Гуляш з курки

8c58af0614ef5b04efceefb6ade040f6 Гуляш з курки

Гуляш – угорське блюдо, запозичене російською кухнею приблизно півтора століття тому. У класичному виконанні воно являє собою дуже густий і наваристий суп з шматочків картоплі, яловичини, солодкого перцю, сала і цибулі. Обов’язковою приправою до нього була сушена паприка, яка надавала страви легку солодкість, насичений колір і густину.

В сучасному варіанті, його найчастіше готують на друге, у вигляді рагу з крупно нарізаних овочів і м’яса. Крім традиційних складових, з часом в список інгредієнтів додалися моркву і часник, стиглі й зелені помідори, томатні продукти (паста, кетчуп, соуси), різна зелень, соєві соуси, ковбасні вироби, гриби і ін

Гуляш з курки відрізняється від звичайного страви меншою калорійністю, так як саме біле м’ясо належить до дієтичних продуктів і в його приготуванні зазвичай не використовують сало. Рецептура теж значно простіше, адже курятина не вимагає попередньої обробки, готується дуже швидко і завжди виходить м’якою.

Дізнатися всі тонкощі створення запашного гуляшу можна з наведених нижче рецептів.

Гуляш з курки з томатами

Соковите рагу зі стиглими томатами і солодкою паприкою.

Список інгредієнтів:

  • Курка – 0,5 шт. (половинка).
  • Томати – 250 р.
  • Паста томатна – 2 ст. л. з гіркою.
  • Борошно пшеничне – 1 ч. л.
  • Часник – 0,5 головки.
  • Солодкий перець – 1 червоний і 1 помаранчевий стручок.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Петрушка свіжа – 30 р.
  • Морква – 1 шт.
  • Паприка сушена – 1 ст. л. з гіркою.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Перець чилі свіжий – 0,5 стручка.
  • Вода – 100 мл
  • Сіль.
  • Перець.

Спосіб приготування:

  • Бескостную курку нарізати млинцевим смужками. Ріпчасту цибулю і різнокольорові стручки паприки нашаткувати кубиками, моркву – тонкою соломкою.
  • Помідори обшпарити окропом, очистити від плівки-шкірки і нарізати готову м’якоть великим кубиком.
  • Часник потовкти зі стручком перцю чилі, перцем, сіллю.
  • Смужки курки обсмажити в рослинній олії. Через пару хвилин додати ароматну суміш товченого часнику, чилі і спецій.
  • Після появи пряного запаху, покласти в сковороду моркву з цибулею. Через 5 хвилин додати томати і перець. При необхідності підлити 50-100 мл води.
  • Коли всі овочі стануть м’якими, залити з густою сумішшю з томатної пасти, холодної води, сушеної паприки і пшеничного борошна.
  • Тушкувати до загустіння соусу. Довести до смаку сіллю і зняти з плити.
  • Подавати окремо або з гарніром.
Дивіться також:  Гусак з гречаною кашею

Гуляш з курки по-грузинськи

Незвичайний рецепт страви, чимось схожий на чахохбілі.

Список інгредієнтів:

  • Курка – 500 р.
  • Паприка сушена – 2 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 1 ч. л.
  • Аджика густа – 1-2 ч. л.
  • Соус ткемалі – 2-3 ст. л.
  • Томатна паста несолона – 1 ст. л.
  • Часник – 1 головка.
  • Кінза – 30 р.
  • Кмин – 0,5 ч. л.
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Сіль.
  • Перець.
  • Олія рослинна.
  • Вода – 100 мл

Спосіб приготування:

  • Крупно порубати кінзу, прибравши з пучка жорсткі стеблинки.
  • Бланшувати в окропі солодкі перці і помідори. Зняти з них плівку-шкірку, а самі овочі разом з цибулею та картоплею порізати кубиком.
  • Нарізати м’якоть курки млинцевим смужками і обсмажити на рослинному маслі. Після появи золотистих бочков, додати в сковороду товчений часник і кмин.
  • Всипати томати, цибулю, кінзу, картопля та перець. Швидко обсмажити і залити масу сумішшю з 100 мл води, 2-3 ст. л. соусу ткемалі, 1-2 ч. л. аджики, 1-2 ст. л. несолоної томатної пасти, 1 ст. л. сушеної паприки, 1 ч. л. пшеничного борошна.
  • Тушкувати на малому вогні до загустіння соусу. Підсолити за смаком.
  • Зняти з плити, подати до столу самостійно або з гарніром.
  • Гуляш з курки з пивом і ковбасою

    Дуже ситне блюдо з додаванням темного пива і гострої копченої ковбаски.

    Список інгредієнтів:

    • Курка – 500 р.
    • Пиво темне портер – 200 мл
    • Паприка сушена – 1 ст. л.
    • Часник – 3 зубчики.
    • Кукурудза цукрова – 2 ст. л.
    • Кріп або зелень петрушки – 30 р.
    • Ковбаса копчена або салямі – 100-150 р.
    • Паприка свіжа – 2 різнокольорових стручка.
    • Морква – 1 шт.
    • Червоний цибуля – 2 шт.
    • Олія рослинна.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Паста томатна – 2 ст. л.
    • Борошно пшеничне – 1 ч. л.
    • Вода – 50 мл
    Дивіться також:  Жульєн з кальмарів

    Спосіб приготування:

  • Нарізати філе курки довгими шматочками. Обсмажити на рослинному маслі з додаванням товченого часнику. Посолити. Поперчити. Залити склянкою темного пива і тушкувати на повільному вогні без кришки, випарівая алкоголь.
  • Копчену ковбасу нарізати тонкою соломкою і окремо підсмажити її, щоб витопився жир.
  • Всі овочі нарізати однаковими за розміром великими кубиками.
  • Шматочки червоної цибулі покласти в сковороду до салямі і довести до прозорого стану. Потім додати моркву, солодкий перець, зелень і кукурудзу.
  • Обсмажити пару хвилин, залити суміш з 50-80 мл холодної води, томатної пасти, сушеної паприки і пшеничного борошна.
  • Тушкувати до легкого загусання соусу, після чого з’єднати овочі з куркою в пиві. Ретельно перемішати, накрити кришкою і витримати ак ще близько 5 хвилин.
  • Довести до смаку спеціями і вимкнути вогонь.
  • Подавати окремо або з гарніром.