Глазур з цукрової пудри

e0440774ff6f7f057160d2deba8893bf Глазур з цукрової пудри

Глазур – це кондитерський напівфабрикат, який використовують для прикраси тортів, тістечок і випічки. Основою глазурі служить цукрова пудра, яку можуть стабілізувати білками і лимонною кислотою, а також інвертний сироп. Готова маса має кипінно-білий колір і ледь помітний глянсовий блиск.

Щоб відтінити смак напівфабрикату і надати йому мальовничості, до складу вводять натуральні фруктові та овочеві соки без м’якоті: гранатовий, морквяний, буряковий, апельсиновий, журавлинний, малиновий, лимонний і інші.

Приємний аромат глазурі надають вливанням десертного алкоголю (коньяк, лікери, наливки), додаванням кориці, ванілі, цитрусової цедри, шоколаду. Замість природної сировини можуть вводити штучні барвники та ароматизатори.

В залежності від рецепту і декорируемых виробів, глазур після нанесення підсушують в духовій шафі при низьких температурах (90-110 градусів) або залишають як є. Наприклад, зазвичай підсушують білковий напівфабрикат.

Як приготувати глазур з цукрової пудри, докладно розказано нижче.

Проста глазур

Глазур — «хвилинка» для декорування різного печива і пряників. В якості розчинника береться лимонний сік або подкисленная лимонною кислотою вода.

Список інгредієнтів:

  • Цукрова пудра – 100-200 р.
  • Ароматизатор в порошку (не цукровий пісок) – щіпка.
  • Лимонна кислота – на кінчику ножа.
  • Лимонний сік – 30 мл
  • Вода – 40 — 60 мл

Спосіб приготування:

  • Висипати цукрову пудру в глибоку посуд. Влити частина води та інтенсивно розтерти віночком або збити міксером.
  • Поступово долити всю рідину і збити до утворення густої повітряної маси з легким глянсовим блиском.
  • Нанести на вироби кондитерської силіконової пензлем і залишити до підсихання.
  • Шоколадна глазур

    Глазур на основі гіркого шоколаду, якою зазвичай прикрашають бісквітні тістечка і торти.

    Список інгредієнтів:

    • Цукрова пудра – 150 р.
    • Шоколад гіркий – 100 р.
    • Лимонна кислота – 0.25 ч. л.
    • Вода – 100 мл
    • Масло вершкове – 30 р.
    Дивіться також:  Заварний медовий торт

    Спосіб приготування:

  • На водяній бані розтопити шматки шоколаду і кубик вершкового масла. Масу безперервно помішувати, після повного розчинення зняти з плити.
  • Зварити інвертний сироп 100 мл води, 150-200 г. цукрової пудри, лимонної кислоти (соку). Уварити на чверть і зняти з плити.
  • Миску з шоколадом знову поставити на водяну баню, підігріти і тоненькою цівкою влити інвертний сироп.
  • Глазур потрібно безперервно збивати. Краще робити це міксером з одним віночком.
  • Заготівля глазурі повинна ще трохи увариться. Як тільки суміш загусне і почне набувати відчутний глянсовий блиск, глазур готова.
  • Охолодити її до 60 градусів і можна застосовувати за призначенням.
  • Кавова глазур з ромом

    Розкішна глазур для прикраси шоколадних бісквітів та інших десертів.

    Список інгредієнтів:

    • Натуральна кава – 2 ст. л.
    • Цукор пісок – 2 ст. л.
    • Вода – 100-200 мл.
    • Лимонна кислота – щіпка.
    • Цукрова пудра – 300 р.
    • Ром або лікер – 20 мл

    Спосіб приготування:

  • Зварити 50 мл дуже міцної кави. Для цього натуральну каву варити з цукром і 100-200 мл. води. Процідити і відлити потрібну кількість.
  • В цукрову пудру всипати лимонну кислоту і влити ром. Тонкою цівкою влити кавовий сироп і регулярно перемішувати.
  • Після утворення глянсового блиску перекласти в інший посуд і застосувати за призначенням.
  • Глазур на білках

    Білкова глазур виходить більш легкої і повітряної. Нею прикрашають імбирне печиво і тульські пряники, покривають марципани.

    Список інгредієнтів:

    • Інвертний сироп – 100 мл
    • Білки курячі – 4 шт.
    • Ванільний ароматизатор.
    • Барвник за бажанням.
    • Лимонний сік (кислота) – 15 мл або 0.25 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Зварити густий інвертний сироп з 150 мл води, 200 грам цукрової пудри і щіпки лимонної кислоти (15-20 мл соку).
  • Охолодити його до 60-70 градусів.
  • Чотири білка заздалегідь злити в невеликий посуд і поставити в холодильник. Дістати і збити в піну з парою крапель лимонного соку або дрібкою дрібної солі.
  • В пишну білкову масу інвертний сироп потрібно вливати тонкою струєю, забезпечуючи безперервний процес перемішування.
  • Готову глазур використовують в теплому вигляді. Після нанесення сушать в духовій шафі.
  • Дивіться також:  Шоколадний десерт

    Глазур на вершках

    Вершкова глазур робиться з звичайного увареного сиропу (не інвертного) з додаванням різних ароматизаторів. Як і попередні рецепти, її також можна забарвити натуральними соками свіжого віджиму.

    Список інгредієнтів:

    • Вершки 20-25 % жирності – 200 мл
    • Цукрова пудра – 300-400 р.
    • Апельсиновий сік – 30-40 мл
    • Ванільний ароматизатор.
    • Масло вершкове – 30-40 р.

    Спосіб приготування:

  • З коров’ячих вершків і цукрової пудри зварити густий вершковий сироп.
  • Маса повинна випаруватися приблизно на чверть-третину.
  • Зняти посуд з плити, а вміст охолодити до 60-70 градусів.
  • Влити апельсиновий сік, покласти кубик масла і ароматизатор.
  • Ще раз збити і використовувати для фарбування, поки глазур не охолола остаточно.