Гречана каша в мультиварці

5f5820678e9d20206eee200727dbc264 Гречана каша в мультиварці

Гречана каша міцно увійшла до золотого списку найкращих рецептів російської кухні. Її запашний аромат і насичений смак незрозумілим і неприйнятним для більшості іноземців, однак на рідних теренах корисне блюдо люблять і цінують абсолютно все.

У непривабливих зернах гречки міститься велика кількість фосфору, цинку, кальцію і калію. Чимало в них і заліза з міддю, активно беруть участь в процесах синтезу гемоглобіну. При залізодефіцитній анемії лікарі нерідко рекомендують включати в меню гречану кашу разом з виробами з яловичої або свинячої печінки. Комплекс органічних кислот, що входять до складу крупи стимулює роботу травної системи, а комбінація вітамінів Р, РР, Е і групи В нормалізує процеси росту і регенерації організму. Калорійність ста грам простий пісної каші складає всього 90 калорій.

Приготування гречки в мультиварці дозволяє максимально зберегти всі корисні речовини, які дала їй природа. Таке блюдо не вимагає багато масла, води і приправ. Зменшується витрата часу, так як замкнутий простір чаші дозволяє зерну швидко пропаритися і зваритися. Співвідношення води (іншої рідини) і крупи в залежності від страви становить два або три до одного.

За якими рецептами можна приготувати гречану кашу в мультиварці, докладно розказано нижче.

Дитяча каша в мультиварці

Каша для малюків дошкільного віку. Її готують з курагою або з чорносливом.

Список інгредієнтів:

  • Гречка – 100 р.
  • Масло вершкове – 30-50 р.
  • Молоко – 350 мл
  • Чорнослив – 3-4 шт.
  • Сіль.
  • Мед за бажанням.

Спосіб приготування:

  • Промити і перебрати зерна гречки. Заздалегідь промити чорнослив і розпарити його в теплій воді. Дрібно порубати.
  • Чашу змастити на половину висоти вершковим маслом. У деяких джерелах також радять змастити маслом і крайку чаші, щоб запобігти переливанню молока.
  • Висипати всередину крупу і покласти подрібнений чорнослив. Залити молоком і виставити таймер на 20 хвилин в режимі «Каша».
  • По закінченню варіння за смаком заправити вершковим маслом і, за бажанням, цукром або медом. Перемішати і залишити «доходити» в закритій мультиварці приблизно на 5 хвилин.
  • Дивіться також:  М'ясна запіканка

    Гречана каша з пшоном

    Досить незвичайна, але дуже ситна каша. Її можна готувати як на молоці, так і на бульйоні, в якості гарніру. В молочну кашу додають сухофрукти або горіхи, іноді кунжут. Нижче наведено варіант для другої страви. За авторським рецептом, цибулина в чашу закладається тільки для аромату, після вона викидається. Замість пшона цілком підійде довгозерний або пропарений рис.

    При закладці сирих овочів потрібно пам’ятати, що за стандартним налаштуванням мультиварки на приготування каші відводиться приблизно 20-25 хвилин. Крупно нарізані продукти просто не встигнуть як слід проваритися і залишаться твердуватими.

    Список інгредієнтів:

    • Пшоно – 100 р.
    • Бульйон курячий – 400-500 мл
    • Гречка – 150 р.
    • Морква дрібна – 1 шт.
    • Цибулина – 1 шт.
    • Чорний перець в горошинах.
    • Лавровий лист.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Промити гречку та пшоно. Натерти моркву на бічному профілі (для сиру). Цибулину розділити на половинки.
  • По дну чаші розподілити пару ложок олії, переключити в режим смаження і прогріти.
  • Обсмажити моркву і половинки цибулі. Як тільки масло забере її колір, додати до неї промиту крупу і також злегка обсмажити.
  • Залити бульйоном, додати пару лаврових листів, 3-4 горошини чорного або запашного перцю. Посолити.
  • Виставити таймер і залишити на 20 хвилин.
  • По закінченню варіння видалити половинки ріпчастої цибулі, по смаку дозаправити топленим жиром або рослинним маслом (1 ст. л. без гірки або 1-2 відповідно).
  • Подавати до столу з будь-якими м’ясними виробами.
  • Гречана каша з фаршем і грибами

    Все в одному » для любителів щільною і смачної їжі. Гриби підійдуть будь-які, важливо лише правильно їх підготувати до закладки в мультиварку. Лісові гриби попередньо відварюють до м’якості і після пассеруются, магазинні можна смажити відразу, ну а сушений напівфабрикат потрібно заздалегідь замочити в молоці і промити в декількох водах.

    Дивіться також:  Роли з сьомгою

    Список інгредієнтів:

    • Гречка – 150 р.
    • Морква дрібна – 1 шт.
    • Фарш будь — 300 р.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Часник – 1-2 шт.
    • Кріп або петрушка сушені.
    • Гриби свіжі – 100 р.
    • Томатна паста – 1 ч. л. або
    • Помідор – 1 шт.
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Масло або жир.
    • Бульйон – 600 мл

    Спосіб приготування:

  • Дрібно натерти моркву і подрібнити цибулю. Пасерувати на дні чаші в режимі смаження. Додати часточку-дві роздавленого часнику. Через пару хвилин покласти гриби і фарш.
  • Ретельно перемішати, покласти томатну пасту, обсмажити 2-3 хвилини.
  • Після додати промиту і очищену від камінчиків і неочищених зерен крупу, сушену зелень і інші спеції.
  • Знову обсмажити, щоб крупа набрала трохи олії.
  • Залити бульйоном, переключити пристрій в режим гасіння на 30 хвилин або за стандартних налаштувань вибрати режим каші (приблизно 20-25 хвилин приготування).
  • По закінченню часу, відкрити і добре перемішати до самого дна. За смаком та бажанням заправити вершковим маслом. Досолити і доперчить.
  • Закрити чашу мультиварки і залишити кашу доходити приблизно на 5-10 хвилин. Якщо прилад самостійно включає режим підігріву по закінченню програми, то його потрібно вимкнути.