Форшмак з оселедця

9eabec671b3d64d82ee03c4ac4a2d891 Форшмак з оселедця

Спочатку назва «форшмак» носила німецька закуска з дрібно порубаного м’яса, печінки або риби, запечений під сметанним соусом разом з картоплею. У перекладі з німецького «Vorschmack» так і перекладається – «закуска».

З плином часу страва запозичили інші народи. Подорожуючи по національним кухням, форшмак поступово змінював свій склад. У скандинавських країнах його готують з потрухів і м’яса, подаючи в гарячому вигляді. У сучасній Німеччині блюдо урізноманітнили додаванням томатної пасти, грибів, капусти, макаронів, коренеплодів та інших продуктів.

Класичний форшмак, добре знайомий росіянам, запозичений російськими кухарями з єврейської національної кухні. Самі ж юдеї скопіювали рецепт у Східній Пруссії, де закуску готували з смаженої оселедців, хліба, масла і безлічі спецій.

Єврейський форшмак був стравою бідних і робився з низькосортної солоної риби. Щоб пом’якшити різкий смак і нейтралізувати запах оселедця, паштет додавали черству булку, кисле яблуко, цибуля, вершки або сир, свіжу зелень. Іноді рибне філе вимочували в молоці.

Сучасний форшмак містить у своєму складі малосольну оселедець, курячі яйця, білий хліб, яблука, картоплю і вершкове масло. Його можуть збагачувати горіхами, сиром, курячим м’ясом, потрохами. Вживають готову закуску в чистому вигляді або в якості начинки для фуршетних страв – канапе, міні бутербродів, тарталеток, млинцевих мішечків.

Як в домашніх умовах приготувати смачну закуску з оселедця, розкажуть наведені далі рецепти.

Форшмак по-класично

Добре знайомий рецепт ніжного рибного паштету.

Список інгредієнтів:

  • Філе оселедця – 400 р.
  • Хліб прісний білий – 200 р.
  • Яблуко кисле – 100 р.
  • Масло вершкове – 70 р.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Цибуля – 70 р.
  • Молоко – 1-2 ст.
  • Вода – 1 ст.
  • Яблучний оцет – 1-2 ст. л.
  • Цукор – 0,5 – 1 ч. л.
  • Зелень за бажанням.
  • Перець.
  • Сіль.
Дивіться також:  Бутерброди з фореллю

Спосіб приготування:

  • Вимочити безкісткове філе оселедця в молоці протягом 4-5 годин.
  • Зварити яйця.
  • Розмочити у воді або молоці черству булку без кірок. Ошкуріть яблуко і видалити насіння. Нарізати довільними шматками.
  • Аналогічно нарізати цибулину.
  • Перекрутити на м’ясорубці цибулю, яйця, яблуко, хліб, філе риби і вершкове масло. В самому кінці пропустити шматочок сухої булки, щоб вона увібрала в себе залишилися всередині жерла м’ясорубки соки і вершкові жири.
  • Все перемішати в однорідну масу, поступово розводять вершками або водою до потрібної консистенції паштету. Поперчити і досолити за бажанням.
  • Викласти в емальований посуд і охолодити, після використовувати паштет за призначенням.
  • Форшмак з сиром і картоплею

    Ніжний форшмак без курячих яєць. Філе бажано перекрутити кілька разів, щоб консистенція страви була максимально однорідною.

    Список інгредієнтів:

    • Оселедець – 500 р.
    • Картопля – 250 р.
    • Сир – 150 р.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Часник сушений – 1 ч. л.
    • Яблуко кисле або солоний огірок – 1 шт.
    • Булка біла – 150 р.
    • Жирні вершки або вершкове масло – 150 мл або 100 р.
    • Перець.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Мускатний горіх.
    • Сіль.
    • Лимонний сік, яблучний оцет.
    • Цукор.

    Спосіб приготування:

  • Філе оселедця вимочити, якщо воно занадто солоне.
  • Відварити картоплю в підсоленій воді. Частина картопляного бульйону злити в чашку (приблизно 150 мл).
  • Розмочити в бульйоні або молоці білий хліб. Попередньо зрізавши з шматочків кірки.
  • Очистити від шкірки огірок або яблуко. Крупно нарізати.
  • На м’ясорубці або заглибним блендером подрібнити суміш з хліба, оселедця, сиру, картоплі, цибулі та яблука. Для додання ніжною однорідної консистенції, густу масу потрібно поступово розбавити картопляним відваром.
  • Наприкінці ввести вершкове масло. Влити лимонного соку або оцту за смаком (зазвичай не більше 2-3 ст. л.). Заправити сіллю і спеціями.
  • Охолодити і подати до столу.
  • Дивіться також:  Бутерброди для фуршету

    Форшмак з горіхами

    Делікатесна закуска для вишуканих канапе і тарталеток. Горіхи підходять будь – мигдаль, фундук або волоський горіх.

    Список інгредієнтів:

    • Оселедець – 500 р.
    • Жирні вершки (від 25 %) – 150-200 мл
    • Хліб білий – 150-200 р.
    • Зелена цибуля – 50 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Кріп – 30 р.
    • Горіхи – 100 р.
    • Мускатний горіх.
    • Коріандр.
    • Винний оцет – 2-3 ст. л.
    • Цукор.
    • Перець.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Вимочити в молоці філе оселедця. Змішати булку без кірок з невеликою кількістю вершків.
  • Прожарити і подрібнити горіхи. Довільно порубати яйце і зелень.
  • Скласти в чашу блендера філе оселедця, розмочений хліб і курячі яйця. Подрібнити в однорідну пастоподібну масу.
  • Далі додати горіхи, зелень і спеції. Влити оцет і трохи вершків, всипати цукор з сіллю.
  • Подрібнити в імпульсному режимі (короткі включення блендера), щоб в загальній масі утворилися невеликі шматочки горіхів і зелені.
  • Розвести форшмак жирними вершками до необхідної консистенції.
  • Охолодити і використовувати для начинки тарталеток, тонких млинчиків і т. д.