Фрикадельки для дітей

d55bc23f4a2d165eab84a04ac1b416dc Фрикадельки для дітей

Дитяча їжа повинна бути корисною і поживною, тому до страв для малят пред’являються особливі вимоги. Практично виключається смаження і пассеровка, зводиться до мінімуму використання спецій і напівфабрикатів.

Фрикадельки для дітей готують з нежирних сортів м’яса або риби, змішуючи фарш з картоплею або рисом, зеленню, вареною морквою, гарбузом. Цибулю і часник також вводять у фарш, але у стравах для дітей від 3 років. М’ясо для фаршу ретельно перемелюють і вимішують до утворення однорідної маси. Чим довший процес вимішування, тим краще маленькі кульки тримають свою форму під час термічної обробки.

Фрикадельки відварюють, смажать і відварюють на пару. Гарнір до них підходить будь-який. Це може бути картопляне пюре, горохова або круп’яна каша, макарони або складне овочеве рагу.

За якими рецептами можна приготувати фрикадельки для дітей, докладно розказано в розташованих нижче рецептах.

Фрикадельки «Курочка Ряба» з кропом

Найніжніші кульки з курячого філе з додаванням кропу для профілактики кольок. Підходять для малюків від 10 місяців.

Список інгредієнтів:

  • М’ясо з стегенець – 400 р.
  • Рис круглий відварений – 150 р.
  • Кріп сушений – 1 ч. л.
  • Сіль.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Яйце куряче – 1 шт.

Спосіб приготування:

  • Розмолоти безкісткове філе (без шкіри) разом з відвареною круглим рисом і шматочком вершкового масла. Крупа не повинна бути сильно розвареною.
  • Всипати в фарш сушеного кропу і солі. Вимісити і, дивлячись по консистенції, додати одне або два яйця.
  • Фарш вийде не формующийся, тобто, руками скачати фрикадельки не вийде.
  • Закип’ятити підсолену воду і за допомогою двох чайних ложок зліпити маленькі фрикадельки, перекидаючи шматочок м’яса з однієї на іншу.
  • Після спливання проварити ще 3-5 хвилин і виловити шумівкою.
  • Дивіться також:  Плов з куркою в мультиварці

    Рибні фрикадельки

    Легке блюдо з пісного філе минтая або хека. Для отримання соковитих фрикадельок, в рибний фарш потрібно додати жир. Наприклад, чистий свинячий шпик, яловичий жир або вершкове масло. Готові вироби відварюють або запікають.

    Список інгредієнтів:

    Фарш рибний:

    • Філе білої риби (хек, минтай) – 500 р.
    • Прісний хліб білий – 200 р.
    • Шпик без добавок або масло вершкове – 50 г.
    • Сіль.
    • Яйце – 1-2 шт.

    Сметанний соус для запікання:

    • Масло – 30-40 мл
    • Сметана – 150 р.
    • Кріп свіжий – 30 р.
    • Цибуля – 50 р.
    • Бульйон за необхідності.
    • Морква – 100 р.
    • Борошно – 1 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Пісне рибне філе змолоти в однорідну масу. Змішати зі шпиком або вершковим маслом, розмоченим прісним хлібом без скоринок.
  • Вбити одне або два яйця, залежно від консистенції фаршу. Вона повинна залишитися щільною. Посолити.
  • Зліпити невеликі кульки. Якщо рибний фарш вийшов трохи рідким, обваляти фрикадельки в панірувальних сухарях.
  • Розкласти на деку або ємності мультиварки рідкісними рядами.
  • Моркву і цибулину подрібнити в пюре. Для цього натерти на самому дрібному профілі терки.
  • У холодному бульйоні (воді) розвести ложку борошна. Борошняну суміш з’єднати зі сметаною, дрібно искрошенным кропом і овочевим пюре. Посолити, влити трохи олії.
  • Накрити деко фольгою і запікати при 180 градусах протягом 15-20 хвилин.
  • За три-п’ять хвилин до кінця програми, видалити фольгу для випаровування надлишкової прапори і утворення скоринки.
  • Фрикадельки з птиці і кролика

    Кролик – це ніжне м’ясо, практично не викликає алергії на відміну від курячого м’яса. Його білок легко засвоюється, тому філе рекомендують регулярно включати в дитяче меню. Деяким господиням не подобається своєрідний «молочний» аромат парного кролячого м’яса, тому в рецептах домашніх котлет і фрикадельок, філе кролика розбавляють индюшиной або курячою грудкою.

    Дивіться також:  Кукурудзяна каша на воді

    Запропонований рецепт орієнтований на дітей від 1,5 років. Для зовсім маленьких дітей готують фарш без цибулі.

    Список інгредієнтів:

    • Кролик – 250 р.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Грудка куряча, вирощувати індичат – 250 р.
    • Морква відварна – 70 р.
    • Зелень за бажанням.
    • Цибуля ріпчаста – 20 р.
    • Картопля відварна або рис – 100 р.
    • Сіль.
    • Яйце куряче – 1 шт.

    Спосіб приготування:

  • Два види філе змолоти в однорідну масу разом з відвареною картоплею й маслом.
  • Моркву додати пізніше, розім’явши виделкою або натерти. Картопля допомагає фаршу тримати форму, а шматочки моркви додають кольору.
  • Добре вимісити і посолити. В кінці вбити яйця, відстежуючи консистенцію маси.
  • Скачати невеликі кульки. Відварити або запекти за смаком. Якщо планується готувати в мультиварці, кульки потрібно зробити більше, ніж зазвичай.
  • Фрикадельки з яловичини

    Ситне блюдо для дітей від півтора років. Готують у двох варіантах – з овочами або без. Темне м’ясо добре маскує смак капусти, тому у фарш можна додати відвареної броколі, цвітної або брюссельської капусти. Ці овочі дуже корисні, але не особливо улюблені більшістю малюків.

    Щоб отримати більш щільний і добре формующийся фарш, рецепт всипають клейкий відварений рис або картоплю.

    Список інгредієнтів:

    Фрикадельки яловичі:

    • Яловичина – 300 р.
    • Варена брокколі або кольорова капуста – 100 р.
    • Свинина (або курка) – 150-200 р.
    • Масло вершкове – 50-70 р.
    • Прісний хліб білий – 100 р.
    • Сіль.

    Сметанний соус для запікання:

    • Масло – 20 мл
    • Цибулю зелений – 50 р.
    • Бульйон за необхідності.
    • Сметана – 150 р.
    • Петрушка свіжа – 30 р.
    • Морква, помідор або червоний перець – 100 р.
    • Борошно – 1 ч. л.
    Дивіться також:  Роли з сьомгою

    Спосіб приготування:

  • Змолоти філе свинини і яловичини зі вершковим олією. Змішати з розмоченим м’якушкою і спеціями. Фарш треба кілька раз перекрутити і добре вимісити, насичуючи масу бульбашками повітря.
  • У вже готовий фарш додати 100 гр. брокколі або цвітної капусти, розім’ятої виделкою.
  • У холодний овочевий бульйон (100 мл) всипати ложку борошна, влити 30 мл. рослинного масла і 150-200 мл. нежирної сметани. Додати овочеве пюре з суміші цибулі і бланшованого томату (солодкого перцю або моркви). Всипати зелень за смаком.
  • З щільного фаршу сформувати невеликі кульки і рідкісними рядами викласти їх на деко або в ємність мультиварки.
  • Залити сметанним соусом з овочами і приготувати згідно з програмою приладу (режим «запікання») або залишити в духовій шафі на 20 хвилин при 180 градусах.