Геркулесова каша в мультиварці

256446077932d782ecfa1e3fa7d215e9 Геркулесова каша в мультиварці

Геркулес – це крупа, вироблена з розплющених зерен вівса, попередньо пройшли очищення і пропарювання. Завдяки такій обробці, приготування геркулесову каші займає всього 5 хвилин, а для деяких різновидів крупи і зовсім достатньо просто залити куплені пластівці окропом. Саме цим Геркулес відрізняється від своєї «старшої сестри» — вівсянки, яка зроблена з цільних незайманих зерен.

Назва крупі дано за аналогією з древнім міфічним героєм Геркулесом, що володів божественною силою, недоступною простій людині. Подібне найменування давало зрозуміти, що каша, зварена з напівфабрикату, виключно корисна для організму і містить в собі багато поживних речовин.

Це дійсно так. Геркулесова крупа багата т. н. «довгими вуглеводами» бета-глюканами, які досить повільно засвоюються і повільно віддають свою енергію. Людина, що з’їла порцію каші, довго відчуває себе ситим і повним сил. Енергетична цінність 100 г. звичайного Геркулеса без наповнювачів становить 390 ккал на 100 г. чистого продукту. Крім вуглеводів, беків і жирів, в крупі в широкому асортименті присутні мінеральні речовини і вітаміни. Найбільше в каші вітамінів групи В, фосфору, калію і магнію.

Варять геркулесову кашу за різними рецептами. Її можуть приготувати у вигляді солодкого страви на сніданок або вечерю, а іноді і як ситного гарнір до м’ясних виробів. У кашу додають молоко, вершки, мед і цукор, різного роду сухофрукти і горіхи. У гарнирных варіантах можуть використовуватися овочі, сир, гриби та яйця.

Приготування каші в мультиварці допомагає скоротити час варіння і зберегти всі поживні речовини, що входять до її складу. «Томлений» геркулес виходить неймовірно ароматним і ніжним.

Як приготувати геркулесову кашу в мультиварці, детально розказано в розміщених рецептах.

Звичайна геркулесова каша в мультиварці

Класичне молочну страву для ситного сніданку та вечері. Дозування цукру приведена для ледь солодкуватою каші.

Дивіться також:  Котлети з вівсянки

Список інгредієнтів:

  • Геркулесова крупа – 1,5 ст.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Молоко – 600-800 мл.
  • Сіль.
  • Цукор – 1 ст. л. без гірки.

Спосіб приготування:

  • Краї мультиварочной чаші потрібно змастити вершковим маслом або іншим жиром, так як геркулесова каша на молоці дуже любить «тікати».
  • Влити в чашу підсолене і підсолоджене молоко. Всипати півтори склянки крупи. Перемішати. Закрити і встановити таймер на 15 хвилин в режимі «Варіння» або за замовчуванням поставити режим «Каша».
  • По закінченню часу відкрити прилад, за смаком покласти всередину шматочок вершкового масла, добре (до дна) перемішати і залишити кашу доходити в закритій мультиварці хвилин на 10.
  • Геркулесова каша на гарнір

    Геркулес для гарніру варять дуже рідко, хоча він дуже добре підходить до дієтичних виробів з м’яса – курячим і яловичим биточкам, рибних котлет. Так як крупа готується за лічені хвилини, то при закладці сирих овочів їх потрібно шаткувати або терти максимально дрібно.

    Список інгредієнтів:

    • Геркулесова крупа – 2 ст.
    • Курячий бульйон – 1 л або
    • Вода і 1 бульйонний кубик.
    • Суміш спецій будь – по смаку.
    • Сушена зелень.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Цибуля -1 шт.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Морква – 1 шт.

    Спосіб приготування:

  • Цибулю натерти на буряковому профілі терки, а морква – на сирному (бічний профіль).
  • На дні чаші в режимі смаження розтопити невеликий шматочок вершкового масла і обсмажити в ньому овочі до м’якості. Смажити не потрібно, як тільки масло «зазолотиться», можна додавати інші інгредієнти.
  • Всипати сушену зелень і спеції, додати суху крупу і перемішати. Потримати так буквально півхвилини, після чого залити бульйоном до половини обсягу чаші (на два пальці вище рівня продуктів).
  • Перемкнути мультиварку в режим за замовчуванням «Каша» (стандартні налаштування відводять на варіння 20 хвилин).
  • Через 20 хвилин відкрити прилад, оцінити ступінь готовності страви і якщо все влаштовує, то заправити за смаком шматочком вершкового масла.
  • Дивіться також:  Рибні котлети

    Геркулесова каша з ягодами і насінням

    У Геркулесову каші дуже ніжний смак, який органічно поєднується з будь-якими продуктами. В солодке блюдо на сніданок можна додати абсолютно будь-які фрукти, горіхи і ягоди. У цьому рецепті використовується свіжа чорниця та насіння соняшнику.

    Список інгредієнтів:

    • Насіння соняшнику – 50 р.
    • Цукор – 50-100 р.
    • Чорниця свіжа – 100 р.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Молоко або 10 % вершки – 600-700 мл
    • Геркулесова крупа – 1,5 склянки.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Насіння соняшника розтовкти в мисці. В чаші блендера в режимі смаження розтопити шматочок вершкового масла. Злегка обсмажити в ньому подрібнені насіння.
  • Після частинами всипати цукор і влити 30-40 мл рідини. Масу постійно помішувати лопаткою, домагаючись повного розчинення крупинок. Карамелизовать цукор не потрібно.
  • Як тільки все розчиниться, додати пюрированную чорницю, через пару хвилин всипати суху геркулесову крупу. Перемішати все і залити молоком або вершками.
  • Краї чаші мазати маслом, щоб надати витікання вмісту. Переключити пристрій в режим варіння каші (налаштуванням не більше 20 хвилин) і включити процес.
  • Кашу перевірити за 5 хвилин до кінця означеного часу, при необхідності долити рідини і перемішати.
  • В самому кінці за смаком заправити шматочком вершкового масла.