Гречана каша

28469c52bfd5a6350119c1ed488e2a5d Гречана каша

Корисність гречки важко переоцінити. Ця крупа насичена корисними речовинами, які насичують наш організм фосфором, кальцієм, залізом, марганцем, цинком і т. д. Незважаючи на це, в даний час гречана каша не є дуже популярним продуктом і не часто з’являється на нашому столі. Щоб усунути таку несправедливість, ми зібрали для вас кілька простих рецептів, які допоможуть вам приготувати смачну гречану кашу на всі випадки життя.

Гречана каша в горщику

Найголовніше в приготуванні смачної розсипчастої гречаної каші – дотримати пропорції крупи і води. А якщо кашку ще і запекти в духовці, вийде блюдо, як з російської печі.

Інгредієнти:

  • Гречана крупа (ядра) – 100 р.
  • Вода – 200 мл
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Вершкове масло – 1 ст. л.
  • Сіль – щіпка

Спосіб приготування:

Якщо гречана крупа брудна, її слід спочатку перебрати, очистити від камінців.

Потім крупу ретельно промийте під проточною водою і викладіть в глиняні горщики. Пам’ятайте, що гречана крупа сильно розварюється, тому заповнюйте горщик всього на третину.

Далі залийте в горщик холодну воду. Правильна пропорція – 1:2, тобто на частину гречки необхідно 2 частини води.

Додайте в горщики сіль і трохи цукру. Закрийте горщики кришками.

Духовку розігрійте до 180 градусів за Цельсієм. Надішліть горщики в духовку на 20 хвилин. Під час приготування не перемішуйте. По закінченні часу витягніть горщики, обережно зніміть кришку і перевірте кашу на готовність. Якщо вся вода вбереться, додати в кожен горщик по шматочку вершкового масла, знову закрийте кришкою і залиште кашу на 20 хвилин «відпочити». Якщо вода недостатньо вбралася, горщик слід повернути в гарячу духовку ще на 5 хвилин, після чого так само заправити вершковим маслом і залишити «відпочивати».

Дивіться також:  Біфштекс з яловичини

Перед тим, як подавати кашу на стіл, її потрібно гарненько перемішати.

Гречана каша з грибами та цибулею

Якщо звичайна гречана каша здається вам занадто нудним гарніром, приготуйте її з печерицями і смаженою цибулькою. Каша стане настільки смачною, що її можна буде подати і як цілком самостійну страву.

Інгредієнти:

  • Гречана крупа (ядра) – 1 склянка
  • Вода – 2 сткана
  • Печериці – 300 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Зелень петрушки – за смаком
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Закип’ятіть в каструлі воду, додайте в неї трохи солі.

Гречку промити, при необхідності очистіть від лушпиння і камінчиків.

Коли вода закипить, викладіть в неї промиту гречану крупу. Зменшіть вогонь до мінімального, варіть, не перемішуючи, приблизно 20 хвилин, поки вся вода не википить. Готову кашу зніміть з вогню, накрийте кришкою.

Поки каша вариться, очистіть цибулину і дрібно поріжте.

Гриби промийте, при необхідності злегка очистіть. Наріжте печериці тонкими пластинками.

Розігрійте сковороду з оливковою олією. Викладіть в неї цибулю і гриби, обсмажуйте на невеликому вогні приблизно 10 хвилин, поки цибуля не зарум’яниться, а гриби не стануть м’якими.

Обсмажені гриби і цибулю замішайте в кашу. Зверху посипте все рубаною зеленню петрушки. Подавайте як гарнір або як самостійне блюдо.

Гречана каша з овочами

Інгредієнти:

  • Гречана крупа – половина склянки
  • Вода – 1 стакан
  • Кабачок – 0,5 шт.
  • Болгарський перець – 0,5 шт.
  • Селера – 1 стебло
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Адигейський сир – 100 р.
  • Спеції (кумин, суміш перців, материнка, розмарин, м’ята) – на смак
  • Свіжа зелень – за смаком
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Дивіться також:  Сирний торт

Гречану крупу переберіть, промийте і викладіть в каструлю. Вилийте поверх крупи воду. На плиту поки не ставте, нехай гречка настоїться у воді приблизно 20 хвилин.

За цей час підготуйте овочі. Половину невеликого кабачки очистіть і наріжте некрупныи шматочками.

Селера промийте, наріжте маленькими шматочками.

Болгарський перець очистіть від насіння, а потім наріжте соломкою.

Підготовлені овочі викладіть в глибоку гарячу сковороду з рослинним маслом і злегка обсмажте (протягом 3-4 хвилин).

Потім перекладіть в сковороду до овочів набряклу гречку. Смажте разом, перемішуючи, приблизно 3-4 хвилини.

Далі в сковороду слід влити склянку теплої води.

Всі інгредієнти перемішайте, посоліть, додайте спеції за смаком. Накрийте сковороду кришкою і залиште готуватися на середньому вогні. Коли вода закипить, зменшіть вогонь до мінімального і варіть кашу приблизно 15 хвилин (вода повинна повністю вбратися).

Готову кашу посипте натертим сиром і рубаною зеленню. Знову накрийте сковороду кришкою (на вогонь не ставте), дайте сиру розплавитися. Блюдо готове до подачі на стіл.

Гречана каша з яйцем

Це блюдо настільки неймовірно проста у приготуванні, наскільки і смачне. Багато мам відзначають, що дітки таку гречану кашу їдять з великим задоволенням. А це, мабуть, найкращий комплімент, який може заслужити блюдо!

Інгредієнти:

  • Гречана крупа – 1 склянка
  • Вода – 2 склянки
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • Яйця – 4 шт.
  • Рослинне масло – 1-2 ст. л.
  • Вершкове масло – 50 р.
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Ядра гречаної крупи ретельно промийте. Залийте крупу водою і поставте на вогонь. Після закипання зменшіть вогонь до мінімального, додайте сіль. Накрийте каструлю кришкою і варіть 15-20 хвилин до готовності каші. Не рекомендується під час варіння відкривати кришку або перемішувати кашу. Готовність перевірте ножиком, обережно відсунувши частину каші. Якщо на дні ще буде вода, то блюдо слід доварити, якщо немає – знімайте каструлю з вогню і залиште під кришкою настоюватися.

Дивіться також:  Котлети з фаршу

Поки каша вариться, займіться заправкою. Яйця відваріть круто (вони повинні кипіти не менше 7 хвилин). Потім охолодіть, очистіть і покришіть з допомогою терки або ножа.

Ріпчасту цибулю очистіть і дрібно поріжте. На гарячій сковороді з рослинним маслом обсмажте шматочки цибулі до рум’яного кольору.

Викладіть в каструлю до гречки обсмажену цибулю і подрібнені яйця. Зверху залийте 50 г розтопленого вершкового масла. Все ретельно перемішайте. Спробуйте на смак, при необхідності досоліть.

Щоб каша стала ще смачніше, накрийте каструлю з гречкою, яйцем і цибулею кришкою і закутати в ковдру. Залиште страву настоюватися приблизно на 20 хвилин.