Грибний суп з сушених грибів

02b15eef462ef0a6a77bc3e1e71a1a88 Грибний суп з сушених грибів

Сушені лісові гриби високо цінуються в кулінарії за насичений аромат, високий вміст білка та поживних елементів. За наваристості гриби цілком здатні замінити м’ясо на кістці, тому на 1 л. супу зазвичай додають не більше 50 г сухого продукту. Кілька ниток дорогоцінного делікатесу вистачає на цілу зиму навіть великій родині.

Заготовляють для сушіння переважно польські боровики, білі гриби, підосичники і підберезники. Інші види дарів лісу використовують рідше. Якісно висушений продукт вариться довго, більше години, тому перед приготуванням перших страв, гриби розмочують і промити в декількох водах. Це дозволяє скоротити час варіння супу до півгодини.

З сушеними грибами роблять різноманітні перші страви: щі, борщ, розсольники, круп’яні супи і супи із квасолею та горохом. Додають їх у натуральному розмоченому вигляді, пасерованими в жиру на суху подрібнених в порошок. З напівфабрикату виходять запашні супи-пюре.

Способів приготування апетитного першого страви з сушених грибів відомо багато, далі наведено кілька з їх числа.

Борщ з сушеними грибами

Легкі щі зі свіжої капусти, доповнені білими грибами.

Список інгредієнтів:

  • Сушені гриби – 50 р.
  • Яловичина на кістці – 200 р.
  • Капуста – 0.25 від середнього качана.
  • Морква – 100 р.
  • Цибуля – 70-100 р.
  • Картопля – 200 р.
  • Паста томатна – 1 ст. л. без гірки.
  • Помідор – 1-2 шт.
  • Часник – 10 р.
  • Лавровий лист.
  • Перець чорний.
  • Перець солодкий – 100 р.
  • Сіль.
  • Петрушка, кріп за смаком.

Спосіб приготування:

  • На ніч замочити гриби. Промити і нарізати соломкою. Обсмажити на свинячому смальці.
  • Кісточку з м’ясом залити водою. Довести до кипіння, злити піну. Коли перестане підніматися піна, покласти в каструлю пасеровані гриби.
  • Додати кубики картоплі. Варити на малому вогні.
  • Тонко нашаткувати приблизно чверть качана капусти. Присипати шатківницю дрібною сіллю і перетерти руками.
  • Пасерувати овочі в грибному жиру разом з ложкою томатної пасти (томати без шкірки, м’якоть солодкого перцю, морква з цибулею). Перекласти в суп. Всипати перцю, солі. Кинути 1-2 листки лавра.
  • Всипати перетерту з сіллю капусту. Після додавання капусти варити ще 10-15 хвилин. Досолити і зняти з вогню.
  • Дивіться також:  Суп з гусака

    Квасолевий суп з грибами і свинячою вирізкою

    У процесі варіння супу багато часу займає приготування м’ясо-кісткового бульйону, так як основа бульйону зазвичай вариться одним великим шматком. Нижче дан рецепт наваристого квасоляного супу зі свинячою вирізкою, грудинкою і грибами. Якщо з вечора замочити квасолю і сушені гриби, то ароматне перше страву можна зробити всього за півгодини.

    Квасоля підійде будь-яка, але бажано, щоб вона була білою, так як з пофарбованих бобів вийде «чорний» суп.

    Список інгредієнтів:

    • Квасоля велика, біла – 100 р.
    • Свиняча вирізка – 300 р.
    • Грудинка копчена, свиняча – 100 р.
    • Жир – 50 р.
    • Гриби сушені – 50 р.
    • Картопля – 200 р.
    • Морква – 100 г Часник – 2 шт.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Кмин мелений за смаком.
    • Перець чорний.
    • Лист лавра – 2 шт.
    • Сіль.
    • Паста томатна – 1 ст. л.
    • Перець солодкий стручковий – 1 шт.

    Спосіб приготування:

  • З вечора замочити окремо квасолю і гриби. Кілька разів змінити воду, так як в теплі продукти можуть заграти (квасоля зокрема). Гриби ретельно промити, нашаткувати кубиками.
  • Гриби пасерувати в жирі і перекласти в киплячу воду разом із зернами кукурудзи. Знизити жар і готувати на середньому вогні. Через пару хвилин додати картоплю.
  • У залишений жир покласти дрібні кубики копченої грудинки і смужки нежирної вирізки. Обсмажити до плавлення жиру з грудинки і появи скоринки на м’ясі. Сильно не засмажувати. Додати до грибів, квасолі і картоплі.
  • Після всипати подрібнені овочі – цибулю, через п’ять хвилин моркву, соломку болгарського перцю і розтертий часник.
  • Перекласти в загальну каструлю, знизити вогонь до мінімуму. Покласти декілька листів лавра, пару щіпок товченого кмину, сушений кріп. Також можна додатково покласти товченого часнику.
  • Закрити каструлю і тушкувати 10 хвилин. Вимкнути і залишити для розподілу ароматів ще хвилин на десять.
  • Дивіться також:  Сирний суп

    Рисовий суп з грибами

    Ніжний, дієтичний суп на основі курячого бульйону з додаванням порошку з сушених грибів. У складі страви присутній готова заморожена суміш овочів. Підійде будь-який на вибір, але у конкретному випадку використовується «Мексиканська» суміш з горошком, зеленої стручкової квасолею, солодкою кукурудзою, морквою, капустою цвітної та броколі.

    Список інгредієнтів:

    • Курячі Спинки (стегно, гомілка) – 250 р.
    • Гриби сушені в порошку – 2 ст. л.
    • Картопля – 200 р.
    • Петрушка свіжа – 30 р.
    • Суміш «Мексиканська» — 250 р.
    • Жир курячий або масло вершкове – 40 р.
    • Чорний перець.
    • Каррі – за смаком.
    • Сіль.
    • Паприка сушена – за смаком.
    • Рис довгозернистий або пропарений – 60 р. (крупа).

    Спосіб приготування:

  • Зварити бульйон з курячих спинок, додавши в бульйон сіль, половинки однієї цибулини і горошини чорного перцю.
  • Бульйон процідити від пластівців або заздалегідь ретельно знімати піну. За бажанням, курячі спинки розібрати на м’ясні шматочки або повністю прибрати з супу.
  • Всипати в бульйон мелені гриби, знизити вогонь до мінімального рівня і варити при слабкому кипінні 10-15 хвилин.
  • Додати картоплю і жменю пропареного рису.
  • У курячому жирі пасерувати заморожену суміш «по-мексиканськи». Щоб продукти приготувалися рівномірно, великі частини краще розділити. Наприклад, качанчики брюссельської капусти нарізати на четвертинки.
  • Перекласти суміш разом з жиром в грибний відвар з картоплею і рисом.
  • Тільки на цьому етапі всипати в суп каррі і солодку паприку.
  • За дві-три хвилини до кінця додати в каструлю крупно порізану зелень петрушки або кінзи.