Гарячі закуски

46681f985bd1a4d73316ed3f5f17162c Гарячі закуски

Гарячі закуски – це величезний асортимент страв, головною відмінною рисою яких є подача в гарячому (теплом) вигляді. Готують страви як «розігріваючого» меню перед основним застіллям, в якості страв для фуршетів або дружніх посиденьок з пивом.

Частина з цих страв готується на один раз. Така їжа не підлягає розігріву, адже вона втрачає створений букет аромату і смаку, хрусткі властивості або консистенцію. Наприклад, це відноситься до багатьох сирним закусок, жульенам, бутербродів, гарячим салатів. Інша половина страв прекрасна в будь-якому стані. До них відносять лаваші, млинці, випічку з начинкою, м’ясо і овочі у фритюрі, рулети і т. д.

Рецепти гарячих закусок часто беруть на озброєння гостинні, але зайняті господарі. Адже знаючи як зробити 3-4 цікавих страви, можна кардинально змінити навіть небагатий «студентський» стіл. Смачне частування не обов’язково готується тільки з делікатесів або дорогих продуктів. Оригінальну закуску цілком можна зробити з крабових паличок або варених яєць, пари кружечків ковбаси і сиру з часником.

З яких продуктів готують апетитні гарячі закуски докладно розказано нижче.

Бутерброд «Ледача шпрота»

Експрес-варіант класичних бутербродами зі шпротами.

Список інгредієнтів:

  • Житній хліб солодовий – 250 р.
  • Шпроти – 200 р.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Сир – 100 р.
  • Часник – 2 шт.
  • Майонез – 50-100 р.
  • Зелень і солоний огірок за бажанням.

Спосіб приготування:

  • Натерти на тертці яйця і сир, додати розім’яту рибу без кісток і масляної заливки. Третину сиру відкласти в сторону.
  • Заправити сир з рибою і яйцем майонезом, товченим часником. Перемішати до отримання зернистого однорідної маси.
  • Насмажити житніх грінок.
  • На поверхню грінки покласти одну ст. л. рибної пасти (можна зробити розетку або квітка), присипати дрібним сиром.
  • Прикрасити зеленню і овальним шматочком солоного огірка.
  • Подати в гарячому вигляді.
  • Дивіться також:  Бутерброди з ананасами

    Конверти з лаваша

    Фактично рецепт домашньої закритої піци. Дуже смачно і «нажористо». У вихідному варіанті в склад входить ще і пекінська капуста нашаткована найтоншої павутинкою (більше біла частина). Вона не встигає пропектися і залишається хрусткою, додаючи страви легкості.

    Головний секрет цієї страви – почуття міри. З досвіду автора начинку краще економити і розкладати її скупо (0,5 див.), трохи не доходячи до країв. Так і листи лаваша не розм’якнуть і розплавлений сир, витікаючи, не буде горіти.

    Закуску зазвичай обсмажують в маслі, оскільки вона виходить ситніше, м’якше і соковитіше. Любителі хрусткої скоринки можуть запекти, попередньо змастивши поверхню яйцем. Начинка вийде не такою соковитою, як у першому випадку, але на смак нічого не втратить.

    Список інгредієнтів:

    • Листовий лаваш – 2-3 шт.
    • Моцарелла щільна – 300 р.
    • Пекінська капуста (за бажанням) – 150 р.
    • Шинка – 200 р.
    • Кріп, петрушка – 10 р.
    • Олія рослинна.
    • Часник.
    • Масло вершкове – 50 г.

    Спосіб приготування:

  • Порубати зелень, видавити часник, подрібнити сир і тверде вершкове масло. Шинку і пекинку нарізати тонкою соломкою. Все змішати. Заправити спеціями і сіллю.
  • До суміші можна додати сире яйце. Воно скріпить начинку між собою. При додаванні яйця, в закладці потрібно зменшувати кількість сиру.
  • Лаваш нарізати на квадрати приблизно рівні за розміром площі сковорідки.
  • У центр квадрата покласти трохи начинки, рівномірно розподілити і вкрити внапуск кутами квадрата, формуючи конверт.
  • Розжарити сковороду, покласти один квадрат швами вниз. Обсмажити до скоринки, але не більше 5 хвилин.
  • Відкласти на сітку або паперові рушники для підсушування.
  • Палички-сурімі в клярі

    Крабові палички – незамінний напівфабрикат в приготуванні будь-яких гарячих закусок. Завдяки своєму нейтральному, злегка солодкуватому, смаком вони чудово поєднуються з будь-якими інгредієнтами. А форма у вигляді невеликого рулету створює справжній простір для фантазії кулінара. З крабових паличок можна приготувати все, що завгодно – «шашлички» на грилі, частування у фритюрі, «суші» з начинкою і т. д.

