Гречані котлети

62f3ad627dacf69099d2bdfa3a1aced2 Гречані котлети

Досвідчена господиня сміливо скаже, що смачні підсмажені котлети можна приготувати з будь-яких інгредієнтів. Не тільки з м’яса, риби або птиці, але і з субпродуктів, овочів і звичайних круп. Для зернових котлет найчастіше використовують рисову, перлову або гречану крупу.

Гречана крупа недарма називається «їжею богатирів». Вона дуже поживна і корисна. У ній міститься майже вся група вітамінів В, а також жиророзчинні антиоксиданти Е і А. Особливої уваги вартий її мінеральний склад. У цьому списку знаходяться всі необхідні для повноцінного життя мікро — і макроелементи.

Навіть у смаженому вигляді гречані котлети цілком підійдуть для полегшеної схеми харчування, оскільки вони містять мало жирів. Котлети не тільки смажать, але і запікають, готують на пару. В останньому випадку, в круп’яної фарш додають крохмалисті продукти (сирої або вареної картоплі, готовий рис або перловку), а також курячі яйця, які «скріплюють» виріб і не дають йому розвалитися при термічній обробці. Крім гречки, картоплі та круп, блюдо можуть додати білий хліб, м’ясо, гриби, цибулю і часник, свіжу або сушену зелень.

Для приготування фаршу важливо правильно зварити крупу. Вона повинна бути розсипчастою і без надмірної вологості. Гречку можна заздалегідь (за годину до потрібного часу) залити водою або молоком. У такому випадку вона звариться буквально за пару хвилин.

Гречані котлети з цибулею

Самий відомий рецепт гречаних котлет з мінімальною кількістю продуктів.

Список інгредієнтів:

  • Крупа гречана – 2 ст.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Сіль.
  • Спеції за смаком.
  • Сухарі панірувальні – 200 р.

Спосіб приготування:

  • Ріпчасту цибулю підсмажити до золотистого кольору на вершковому маслі.
  • Замочити, промити і перебрати крупу. Відварити в солоній воді до готовності.
  • Гречану кашу остудити до кімнатної температури і пюрировать блендером разом з пасерованою цибулею.
  • Вбити в пюре курячі яйця, додати спеції. Вимісити однорідний фарш.
  • Сформувати з нього котлети довільної форми, запанірувати в білих сухарях і засмажити на добре розігрітому рослинному маслі.
  • Подавати з гарніром з овочів.
  • Дивіться також:  Пшенична каша

    Котлети гречані з сиром

    Котлети з картоплі і гречки, з шматочками солоного сиру всередині (бринзи, сулугуні).

    Список інгредієнтів:

    • Гречана крупа – 2 ст.
    • Часник – 2 шт.
    • Куряче яйце – 1 шт.
    • Картопля – 3 шт.
    • Сир бринза або сулугуні – 150 р.
    • Масло вершкове – 80 р.
    • Петрушка свіжа – 30 р.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Сіль.
    • Спеції за вибір.
    • Сухарі панірувальні – за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Зварити розсипчасту гречану кашу. Потовкти її в пюре, додати невеликий шматок вершкового масла.
  • Натерти на самому дрібному профілі терки сиру картоплю. Рідину віджати і злити. Масу, що залишилася, додати в пюре, туди ж вбити одне-два яйця і розчавити кілька зубків часнику. Приправити за смаком.
  • Вимісити густе і легко формується фарш.
  • Для начинки натерти бринзу на буряковому профілі терки. Дрібно порубати петрушку і обсмажити на вершковому маслі ріпчасту цибулю.
  • З фаршу скачати кульки завбільшки з яблуко, надати їм руками вигляд товстої коржі.
  • У центр кожного покласти по ч. л. начинки і зробити з неї довгасту котлету.
  • Запанірувати в сухарях і швидко обсмажити в розпеченому маслі до золотистої скоринки.
  • До повної готовності котлети потрібно довести в духовій шафі. Для цього їх щільно викладають в низьку ємність, підливають трохи води або бульйону, кладуть шматочок вершкового масла і ставлять всередину хвилин на 10-15.
  • Подавати другу страву з гарніром з тушкованих овочів.
  • Гречані котлети з м’ясом

    Гречка добре поєднується з будь-якими типами м’яса, але найкраще котлети виходять з курячою грудкою, т. до. вона швидко готується і забезпечує фарш ніжність і пишність.

