Гречаний суп

443f692eb1b1878932c9cd2563841c01 Гречаний суп

Гречана крупа відноситься до числа специфічних національних продуктів харчування російської, білоруської та української націй і є однією з найбільш затребуваних ними зернових культур. Спочатку була культивирована в Північній Індії, але на місцеві простори вона поширилася з Греції, за що і отримала свою назву.

Наші найближчі сусіди — європейці гречку не дуже полюбляють, посилаючись на її нібито «хімічний» запах і смак. Чому така ароматна і смачна в готовому вигляді крупа викликає у них саме такі асоціації незрозуміло. Можливо, це сила звички. До речі, в заморському продукті досить складно дізнатися звичні нам трикутні зернятка. Там часто продають її в необробленому (зеленому) або розколотому вигляді.

Знайома з дитинства крупа багата залізом, вітамінами Е і РР, а також групи Ст. В ній мало вуглеводів, тому вона з успіхом використовується в дієтичному харчуванні. Гречка має нейтральний смак, тому однаково добре поєднується з м’ясними і молочними продуктами, грибами і овочами, горіхами та солодощами.

З гречки готують ситні каші, комбіновані гарніри, десерти, другі та перші страви. Гречані супи можуть бути як звичайними, так і солодкими, різного ступеня густоти.

Гречаний суп з грибами

Ситне вегетаріанське блюдо без зайвих калорій. Для його приготування підійдуть будь-які свіжі або сушені гриби. Частину грибів для супу залишають крупно нарізаними, а іншу подрібнюють до пюре або порошок. Наприклад, для нарізки можна використовувати свіжі гриби і попутно зробити в кавомолці порошок з сушених. Найбажанішими грибочками для першої страви будуть білі боровичка.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Вода – 1,5 л.
  • Гриби свіжі – 200 р. (300-400 р., якщо немає сушених).
  • Гриби сушені – 30 — 50 р. або
  • Грибний порошок – 2 ст. л.
  • Гречка – 100 р.
  • Картопля – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Кріп або петрушка сушена.
  • Сіль і спеції за смаком.
Дивіться також:  Суп-пюре з кабачків

Приготування:

  • Закип’ятити воду, покласти туди крупно нарізану картоплю, промиту і перебрану гречку.
  • Розтопити в сковороді все наявне вершкове масло. На середньому вогні обсмажити в ньому пластинки білих грибів, потім додати подрібнені сушені гриби, пшеничне борошно і сушені кріп з петрушкою.
  • Залишити на вогні 2 або 3 хвилини, після чого розбавити 50 — 100 мл овочевого бульйону з каструлі і витримати ще 5 хвилин. З’єднати обсмажену масу з супом.
  • Трохи потримати на малому вогні до повної готовності картоплі і зняти з плити.
  • Подавати зі сметаною.
  • Солодкий гречаний суп з корицею

    Модернізована версія старого — доброго молочного гречаного супу. Можна готувати як дітям, так і дорослим.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Молоко нежирне – 1.5 л.
    • Гречка – 100-150 р.
    • Родзинки чорний довгий – 50 р.
    • Кориця мелена.
    • Сіль.
    • Цукор або мед.
    • Масло вершкове – 1 ст. л.

    Приготування:

  • На малому вогні закип’ятити молоко, підсолити і всипати в нього промиті і перебрані чорний родзинки і гречану крупу. Варити 15-20 хвилин до повної готовності компонентів.
  • За 5 хвилин до закінчення варіння покласти в суп цукор (мед натуральний) і корицю.
  • Подавати з ложкою вершкового масла.
  • Гречаний суп

    Звичайний розсольник найчастіше готують з перловою крупою. Вона забезпечує бульйону певну густоту і крахмалістость. Але якщо хтось не любить надто густий і наваристий суп, то при його приготуванні цілком можна замінити перловку гречаною крупою з швидко разваривающихся сортів.

    Щоб отримати повністю дієтичний варіант страви, якості м’яса варто брати курку супову, для більш ситного страви ідеально підійде яловичина або свинина на кістці.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Свинина на кістці – 300 р.
    • Бочкові огірки – 3 шт.
    • Розсіл бочкової – 50-80 мл
    • Солоні трави закладки (гілочки кропу, зубчики часнику).
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Гречка – 150 р.
    • Картопля – 1-2 шт.
    • Паста томатна – 1 ст. л. без гірки.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Вода – 1,5 л.
    • Сіль і спеції за смаком.
    Дивіться також:  Суп мінестроне

    Приготування:

  • Зварити м’ясо-кістковий бульйон зі спеціями. Розібрати м’ясо на дрібні шматочки, викинути кістки.
  • Додати до суповий основі крупно нарізану картоплю, промиту і перебрану гречану крупу. Варити на середньому вогні.
  • Розтопити все наявне вершкове масло. На доброму вогні в ньому обсмажити спочатку цибулю з морквою, а потім очищені від шкірки і дрібно нарізані солоні огірки з томатною пастою. Потім додати до них проціджений розсіл, великі гілочки кропу і шматочки часнику з бочки.
  • Дати прокипіти розсолу близько 5 хвилин, з’єднати масу з супом.
  • Витримати на вогні ще деякий час, після чого зняти з плити.
  • Подавати зі сметаною і будь свіжою зеленню на вибір.