Гороховий суп

bce2b520340a4e38a254e757f1a999bc Гороховий суп

Гороховий суп – це перша страва, основним інгредієнтом якого служать сушені або свіжі зерна гороху. Воно може бути пісним, приготовленим на основі м’яса, птиці або грибів. Крім самого гороху, до складу супу можуть включатися й інші бобові культури. Наприклад, такі як зернова, стручкова і спаржева квасоля, боби, нут.

Цей смачний, ароматний і поживний суп сильно поступається по популярності більш відомим своїм родичам – борщів, щам і рассольникам. Причому поступається абсолютно незаслужено. Комусь не подобається його густа текстура або запах, когось лякають «музичні» наслідки. Хоча насправді, по своїй біологічній цінності навіть тарілка пісного страви цілком може замінити повноцінний комплексний обід. Адже в бобових багато білка – основного джерела енергії.

Горох добре поєднується з грибами, птицею, горіхами, сиром і хлібом, практично усіма овочами. Тому ці компоненти часто зустрічаються в рецептах горохового супу. Дуже рідко можна знайти ексклюзивні варіанти з морськими делікатесами, рибою або молочними продуктами.

Гороховий суп Похідний

Простий і доступний рецепт без всяких технологічних складнощів. По суті, це дачне блюдо, яке можна приготувати на відкритому вогні, накидавши на додачу до основних компонентів будь-які попалися під руку трави і коріння. Для приготування супу зазвичай беруть колотий на половинки сушений горох або пакетований концентрат, так як потрібно, щоб горох повністю розварився.

За наведеною закладці на 2 літри води, суп виходить рідким, але наваристим. Потрібно звернути увагу на якість тушонки. Найкраще зупиниться на яловичині у власному соку. Якщо береться продукт на основі дуже жирної свинини, то треба вибрати надлишки білого жиру.

Важливо! Готується суп без морквяно-цибулевої засмажки, так як «навару» у страві і так виходить дуже багато. За бажанням, замість неї можна просто всипати в каструлю пару столових ложок сушеної цибулі і моркви.

Дивіться також:  Бульйон з баранини

У готовому супі горох повинен повністю розвариться, а моркву, коріння та картоплю залишитися цілими.

Інгредієнти на 2 л. супу:

  • Банку тушонки масою 250-300 р.
  • Картопля – 1 шт.
  • Горох колотий – 200 р. або пакет концентрату.
  • Морква – 1 шт.
  • Біле коріння (петрушка, пастернак, кінза, кріп, селера на вибір).
  • Сушені трави (кріп, петрушка, цибуля, орегано, базилік).
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль і спеції за смаком.
  • Вода – 1,5 л.

Приготування:

  • У підігріту воду всипають промитий і перебраний горох. Варять до напівготовності.
  • Як тільки зерна почнуть розварюватися, додають нарізані кубиками моркву і картоплю, колечка коріння.
  • Трохи пізніше вводять банку тушонки, дають розчинитися жиру і соусу, пробують бульйон. Досолюють за смаком, кладуть спеції і всю зелень.
  • За 5 хвилин до готовності в каструлю додають пюрированный часник.
  • Залишають настоятися протягом півгодини, знявши з вогню.
  • Гороховий суп-пюре з мясорастительными фрикадельками

    Ще один з рецептів «бюджетного» горохового супу. Для приготування страви потрібно занурювальний блендер. Він необхідний для пюрирования гороху і рослинних складників фрикадельок.

    Основу супу становить кістковий бульйон на свинини або яловичини, але його можна замінити бульйоном з пакетика.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Горох – 200 р.
    • Рис – 100 р.
    • Цибулина – 2 шт. (одна велика і одна дрібна).
    • Морква – 1 шт.
    • Кістковий бульйон – 1,5 л.
    • Бульйонний кубик – 2 шт.
    • Сіль, спеції і зелень за смаком.
    • Фарш яловичий – 200 р.
    • Фарш свинячий – 200 р.
    • Капуста – 50 р.
    • Яйце куряче.

    Приготування:

  • У бульйоні відварюють перебрані і промиті рис і горох.
  • Одночасно в сковороді на вершковому маслі пасерувати подрібнену велику цибулину і моркву.
  • Як тільки крупи зваряться до напівготовності, до них додають підпечені овочі. Всі пюрируют. Маса повинна бути неоднорідною, тобто в ній повинні залишитися шматочки моркви і гороху. Якщо вийшло дуже густо, то суміш трохи розбавляють окропом, щоб суп не пригорів.
  • У каструлю до пюре кладуть кубики картоплі.
  • Капусту, маленьку цибулину, зелень пюрируют блендером або разом з фаршем пропускають через м’ясорубку. Фарш змішують з яйцем.
  • Підготовлений фарш і овочеве пюре з’єднують поступово, стежачи за консистенцією одержуваної маси. Вона повинна бути щільною. Від надлишку овочевого пюре або нестачі яйця фрикадельки можуть розвалитися при варінні.
  • За допомогою двох чайних ложок, перекидаючи фарш з однієї в іншу, формують овальні фрикадельки.
  • Фрикадельки, сіль і спеції додають у суп гороховий. Всі варять до повної готовності.
  • Дивіться також:  Суп гаспачо

    Гороховий суп з сиром, горіхами і нутом

    Прекрасне легке блюдо з апетитним вершково-горіховим ароматом. Завдяки додаванню нуту, сам горох практично не відчувається. Готується дуже швидко, тому цей рецепт сподобається тим господиням, які хочуть приготувати щось незвичайне за дуже короткий час.

    Як і в попередньому рецепті, основу страви становить кістковий бульйон. Але якщо його немає під рукою або лінь варити, то також використовується готовий концентрат. Що стосується сиру, то в ідеалі треба брати справжній пармезан, тоді суп придбає різкуватий сирний аромат, або хороші вершкові сири. Природно, у такому випадку, смак супу вийде вершковим.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Бульйон – 1 л.
    • Бульйонний кубик або концентрат – 2 шт. або 2 ст. л.
    • Горох – 200 р.
    • Сир пармезан або вершковий – 200 р.
    • Нут – 100 р.
    • Картопля – 1 шт.
    • Мигдаль або фундук – 100 р.
    • Зелень кропу і петрушки – за смаком.
    • Сіль і спеції за смаком.

    Приготування:

  • У бульйоні відварюють нут і горох. Як тільки крупи зваряться, їх розминають толкушкой або частково пюрируют блендером.
  • У каструлю додається нарізаний дрібними кубиками картоплю, сіль, спеції, сушена зелень.
  • Після цього гороховий суп варять на невеликому вогні близько 10 хвилин.
  • Горіхи перетираються в однорідну масу і з’єднуються з іншими інгредієнтами.
  • В останню чергу, коли всі вже зварилася, вводиться натертий сир. Все швидко і ретельно перемішують.
  • При подачі, гороховий суп розливають у глибокі піали, прикрашають сметаною, свіжою зеленню і скибочкою лимона.