Грецький салат

0959afa779db4f3d1e4c1ca3aa1316b1 Грецький салат

Грецький салат – це холодна овочева закуска з сиром. Він володіє неймовірно багатою палітрою фарб і ефектним зовнішнім виглядом. У невеликій салатниці часто можна зустріти майже всі відтінки веселки – фіолетовий солодкий цибуля, зелені огірки, жовті і червоні томати, паприку, чорні ягідки маслин і акуратні білі кубики сиру.

Традиційний грецький салат готують з сезонних овочів з додаванням козячого сиру фета. У місцевих рецепти в його склад додають інші види сирів, м’ясні або рибні компоненти, іноді горіхи. Заправляють зазвичай оливковою олією з додаванням винного оцту або лимонного соку безпосередньо перед подачею на стіл, щоб овочі не встигли насититися маслом. Для отримання привабливого і яскравого страви, всі компоненти салату нарізають по-своєму і дуже крупно («чоловічий нарізкою»).

Класичний грецький салат

Прекрасний приклад того, як звичайні овочі в грамотно підібраній комбінації можуть стати справжньою класикою середземноморської кухні.

Перелік компонентів дано в розрахунку на 6 порцій.

Список інгредієнтів:

Салат:

  • Огірки – 2 шт.
  • Стиглі томати – 2 шт.
  • Паприка солодка – 1-2 шт.
  • Сир фета – 100 р.
  • Солодкий цибуля – 1 шт.
  • Маслини (бажано без кісточок) – 50 р.
  • Базилік – 30 р.

Соус:

  • Олія оливкова – 50 мл
  • Лимонний сік – 1-2 ст. л.
  • Сіль.
  • Чорний перець.
  • Часник – за бажанням.

Декорація:

  • Листя салату – 8-10 шт.

Спосіб приготування:

  • Солодкий цибуля нашаткувати півкільцями, сир та інші овочі нарізати великим кубиком. Зелень порубати. Все перемішати разом з цілими ягодами маслин.
  • Часник розтерти, змішати з сіллю, чорним перцем, лимонним соком і оливковою олією.
  • Салатницю викласти цілими листям будь-якого салату і в центр насипати гірку овочів з сиром. Заправити соусом безпосередньо перед подачею гостям.
  • Дивіться також:  Салат Лебідь

    Вегетаріанський грецький салат

    Повністю вегетаріанське блюдо, в якому козячий (овечий) сир замінений на соєвий сир тофу.

    Перелік компонентів дан на 6 порцій.

    Список інгредієнтів:

    Салат:

    • Стиглі томати – 2 шт.
    • Огірки – 1-2 шт.
    • Паприка солодка – 1 стручок.
    • Солодкий цибуля – 1 шт.
    • Тофу кубиком – 150 р.
    • Маслини – 50 р.
    • Кедровий горіх – 1 ст. л.

    Соус:

    • Масло рослинне – 50 мл
    • Сіль.
    • Чорний перець в горошинах.
    • Кмин.
    • Сіль.
    • Винний оцет.

    Декорація:

    • Листовий салат.
    • Листя селери.

    Спосіб приготування:

  • Солодкий цибулю нашаткувати тонкими півкільцями. Огірки очистити від шкірки і нарізати напівкружечками. Всі інші овочі порізати кубиком.
  • Все змішати разом, додавши тофу і маслини.
  • У ступці розтерти кмин, чорний перець в горошинах, велику сіль, винний оцет і рослинне масло.
  • Посуд для подачі обкласти салатними листям, розмістити всередині нарізку, присипати кедровими горіхами і цілими листочками селери.
  • Безпосередньо перед виносом до столу полити підготовленим соусом.
  • Грецький салат з морепродуктами

    Страву можна готувати з креветками або кальмарами. Їх можна як обсмажити на вершковому маслі або в клярі і паніровці, так і просто відварити в злегка підсоленій воді. Для салату бажано зупинитися на одному морепродукте, не роблячи асорті.

    Перелік продуктів дано в розрахунку на 6 порцій.

    Список інгредієнтів:

    Салат:

    • Бринза – 100 р.
    • Креветки – 200 р.
    • Маслини – 100 р.
    • Стиглі томати різнокольорові – 4 шт.
    • Огірки – 2 шт.

