Горохова каша

9f035b8bc8172faaa1ac70e36da60b1a Горохова каша

У минулі часи горохова каша (гороховник, горошница) була частим гостем у повсякденному меню селян і служивих людей. Її готували не тільки рядові обіди, але і на урочисті випадки. Зазвичай каша готувалася пісної. Максимум, її могли заправити олією або обсмаженою салом. Для святкових випадків гороховник варили на м’ясному бульйоні і робили до нього густу м’ясну піджарку.

Зараз з’явилися рецепти страви зі свіжим горохом, різними овочами та корінням, навіть горіхами і вершками. Більшість каш виходять пюреподібними. Для цього сушений горох попередньо вимочують у холодній воді від 4 до 6 годин і потім варять на середньому вогні, часто помішуючи. Якщо ж потрібно приготувати кашу з розсипчастими половинками горошинок, то крупу просто промивають у воді і попередньо обсмажують в олії.

Горохову кашу незаслужено вважають дуже простим і не дуже смачним блюдом, одним словом із «економ» класу. Насправді горошница вийде запашної і наваристою. Вона чудово втамовує голод і подарує енергію на весь день. Досить з’їсти невелику 200-грамову порцію і сил помітно додасться.

Пюреобразная горошница з салом

Поширений рецепт горохової каші. Так її готують практично скрізь. Сама каша вариться швидко, але щоб домогтися пюреподібної консистенції, горох потрібно на ніч замочити в холодній воді.

Інгредієнти:

  • Горох сушений – 2 ст.
  • Грудинка солона свиняча – 100 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Часник – 3 зубки.
  • Кріп сушений – 1 ч. л.
  • Сіль.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Чорний перець.
  • Вода або курячий (овочевий) бульйон – 1 л.
  • Топлений жир – 20 р.
  • Кмин, коріандр або насіння фенхелю за бажанням.
  • Спосіб приготування:

    • Замочити горох на 4-5 годин у холодній воді. Промити, залити водою або бульйоном і поставити варитися на середньому вогні. Додати у воду лавровий лист, сіль, сушений кріп і чорний перець. Так як в піджарки буде солона грудинка, то сильно солити кашу не потрібно.
    • Коли горох буде готовий, потовкти його в однорідну масу і заправити ложкою топленого жиру.
    • У сковороді обсмажити дрібно порізану солону грудинку. Коли вона пустить жир, то всипати нашатковану кубиками ріпчасту цибулю і довести його до прозорості.
    • Розчавити до сала пару зубків часнику. За бажанням, додати товченого кмину, коріандру або кропу.
    • Масу добре обсмажити.
    • При подачі на гірку горохової каші викласти кілька ложок томленої з цибулею і спеціями свинячої грудинки.
    Дивіться також:  Запіканка з картопляного пюре

    Горохова каша з телятиною

    Розсипчаста горохова каша на насиченому м’ясному бульйоні.

    Інгредієнти:

  • Телятина на кістці – 300 р.
  • Горох сушений – 2 ст.
  • Паприка свіжа – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 5 зубків.
  • Морква – 1 шт.
  • Петрушка або кінза – 20 р.
  • Лавровий лист.
  • Чорний перець в горошинах.
  • Суміш прянощів для яловичини.
  • Вода або бульйон – 1 л.
  • Сіль.
  • Білий корінь – 1-2 шт.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Спосіб приготування:

    • Телятину порізати на невеликі шматки, промити, залити водою і варити до повної готовності, додавши у воду горошини чорного перцю, кілька лаврових листів, білих корінь, великих шматків моркви.
    • Під час варіння не забувати знімати піну, щоб бульйон залишався прозорим. Вийняти м’ясо, відокремити його від кісток і нарізати невеликими шматочками. Бульйон процідити.
    • У сковороді розігріти рослинне масло, розчавити в нього часник і всипати промитий і перебраний горох. Обсмажити горох до золотистої скоринки і, не накриваючи посуд кришкою, тушкувати на середньому вогні.
    • Окремо обсмажити на олії ріпчасту цибулю, ошкуренную паприку і нашатковану соломкою моркву. Коли овочі стануть м’якими, додати до них шматочки телятини. Приправити піджарку і посолити її по своєму смаку.
    • Коли в посуді з горохом піде більша частина рідини, перекласти в неї овочі з м’ясом, рубану петрушку або кинзу і добре перемішати. Потримати кашу на вогні ще близько 3-5 хвилин і зняти з вогню.
    • Вийде розсипчаста каша з великими шматочками овочів і м’яса.
    • Подавати блюдо до столу гарячим, разом з хлібом і будь-яким соусом до смаку.

    Горохова каша з вершками та горіхами

    Ніжна каша з вершками і піджаркою з моркви, селери, паприки і горіхів. Відмінне вегетаріанське блюдо для шанувальників здорового способу життя. Тим більше, що горох і горіхи дуже калорійні і з легкістю компенсують відсутність м’яса.

    Дивіться також:  Гречані котлети

    Інгредієнти:

  • Горох сушений – 2 ст.
  • Вершки – 200 мл
  • Бульйон або вода – 700 мл
  • Морква – 1 шт.
  • Селера – 150 р.
  • Солодкий перець – 1 шт.
  • Фундук або мигдаль – 50 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Сіль.
  • Чорний перець.
  • Лавровий лист.
  • Свіжа зелень за смаком.
  • Спосіб приготування:

    • Горох вимочити в холодній воді протягом декількох годин. Потім його промити, перебрати, залити водою і тушкувати до готовності на малому вогні. Воду посолити, присмачити лавровим листом і горошинами чорного перцю, покладеними в марлевий мішечок. Так їх буде легше дістати.
    • Готову крупу пюрировать товкачем або блендером. Заправити вершками і шматочком вершкового масла. Накрити кришкою і залишити до пори.
    • Селера і моркву очистити і нашаткувати як на салат «по-корейськи». Паприку ошкуріть і разом з ріпчастою цибулею нашаткувати тонкими смужками (цибулю – півкільцями).
    • Горіхи подрібнити толкушкой.
    • Вершкове масло розтопити і обсмажити у ньому цибулю до прозорості. Покласти горіхи, посилити вогонь і обсмажити їх.
    • Потім додати селеру, паприку, моркву. Потримати овочі трохи олії і підлити 3-4 ложки бульйону.
    • Коли піджарка буде готова, подати кашу до столу, поклавши зверху кілька ложок овочів з горіхами.