    Дивіться також:  Бутерброди з фореллю

    Далі дано доступний і нехитрий варіант подачі до столу делікатесу дев’яностих.

    Список інгредієнтів:

    • Палички крабові – 300 р.
    • Сир – 100-200 р.
    • Сухарі панірувальні – 100 р.
    • Майонез – 50 р.
    • Сіль.
    • Зелень свіжа.
    • Часник.
    • Перець чорний.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Яйце куряче – 1 шт.

    Спосіб приготування:

  • Обережно розгорнути рулети крабових паличок.
  • Порубати зелень з часником, змішати з невеликою кількістю вершкового масла.
  • Сир нарізати тонкими брусочками, завдовжки з крабову паличку.
  • На один край розгорнутої пластинки покласти брусочок сиру. Решту поверхню промазати найтоншим шаром зеленого масла.
  • Зробити густий кляр з одного яйця, двох ложок борошна і ложки майонезу.
  • Вмочити начинені рулетики, щедро обваляти в сухарях і обсмажити в розпеченому маслі. Довго тримати не треба, інакше витече начинка.
  • Обсушити на сітці або рушниках.
  • Подавати тільки гарячими.
  • Печериці з шинкою і сиром

    Простий рецепт для приготування гарної закуски. Для страви потрібні великі печериці з добре розкритої «чашкою».

    Список інгредієнтів:

    • Шампіньйони свіжі (тільки капелюшки) – 12 шт.
    • Шинка, карбонад, сирокопчена ковбаса – 150 р.
    • Сир – 150 р.
    • Кукурудза – 100 р.
    • Цибуля – 100 р.
    • Петрушка – 30 р.
    • Майонез – 50-70 р.

    Спосіб приготування:

  • Очистити «чашки» печериць від верхньої плівки. Якщо попалися особливо великі екземпляри, то краще відварити гриби з сіллю, щоб скоротити час запікання. В іншому випадку, начинка пересохне, а сам гриб залишиться недопеченого.
  • Приготувати начинку з тонко нашаткованої шинки, карбонаду або пластинок сирокопченої ковбаси.
  • До копченого додати попередньо обсмажений і охолоджений до кімнатної температури ріпчасту цибулю, искрошенное варене яйце, зерна кукурудзи і рубану зелень. Додати майонезу.
  • Начинити гриби готовою сумішшю, присипати сиром і запекти. Приблизний час приготування – 10-15 хвилин.
  • Дивіться також:  Омлет в духовці

    Вертуни з сиром

    Мініатюрні смажені пиріжки з начинкою з сиру і інших продуктів. Можуть бути будь-якої форми, але зручніше за все робити їх у вигляді трикутників.

    Список інгредієнтів:

    • Листкове тісто – 300 р.
    • Сир – 200 р.
    • Грудинка варено-копчена – 50-100 р.
    • Картопляне пюре – 150-200 р.
    • Зелень за смаком.
    • Спеції.
    • Цибуля – 50-100 р.
    • Сіль.
    • Масло.

    Спосіб приготування:

  • Присипати робочу поверхню борошном і дрібною сіллю (якщо тісто не солоне). Розкачати в прямокутник невеликий пласт листкового тіста. Товщина, як на шари лазаньї (0.5 мм).
  • Нарізати на квадратики зі стороною 5-10 див. Обов’язково наколоти в центрі і по периметру, так як це листкове тісто, і воно сильно міняє форму при тепловій обробці.
  • Обсмажити цибулю. Прибрати шумівкою і там же потомити маленькі кубики грудинки. Разом з маслом перекласти все до картопляного пюре. Додати тертого сиру, зелені та спецій.
  • Спробувати начинку, досолити, враховуючи, що і в самому тесті є сіль.
  • У центр шматків тесту покласти по 0.5-1 год.л. начинки (дивлячись за розміром), скріпити краї, як у вареників.
  • Добре розігріти сковороду, вливши в неї приблизно 70 мл. олії.
  • Обсмажити пиріжки до насиченого кольору. Прибирати шумівкою і викладати на металеву решітку з тарілкою знизу або на кілька шарі рушників.
  • Зайвий жир піде, і залишаться апетитні хрусткі пиріжки з ситним вмістом.