва. Слово «vorschmack» в дослівному перекладі означає «закуска». Так називалися гарячі страви з подрібненого м’яса або оселедця, приготовлені разом з цибулею, картоплею і соліннями. Крім зазначених компонентів у форшмак могли додавати сир, м’ясо птиці, різні відварні овочі, гриби та ін Так готують закуску в Німеччині, Данії, Норвегії та Швеції.

На території Росії класичним рецептом форшмаку вважається не німецько-скандинавський варіант, а єврейський. Причому одночасно присутні кілька прикладів класичних страв, в яких у різних комбінаціях використовуються вершкове масло, солоні огірки, кислі яблука, житній і білий хліб, яйця, сир, вершки.

Традиційно для закуски береться тільки бочкова оселедець натурального засолу. Вона збалансована по солі, має високу жирність і м’який смак. Так, доведеться витратити багато часу на видалення кісточок, але фантастичний результат з лишком окупить всі старання.

Нижче розказано, як без особливих зусиль можна приготувати ніжну закуску з оселедця.

Форшмак з хлібом

Солоне філе оселедця володіє стійким і яскраво вираженим смаком і ароматом. Щоб згладити букет, закуску додають нейтральні і кислі продукти: білий хліб, варену картоплю, яблука, лимон, соки цитрусових, різні види оцту. Дуже рідко у складі форшмаку можна зустріти відварений рис, солоні огірки. Нижче представлений рецепт страви з додаванням черствого білого хліба.

Дивіться також:  Бутерброди з ікрою

Список інгредієнтів:

  • Оселедець бочкового засолу в тушках – 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 200 р.
  • Яблуко свіже – 150 р.
  • Куряче яйце – 4 шт.
  • Хліб білий черствий – 200 р.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Спеції за вибором.
  • Чорний перець.
  • Сіль за необхідності.

Спосіб приготування:

  • Обробити солону рибу, вибравши кістки і панчохою знявши шкіру з філе.
  • Скласти шматочки риби в ємність для подрібнення, додати до них вершкове масло, очищене яблуко і цибулю, вимочений в молоці черствий білий хліб з віддаленими кірками.
  • Включити блендер в імпульсному режимі і подрібнити інгредієнти до утворення крупнозернистої маси.
  • Остудити і застосувати за призначенням.
  • Форшмак з картоплею по-сибірськи

    Це рецепт також можна віднести до класичних варіантів, так як за цим способом форшмак часто готують не тільки в Сибіру, але і в західних регіонах країни.

    Список інгредієнтів:

    • Велика оселедець бочкового засолу – 3 шт.
    • Картопля відварна – 200-300 р.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Кмин мелений за бажанням.
    • Цибуля ріпчаста – 100 р.
    • Масло вершкове, сало слабосолене, шпик – 100-150 р.
    • Яблучний оцет – 1-2 ст. л.
    • Яйце куряче – 4 шт.
    • Спеції за вибором.
    • Сіль за необхідності.
    • Кип’ячена вода по необхідності.

    Спосіб приготування:

  • Обробити великі тушки на безкісткове філе без шкіри. У жирної оселедця шкірка знімається дуже легко, досить підчепити її і вона зніметься, наче панчоха.
  • Готове філе скласти в ємність для подрібнення. Додати туди посічену цибулю і варені яйця, шматки відвареної картоплі, не надто солоний або сало шпик (масло вершкове).
  • Всипати сушеної зелені, влити трохи кип’яченої води з розчиненим у ній яблучним оцтом.
  • Змішати блендером до стану грубозернистого пюре. Спробувати, долити оцту для балансу смаку і кип’яченої води, щоб отримати необхідну консистенцію.
  • Охолодити і застосувати за призначенням.
  • Дивіться також:  Гарячі бутерброди в духовці

    Форшмак з сиром і яблуком

    Форшмак з сиром зустрічається не рідше, ніж «канонічний» рецепт з хлібом або картоплею. Для отримання ніжної закуски потрібно жирний сир в зернах, ретельно протертий крізь сито або збитий блендером з 30-50 мл подсоленных вершків.

    Закуски можна надати більш м’який смак, якщо замість сирої цибулі додати пасеровану на вершковому маслі, а яблучний оцет замінити на 15-20 мл свіжого лимонного соку з дрібкою цедри.

    Список інгредієнтів:

    • Велика оселедець бочкового засолу – 300 р.
    • Яблуко свіже – 100 р.
    • Цибуля – 100 р.
    • Яблучний оцет – 20 мл
    • Сир в зернах – 200 р.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Вершки – 30-50 мл
    • Сіль за необхідності.
    • Петрушка свіжа – 20 р.
    • Часник – часточка за бажанням.
    • Яйце куряче — 3-4 шт.
    • Кмин мелений.
    • Коріандр.
    • Перець чорний.

    Спосіб приготування:

  • Зерна сиру кілька разів подрібнити з допомогою сита або збити в чаші блендера, затока подсоленными вершками (30-50 мл).
  • Филетировать велику оселедець, позбавивши її від шкірки-плівки і всіх тонких кісток.
  • До густої сирної пасти додати подрібнену рибу, свіжу зелень петрушки, шматочки варених яєць, масла і сирої цибулі.
  • Перемолоти в імпульсному режимі, формуючи грубозернисту масу.
  • У готовий форшмак додати яблучного оцту (лимонного соку з дрібкою цедри), кмину, коріандру і чорного перцю.
  • Остудити і застосувати за призначенням.