    Список інгредієнтів:

    • Куряче філе – 200 р.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Гречана крупа – 200 р.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Суміш спецій для курячих стегенець.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Куряче яйце – 1 шт.
    • Борошно пшеничне – 100 р.
    Дивіться також:  Зрази картопляні

    Спосіб приготування:

  • Пасерувати цибулю до прозорості на олії. Разом з усім жиром, а також курячим філе і вареною гречкою пропустити його через м’ясорубку.
  • Всипати до фаршу сушеного кропу, спецій і солі. Вимісити щільний фарш.
  • З нього зробити великі круглі котлети, які запанірувати в борошні і обсмажити на олії.
  • Готові напівфабрикати скласти в толстодонную чавунну сковороду і «припустити» на малому вогні в невеликій кількості води.
  • Подавати до столу з будь-яким гарніром за смаком.
  • Гречані котлети зі свининою, яйцем, цибулею

    Ситні котлетки з гречаної каші і жирної свинини з начинкою з вареного яйця і зеленого лука. Також компонентів начинки можна ввести сир або розсипчастий рис.

    Список інгредієнтів:

    • Гречана крупа – 2 ст.
    • Свинина жирна – 250 р.
    • Часник – 2 зубки.
    • Яйце куряче – 3-5 шт.
    • Сіль.
    • Спеції.
    • Зелений лук або черемша свіжа – 200 р.
    • Сухарі панірувальні за смаком.
    • Топлений жир або масло – 100 р.

    Спосіб приготування:

  • Розсипчасту гречану кашу кілька разів пропустити через м’ясорубку разом з шматочком жирної свинини (150 р. м’яса і 100 р. сала). Розчавити до них часнику, всипати солі і спецій, вбити пару яєць.
  • Вимісити круте фарш і сформувати з неї кульки розміром з кулак.
  • Окремо відварити 3-4 яйця і дрібно порізати зелену цибулю. За смаком до начинки можна додати тертого сиру або відвареного рису.
  • Кульки притиснути руками і зробити товсті коржі, в центр яких покласти по дві ч. л. начинки і шматочку топленого або звичайного вершкового масла.
  • Зліпити довгасті котлети і обваляти їх у сухарях. Обсмажити в розпеченому маслі і потім довести до повної готовності в духовій шафі або припустив їх на сковороді з невеликою кількістю води.
  • Дивіться також:  Стейк з сьомги

    Десертні гречані котлети

    Рецепт помірно солодких гречаних котлет з начинкою з вершкового сиру і гарбуза або м’якого сиру з родзинками.

    Список інгредієнтів:

    Фарш:

    • Гречана крупа – 2 ст.
    • Молоко жирне – 600 мл
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Цукор – 50 р.
    • Масло вершкове – 50 г.

    Начинка 1:

    • Вершковий сир – 200 р.
    • Гарбуз – 100 р.
    • Цукор – 50 р.
    • Вершкове масло – 50 р.

    Начинка 2:

    • Сир м’який – 200 р.
    • Цукор – 50 р.
    • Лимонний сік – 2 ст. л.
    • Родзинки – 50 р.

    Спосіб приготування:

  • З гречки зварити густу і солодку молочну кашу, яку потім потовкти товкачем в пюре. Додати до нього масло і охолодити до кімнатної температури.
  • Для начинки № 1 в невеликій кількості вершкового масла обсмажити дрібно нарізаний гарбуз. До неї висипати цукор, дочекатися повного його розчинення та випаровування зайвої вологи.
  • Масу остудити і змішати з м’яким вершковим сиром і парою ст. л. вершкового масла.
  • Для начинки № 2 і замочити ізюм перебрати. Збити сир з цукром або цукровою пудрою. Влити до суміші трохи лимонного соку. Покласти цілі родзинки.
  • З фаршу зробити товсті коржі. У середину кожного покласти по 2 ч. л. начинки і зліпити з заготівлі котлети в форму пиріжків.
  • Обсмажити або запекти до готовності.
  • Подавати з гарніром із свіжих фруктів, з медом або варенням.