Фрікасе з кролика

93b1d54a543a9a43ef6e9a5e10687cda Фрікасе з кролика

Під загадковим словом «фрікасе» спочатку ховалося друге страву, зроблену з білих сортів м’яса під білим же соусом. Значно пізніше, коли це французьке відкриття вирушили підкорювати світові кухні, під словом фрікасе стали розуміти взагалі будь-яку страву на зразок рагу, приготоване з дрібно рубаного м’яса птиці або кролика.

Зараз можна зустріти рецепти фрікасе не тільки з білим, але і з томатним, соєвим, гірчичним та іншими соусами. Незалежно від країни походження рецепту, традиція приготування залишається одна і та ж. Основним компонентом служить м’ясо на кістці, нарізане невеликими шматками або філе, нашинковане тонкими смужками. Доповнює його всяка всячина (що й означає слово «фрікасе» по-французьки).

Нижче наведено кілька цікавих варіантів приготування соковитого і ніжного фрікасе з кролика.

Класичне фрікасе з кролика

Страву більш або менш наближене до первісного французькому страви.

Інгредієнти:

  • Тушка кролика – 1,5 кг.
  • Вино біле напівсухе – 300 мл
  • Цибулю – порей. – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Морква – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 100 р.
  • Вершки жирні – 200 мл
  • Бульйон – 300 мл
  • Мускатний горіх.
  • Сушений імбир.
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • Кролика порубати на невеликі частини і обваляти в борошні.
  • У каструлі розтопити вершкове масло і пасерувати в ньому нашатковану кружечками стебло порею і натерту «по-корейськи» морква.
  • До підготовлених овочів покласти шматки кролика і також трохи обсмажити. Підсолити і приправити за смаком.
  • Залити білим вином. Не накривати кришкою, даючи можливість випарується алкоголю.
  • Коли зайве спиртне піде, залити фрікасе вершками і бульйоном, приправити сушеним імбиром і мускатним горіхом. При необхідності досолити. Тушкувати на повільному вогні до готовності.
  • Подати до столу з молодою картоплею, відвареною пастою або рисом.
  • Дивіться також:  Бурякові котлети

    Фрікасе з кролика з печінкою

    Страву можна сміливо назвати стравою вихідного дня, так як готується воно досить довго.

    Інгредієнти:

    • Тушка кролика – 1,5 кг.
    • Печінка кролика – 1 шт.
    • Паприка солодка – 2 шт. ( одна червона обов’язково).
    • Часник – 3 шт.
    • Перець чилі свіжий – за смаком.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Вершки питні – 300 мл
    • Набір спецій для білого м’яса.
    • Сіль.
    • Топлений жир або вершкове масло – 50 р.
    • Лавровий лист.
    • Бульйон – 500 мл
    • Перець чорний або запашний в горошинах.
    • Гвоздика – 1 або 2 бутона за смаком.
    • Сушена зелень за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Кролика порубати на дрібні шматки і обкачати в пшеничному борошні.
  • Печінку ретельно очистити від плівок і жив. Також нарізати на невеликі шматки.
  • Стручки паприки за допомогою овочечистки звільнити від шкірки. Видалити плодоніжку. Нашаткувати на тонкі смужки.
  • На дно гусятниці або товстостінній каструлі покласти топлений жир, роздавлені ножем зубчики часнику, горошини перцю, бутон гвоздики, цілі лаврові листи, розсипати чайну ложку солі без гірки (випареної менше).
  • Потім щільно укласти запаніровані в борошні шматки кролика, зверху печінку.
  • Верхнім шаром викласти смужки різнобарвною паприки.
  • Влити бульйон і вершки. Посолити і приправити ще раз при необхідності.
  • Любителі гострого можуть покласти поверх продуктів надрізаний і очищений від насіння стручок перцю чилі.
  • Фрікасе накрити кришкою і поставити в попередньо розігріту до 180 або 190 градусів духовку на 1-1,5 години.
  • Фрікасе з кролика з грибами та цибулею

    В цьому блюді краще використовувати філе кролика, а не шматочки з кісточками.

    Інгредієнти:

    • Печериці або гливи – 300 р.
    • Філе кролика 500 р.
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
    • Селера – 1 шт.
    • Вершки питні – 200 мл
    • Плавлений сирок – 1 шт. (80 р.)
    • Петрушка сушена – 1 ч. л.
    • Кмин цілий – щіпка.
    • Сіль.
    • Мускатний горіх.
    • Чорний перець.
    • Бульйон – 300 мл
    • Масло рослинне для смаження.
    • Часник – 3 зубки.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    Дивіться також:  Стейк з яловичини

    Спосіб приготування:

  • Філе кролика нарізати на тонкі смужки. Гриби і ріпчасту цибулю нашаткувати шматочками приблизно однакового розміру. Селеру натерти на тертці для моркви по-корейськи.
  • Гриби, селеру і цибулю обсмажити разом з витертою в кашку часником на попередньо розігрітій рослинній олії, приправивши і посоливши за смаком.
  • Смужки кролятини «обпалити» на сковороді і змішати з грибами і цибулею. Перекласти в каструлю.
  • На сухій сковороді довести до карамельного кольору ложку пшеничного борошна. Поступово розвести її бульйоном. Додати сушену петрушку, потертий кмин, сіль, чорний перець, тертий мускатний горіх.
  • Дати заготівлі для соусу закипіти і загуснути. Влити вершки питні. Спробувати білий соус і досолити за смаком.
  • Залити підготовлені інгредієнти соусом і тушкувати на дуже повільному вогні до повної готовності.
  • За бажанням подавати з гарніром з відвареної картоплі, різних каш або макаронів. Також з фрікасе з кролика відмінно поєднуються овочеві салати з томатами і свіжими огірками.