Фрикадельки з підливою

e669557644b68928166eea0de5be6821 Фрикадельки з підливою

Своєю назвою фрикадельки зобов’язані італійської мови (frittatella — обжареное). Так жителі півострова спочатку називали невеликі кульки м’ясного фаршу, обсмажені в оливковій олії до хрусткої скоринки. Згодом ця назва поширилася й на вироби з інших видів фаршу – рибного, м’яса птиці, а самі фрикадельки частіше стали не смажити, а варити або тушкувати в бульйоні, воді і навіть молоці.

В інших кухнях Європи аналогічно називали також м’ясні коржі, які запікали або обсмажували, а потім подавали разом з яким-небудь простим соусом. До речі, сучасні «м’ясні кульки» зазвичай подають без всяких добавок, але в цій статті будуть розглянуті саме ті рецепти, в яких фрикадельки подають до столу з підливою.

Фрикадельки з яловичини з часниково-кминної підливою

Розкішний сільський рецепт, що йдеться, з глибини віків. Для повної автентичності бажано використовувати рослинне масло, а топлений жир. У фарш, крім курячого яйця, не додаються ніякі зв’язують компоненти зразок борошна, майонезу або сухарів, тому сама м’ясна маса повинна вийти максимально однорідною і пластичною. Для цього фарш два або три рази пропускають через м’ясорубку, а потім дуже добре вимішують, щоб наситити його киснем. У цьому випадку фрикадельки не розваляться при гасінні.

Інгредієнти:

  • Яловича вирізка – 300 р.
  • Сало свіже з прорізом – 100 р.
  • Часник – головка.
  • Кмин – 1 ч. л.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Топлений жир – 50 р.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л. з гіркою.
  • Бульйон або вода – 500 мл
  • Сметана жирна – 100-200 р.
  • Спеції для темного м’яса.
  • Сіль.
  • Лавровий лист.
  • Кінза свіжа або петрушка – за бажанням.

Спосіб приготування:

  • Яловичину, сало і цибулю крупно нарізати і кілька разів пропустити через м’ясорубку, щоб вийшла максимально однорідна маса. Додати спеції і сіль за смаком. Вбити яйце, ще раз вимісити і, набираючи фарш чайною ложкою, сформувати невеликі кульки. Дати їм трохи підсохнути на дошці.
  • Головку часнику розтерти в ступці разом з ложкою кмину. За бажанням додати трохи свіжої зелені кінзи або петрушки.
  • У сковороді добре розігріти топлений жир і пасерувати в ньому отриману пряну масу. Вкинути пару лаврових листів.
  • Потім поштучно викласти фрикадельки і дати їм трохи «схопитися» на вогні.
  • У півлітрі бульйону розвести ложку пшеничного борошна, додати солі і спецій.
  • Поступово залити сумішшю злегка обсмажені м’ясні кульки.
  • Коли соус почне густіти, зменшити вогонь до мінімуму, акуратно підмісити до соусу жирної сметани, якщо потрібно приправити і досолити, а потім тушкувати до готовності.
  • Подавати фрикадельки до столу разом з відвареною картоплею, пастою або кашею.
Дивіться також:  Шрімп рол

Фрикадельки з птиці з білої підливою на травах

Легке і ситне м’ясне блюдо, відмінно поєднується з будь-яким видом гарніру. Фарш можна готувати з будь-якої птиці, але найбільш розповсюдженим є, звичайно, куряче м’ясо.

Інгредієнти:

  • Куряче м’ясо (грудинка, стегенце) – 500 р.
  • Сало свіже – 100 р.
  • Батон – 100 р. або
  • Сухарі панірувальні – 50 р.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Імбир корінь – 3 див.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Мускатний горіх.
  • Чорний перець.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Вершки – 100 мл
  • Бульйон – 300 мл
  • Сіль.
  • Набір спецій для птиці.
  • Свіжа зелень будь-яка (черемша, кріп, базилік, петрушка) – 50 р.
  • Масло рослинне або топлений жир – 50 р.

