Грибна ікра

afeddde1e0b98c4f465a183a3d8599a9 Грибна ікра

Смачною і корисною може бути не тільки лососева і осетрова ікра. Із осінніх дарів лісу роблять не менш вишуканий делікатес – грибну ікру. На відміну від покупного ласощі, її запросто готують в домашніх умовах і вкривають в банки на зиму.

Для ікри підходять будь-які види грибів, головна умова – лише відмінну якість, свіжість і пружна м’якоть. Наприклад, з маслюків грибну ікру приготувати складно, так як при варінні вони набувають м’якість і слизувату консистенцію.

З солоних грибів роблять ікру-хвилинку, яку використовують в якості закуски і начинки для тарталеток і бутербродів. Зі свіжих продуктів варять ікру-заготовку, яку не тільки відразу вживають в їжу, але і закочують в банки.

Секрет смачної ікри простий. Не менше половини від загальної маси продуктів повинні складати гриби, решту можуть бути включені цибулю і часник, пряні трави, гострий перець, паприка, в деяких картоплю, яйця і хліб.

Як приготувати грибну ікру, розказано нижче.

Грибна ікра-хвилинка з солоних грибів

Для страви підійдуть будь солоні або мариновані гриби.

Список інгредієнтів:

  • Гриби мариновані (солоні) – 500 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Петрушка свіжа – 30 р.
  • Перець чилі свіжий – за бажанням.
  • Сіль.
  • Перець.

Спосіб приготування:

  • Якщо гриби занадто кислі, то промити їх від маринаду і оцту.
  • Перекрутити через м’ясорубку зі свіжою петрушкою, цибулею і гострим перцем чилі.
  • Ретельно перемішати, довести до смаку спеціями.
  • Подавати холодною.
  • Закусочна ікра

    Ікра на швидку руку для начинки тарталеток і рулетиків, створення канапе і бутербродів.

    Список інгредієнтів:

    • Гриби мариновані або солоні – 400 р.
    • Картопля – 100 р.
    • Часник – 6-8 зубчиків.
    • Яйце куряче – 1-2 шт.
    • Кріп свіжий або сушений – 1 ч. л. або 20 р.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Оцет винний – 1-2 ст. л.
    Дивіться також:  Форшмак класичний

    Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю і яйця.
  • Перекрутити промиті гриби з відварною картоплею, яйцем, зеленню кропу і часточками часнику.
  • Вимісити і довести до смаку спеціями і сіллю.
  • Використовувати для начинки вафельних тарталеток, формочок з листкового або дріжджового тіста.
  • Грибна гра з свіжих грибів

    Для ікри потрібно свіжі лісові гриби, добре перебрані. Старі перезрілі примірники у страву бажано не додавати. Якщо продукти того вимагають, то їх потрібно попередньо вимочити в кількох водах (валуї, наприклад).

    Список інгредієнтів:

    • Гриби свіжі – 1 кг
    • Цибуля – 300 р.
    • Лимон – 1 шт.
    • Перець чилі свіжий – за смаком.
    • Паприка солодка – 1 шт.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Часник – півголівки.
    • Олія рослинна (вершкове масло) – 50 р.

    Спосіб приготування:

  • Гриби перебрати і добре вимити. Зварити до готовності разом зі спеціями і сіллю.
  • Ріпчасту цибулю пасерувати в олії до прозорого стану. Потім додати до нього нашаткований кубиками паприку.
  • З відварених грибів зцідити рідину, перекрутити в м’ясорубці іл збити у блендері разом з паприкою і цибулею. Для отримання грубозернистим ікри вибрати імпульсний режим блендера.
  • Готове пюре змішати з розтертим стручком чилі і часником, додати трохи цедри лимона і 2-3 ст. л. свіжовичавленого соку лимона.
  • Остудити і використовувати за призначенням.
  • Грибна ікра на закатку

    Прекрасний рецепт для заготівлі на зиму.

    Список інгредієнтів на 10 банок по 0,5 л.:

    • Гриби – 3 кг.
    • Цибуля ріпчаста – 2 кг.
    • Вода – 1,5 л.
    • Масло рослинне – 300 мл
    • Оцет столовий – 80-100 мл.
    • Сушені трави за смаком.
    • Лавровий лист.
    • Духмяний перець в горошинах.
    • Лавровий лист в горошинах.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Перебрати, промити гриби. Свіжими перекрутити на м’ясорубці два рази разом зі свіжим цибулею.
  • Викласти масу в емальовану каструлю. Всипати спецій, солі, пряних трав. На одну півлітрову банку достатньо закласти по 1-2 лаврових листа і від 3 до 5 горошин перцю (запашного і чорного разом).
  • Залити водою і маслом, поставити тушкуватися на дуже маленькому вогні.
  • Через годину, коли маса увариться вдвічі, зняти з плити і розкласти по простерилизованным банкам.
  • Закатати, сховатися у ковдрі, щоб забезпечити поступове охолодження.
  • Грибна ікра зберігається в прохолодному темному місці не більше 1 року.