    Соус:

    • Лимонний сік – 2 ст. л.
    • Йогурт натуральний – 200 р.
    • Часник – 2 зубки.
    • Базилік або петрушка – 50 р.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Олія оливкова – 30 мл

    Декорація:

    • Салат цикорій – 1-2 вінка.

    Спосіб приготування:

  • Креветки відварити в підсоленій воді і ретельно злити рідину.
  • Огірки ошкуріть, разом з томатами і бринзою нарізати великим кубиком.
  • У ступці розтерти свіжу зелень базиліка з часником, сіллю, чорним перцем. Прянощі змішати з рослинним маслом, натуральним йогуртом і лимонним соком.
  • Залити йогуртным соусом підготовлені компоненти салату.
  • Вінок цикорію розділити на окремі листки і помістити їх на дно салатної чаші.
  • У посуд з цикорієм акуратно викласти весь салат і відразу подати до столу.
  • Дивіться також:  Салат Олів'є

    Грецький салат з пастою

    Річна варіація страви, збагачена справжньою італійською пастою. Для салату потрібні великі макарони з доброї муки, щоб при варінні вони не перетворилися на кашу.

    Перелік компонентів дано в розрахунку на 6 порцій.

    Список інгредієнтів:

    Салат:

    • Паста – 150 р.
    • Томати різнокольорові – 300 р. ( 3 шт.).
    • Стебла зеленої цибулі – 5 шт.
    • Огірки – 200 г (2 шт.).
    • Маслини або оливки – 100 р.
    • Паприка – 1 стручок.
    • Сир бринза або фета – 150 р.
    • Верхня частина пекінської капусти або
    • Листя салату ромен – 2-3 шт.

    Соус:

    • Олія оливкова – 80 мл
    • Винний оцет – 2 ст. л.
    • Імбир сушений – 1 ч. л.
    • Цукор – 1 ч. л.
    • Часник – 2 зубки.
    • Материнка сушена – 1 ч. л.
    • Сіль – 0,5 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Відразу приготувати соус, щоб він встиг перейняти всі аромати сушеного імбиру. В мисці розтерти часник і змішати його з цукром, сіллю, материнкою, винним оцтом, сушеним імбиром і оливковою олією.
  • Відварити пасту до ступеня «Аль денте», тобто, трохи щільною і пружною консистенції. Не забути підсолити воду при варінні, т. к. прісні макарони будуть відчуватися і під пряної заливкою.
  • Огірки, перець і стиглі томати порізати великими кубиками, стебла зеленої цибулі короткими брусочками. Верхню частину пекінської капусти або салатні листя порвати руками на невеликі шматки.
  • Всі інгредієнти, в тому числі маслини з сиром, змішати разом і залити соусом.
  • Салату потрібно постояти близько півгодини для повного змішання смаків.
  • Екзотичний грецький салат

    В цьому блюді соковиті дієтичне огірки замінені на калорійну і ніжну м’якоть стиглого авокадо.

    Перелік компонентів дано в розрахунку на 6 порцій.

    Список інгредієнтів:

    Дивіться також:  Салат з авокадо та морепродуктів

    Салат:

    • Авокадо – 2 шт.
    • Помідори великі – 1 шт.
    • Помідори черрі різнокольорові – 15-20 шт.
    • Паприка солодка двох кольорів – 2 стручка.
    • Сир «Сулугуні» — 100 р.
    • Маслини або оливки – 80 р.
    • Листя салату – 8-10 шт.

    Соус:

    • Олія оливкова – 50 мл
    • Сіль.
    • Лимонний сік – 2 ст. л.
    • Свіжа Зелень кропу – 30 р.
    • Часник – 2 зубки.
    • Чорний перець.
    • Цукор – 0,5 ч. л.
    • Гірчиця – 1-2 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Відразу зробити кисло-солодкий соус з гірчиці, лимонного соку, чорного перцю, цукру, солі, розтертої зелені кропу, часнику й оливкової олії.
  • Десертною ложкою вибрати з половинок авокадо ніжну м’якоть і відразу помістити її в соус.
  • Паприку і великий томат порізати кубиком. Різнокольорові помідори поділити навпіл або, якщо вони дуже дрібні, то покласти їх цілком.
  • Сир «Сулугуні» за допомогою овочечистки нарізати довгими тонкими пластинками.
  • У мисці зібрати «розетку» з салатного листя і всередину помістити перемішані компоненти страви. Зверху довільно накидати сирних пластинок і полити гірчичним соусом.
  • Подати до столу з хлібцями або сирними галетами.