Спосіб приготування:

  • Куряче м’ясо зняти з кісток і пропустити через м’ясорубку разом з ріпчастою цибулею, салом і кількома шматками батона. Вимісити фарш, посолити, вбити яйце, приправити сумішшю спецій і ще раз ретельно перемішати. Фарш має вийти щільним і не прилипати до рук, добре формуватися.
  • Зробити великі фрикадельки і трохи підсушити їх на обробній дошці.
  • У сковороді розігріти буквально пару ложок рослинного масла і обсмажити в ньому потертий в кашку імбир і свіжу зелень. Якщо використовуються сушені трави, то їх бажано додавати разом з вершками.
  • Через сито всипати в посуд пшеничне борошно і почекати поки вона придбає легкий карамельний відтінок.
  • Розмішуючи вміст сковороди віночком, обережно влити бульйон. Грудочок залишитися не повинно. Суміш посолити і приправити за смаком. Кришкою не накривати, щоб рідина безперешкодно випаровувалася. Коли маса почне гуснути, влити вершки.
  • У майже готовий білий соус покласти сирі фрикадельки, присипати меленим мускатним горіхом і перцем і тушкувати на дуже повільному вогні до повної готовності.
  • Подавати з будь-яким гарніром на вибір.
Дивіться також:  Біфштекс з фаршу

Відварені фрикадельки з свинячого фаршу з овочевою підливою

Знайоме поєднання ситного свинячого фаршу і томатного соусу з овочами. Це блюдо часто готують у двох варіантах. У першому випадку фрикадельки на манер тюфтельок обсмажують в маслі і одночасно з ними готують соус. У другому випадку їх окремо відварюють, а на отриманому бульйоні потім готують запашну підливку.

Нижче наведено більш дієтичний рецепт.

Інгредієнти:

  • Свинина жирна з салом – 300 р.
  • Сухарі панірувальні – 50 р.
  • Курятина біле м’ясо (філе) – 300 р.
  • Топлений жир або рослинна олія – 50 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Коріандр в насінні – 0,5 ч. л.
  • Перець солодкий в стручках – 2 шт.
  • Перець чилі в стручках – за смаком.
  • Морква – 1 шт. дрібна.
  • Часник – 3 шт.
  • Стиглі томати зернисті – 2-3 шт. великих.
  • Бульйон – 500 мл
  • Зелень свіжа або сушена за бажанням.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Лавровий лист.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л. без гірки.

Спосіб приготування:

  • Ріпчасту цибулю злегка обсмажити на топленому жирі. Вибирати з посуду шумівкою, щоб скло все зайве.
  • Жирну свинину з салом перекрутити разом з курятиною, пасерованою цибулею і панірувальними сухарями.
  • Додати за смаком солі і спецій. Вбити яйце і вимісити щільний фарш.
  • Зліпити середні за розміром фрикадельки.
  • Закип’ятити близько літра води, підсолити, вкинути пару лаврових листочків і відварити в ній фрикадельки до повної готовності.
  • Перці очистити овочечисткою від шкірки. Видалити плодоніжку. Томати бланшувати в окропі і зняти шкірку. Ложкою вийняти насіння.
  • У чашу блендера покласти томати і перець, свіжу зелень, спеції і збити в однорідну масу.
  • Корінь дрібно натерти на тертці для корейської моркви. Коріандр розтовкти в ступці.
  • На сковороді розігріти олію і висипати товчений коріандр, потертий в кашку часник. Коли з’явиться густий аромат, покласти смужки моркви, злегка обсмажити і залити 3-4 ложками бульйону з каструлі з фрикадельками.
  • Після того як морква стане м’якою, влити в сковороду овочеве пюре і не накриваючи кришкою тушкувати.
  • Через 5-10 хвилин зайва вода піде з соусу і в страву можна додавати охолоджений бульйон (приблизно половину літра) від фрикадельок з розведеною в ній ложкою борошна. Підливу приправити і досолити за смаком.
  • У загустілий соус перекласти відварені фрикадельки, обережно перемішати, щоб кожен кульку опинився під соусом, і потримати їх під кришкою близько 5-8 хвилин.
  • Подавати з відварною пастою, картоплею або крупами, овочевим салатом за смаком.
Дивіться також:  Печінкові котлети

easycooking.in.ua