Гарбузова каша

eb49111c2f47e33c7717ffbb57cd591b Гарбузова каша

Гарбузова каша – старовинна російська страва, відоме вже понад 400 років. Популярність страви цілком зрозуміла, адже в умовах суворої і довгої зими дуже важливо, щоб їжа поставляла в організм не тільки калорії, але і великий набір поживних речовин.

У гарбузовій каші корисно абсолютно все: зерна крупи і м’якоть гарбуза містять в собі весь спектр есенціальних елементів, необхідних для забезпечення нормальної життєдіяльності людини та зміцнення його імунітету. У гарбузі багато каротину і клітковини, крупа також рясніє харчовими волокнами, мінералами і вітамінами. А вершкове масло, яким прийнято щедро присмачувати кожну порцію каші, привносить у неї незамінні взимку вітаміни D і Є.

Багато рецепти гарбузової каші давно на слуху. Це страви з пшона або рису, зварені на молоці, часто доповнені родзинками, курагою та іншими сухофруктами, горіхами і насінням. У цій статті наведено рідкісні або давно забуті рецепти каш, які можна вживати не тільки на сніданок, але і в якості гарніру до другого.

Гарбузова каша з кукурудзою

Основна помилка при створенні цієї страви – спільна варіння гарбуза і кукурудзяної крупи. Остання готується довго і якщо скласти всі інгредієнти в каструлю відразу, то або шматочки гарбуза розваряться до неощутимого стану, або кукурудзяна січка залишиться жорсткою.

Список інгредієнтів:

  • Кукурудзяна крупа – 150 — 200 р.
  • Гарбуз – 200-300 р.
  • Цукор – 1-2 ст. л.
  • Вершкове масло – 100 р.
  • Сіль.
  • Сухофрукти або насіння гарбуза – за бажанням.
  • Молоко або вершки 10 % – 500 мл
  • Вода – 1 л.

Спосіб приготування:

  • Крупу промити і зварити окремо в підсоленій воді.
  • На дні каструлі розтопити шматочок масла і покласти дрібно нарізану м’якоть гарбуза. Тушкувати до м’якості, додати цукру і розвести вершками.
  • Далі можна пюрировать блендером або залишити як є, великими шматочками.
  • До вершків з гарбузом додати зварену кукурудзяну крупу і варити, постійно помішуючи.
  • Через 5 хвилин зняти з плити і залишити під кришкою. Варто враховувати, що за міру охолодження каша сильно густіє, тому якщо хочеться рідкої каші, то при варінні її потрібно розвести молоком або вершками до ллється стану.
  • Дивіться також:  Жульєн в млинцях

    Гарбузова каша з гречкою для гарніру

    Незвичайний гарнір, відмінно підходить до всіх видів м’яса.

    Список інгредієнтів:

    • Гречана крупа – 150 — 200 р.
    • Морква – 100 р.
    • Цибуля -100 р.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 30 — 50 мл
    • Перець.
    • Помідор свіжий – 200 р.
    • Гарбуз – 200 р.

    Спосіб приготування:

  • Помідори обшпарити окропом і панчохою зняти шкірку. Якщо залишити як є, то при гасінні вона повернеться в неїстівні джгутики. М’якоть нарізати кубиком.
  • Нашаткувати цибулю і натерти моркву тонко. Порізати гарбуз великим кубиком.
  • Розігріти масло і стушкувати в ньому гарбуз до м’якості, після покласти цибулю, помідори та моркву. Приправити спеціями.
  • Коли овочі стануть м’якими, всипати до них промиту крупу і прожарити, щоб гречка набрала олії.
  • Після залити 600 – 800 мл води або бульйону і тушкувати під кришкою до розварювання крупи. Довести до смаку сіллю і за бажанням заправити шматочком вершкового масла.
  • Гарбузова каша «Асорті» на обід

    Фактично повноцінне другу страву на всі випадки життя.

    Список інгредієнтів:

    • Перлова крупа – 50 р. (жменька).
    • Часник – 3 шт.
    • Пшоно – 50 р.
    • Гречка – 50 р.
    • Паста томатна – 2-3 ч. л.
    • Гарбуз – 200 р.
    • Куряче філе – 300 р.
    • Рис пропарений – 50 р.
    • Сушена зелень кропу – 1 ч. л.
    • Спеції за смаком.
    • Олія рослинна.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Кубик курячого бульйону за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Крупи відварити по окремості, так як вони відрізняються за часом приготування. Перлова крупа вариться окремо, а гречка, рис і пшоно разом. Воду підсолити.
  • Натерти гарбуз і обсмажити її разом з подрібненою цибулею до м’якості. Покласти томатну пасту.
  • Потім додати смужки курячого філе і товчений часник. Через пару хвилин всипати відварні крупи і сушену зелень. Перемішати і трохи загасити, після чого посипати крошеным бульйонним кубиком і залити 500 мл води.
  • Готувати після закипання близько 5 хвилин.
  • Подавати гарячою.
  • Дивіться також:  М'ясо по-французьки з помідорами

    Гарбузова каша з сочевицею

    Ще один спосіб приготування гарбузової каші для другої страви.

    Список інгредієнтів:

    • Сочевиця біла – 150 р.
    • Сушена петрушка – 1 ч. л.
    • Часник сушений – 1 ч. л.
    • Гарбуз – 200-300 р.
    • Селера кореневої – 50-100 р.
    • Масло або свинячий жир – 50 р.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Бульйон – 1 л.
    • Сіль.
    • Перець.

    Спосіб приготування:

  • Сочевицю перебрати, залити підсоленим бульйоном, поставити на плиту, включивши середню інтенсивність вогню.
  • Дрібно натерти гарбуз і селеру, нашаткувати цибулю. Злегка обсмажити на свинячому смальці або вершковому маслі. Приправити сушеним часником і петрушкою.
  • Разом з жиром перекласти заправку до вже розвареної сочевиці. Поперчити і присипати улюбленими спеціями.
  • Тушкувати без кришки ще близько 5-8 хвилин і зняти каструлю з кашею з плити.
  • Подавати з коржами або хлібом.
  • Гарбузова каша з манною крупою

    Дуже ніжна манна каша для самих маленьких. Можна готувати і з сухофруктами, наприклад, родзинками або курагою. Так як і гарбуз, і манка готуються дуже швидко. То сухофрукти потрібно дуже добре розмочити в гарячій воді.

    Список інгредієнтів:

    • Манна крупа – 150 р.
    • Молоко – 1 л.
    • Гарбуз – 200 р.
    • Мед (цукор) – 2 ст. л.
    • Сіль.
    • Масло вершкове – 50 г.

    Спосіб приготування:

  • Дрібно натерти м’якоть гарбуза. Викласти її на сковороду, залити 50-70 мл рідини і додати шматочок вершкового масла. Тушкувати на маленькому вогні, поки овочі не стане м’яким, а «бульйон» не придбає приємний золотистий колір.
  • У каструлю налити молоко і підсолити. Закип’ятити на середньої інтенсивності вогні і частинами всипати манну крупу.
  • Збити віночком, щоб крупа не збилася в грудочки і не осіла на дно. Як тільки каша почне злегка густіти, додати гарбузове заправку, перемішати і зняти з плити.
  • За смаком додати вершкового масла приблизно з 50 р. і залишити під кришкою доходити.