Гуляш з печінки

83f981a134fabc950e982a28c7da4371 Гуляш з печінки

Старовинне угорське блюдо споконвіку готують з яловичини або баранини. Розкішне поєднання яскравого болгарського перцю, сонячних томатів і багатого смаку м’яса досі мало кого залишила байдужим. Але час іде і класичні рецепти кулінари додають щось нове, експериментуючи з його компонентами.

Гуляш з печінки відноситься саме до тих страв, які народжені на базі відомих старих рецептів. Багато людей упереджено ставляться до страв із субпродуктів, вважаючи їх занадто простими та повсякденними. Проте варто лише спробувати власноруч приготований гуляш з печінкою і все стане на свої місця.

Так це чи ні, можна дізнатися, випробувавши запропоновані нижче рецептури.

Гуляш з яловичої печінки

Яловича печінка нерідко гірчить. Щоб позбутися цього, яловичу печінку миють у декількох водах, поки рідина не стане світлою або просто замочують у молоці на півгодини. Також не варто забувати знімати плівки з її поверхні.

Інгредієнти:

  • Печінка – 500 р.
  • Вершки жирні – 200 мл
  • Борошно пшеничне – 200 р.
  • Паприка помаранчева і червона – по 1 стручку.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Паста томатна несолона – 1 ст. л.
  • Чорний перець.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • Печінку промити, очистити від плівок, нарізати, немов на бефстроганов і вимочити протягом години в молоці.
  • Кожен шматок панірувати в борошні і обсмажити на розігрітій олії з доданим до нього зубком часнику.
  • Цибуля ріпчаста нашаткувати півкільцями, паприку – соломкою, а морква невеликими кубиками.
  • Після додати ріпчасту цибулю, ще через пару хвилин паприку і моркву.
  • Тушкувати без кришки, коли всі овочі стануть м’якими, додати сіль, томатну пасту, спеції. Перемішати і влити вершки.
  • Закрити кришкою і довести до готовності.
  • До такого гуляшу добре підходить відварна картопля, гречка, рис і навіть кус-кус.
  • Дивіться також:  Шніцель з індички

    Гуляш зі свинячою печінкою

    Більш калорійне блюдо, так як в цьому рецепті використовується ще і свиняча грудинка.

    Інгредієнти:

    • Грудинка свиняча – 200 р.
    • Печінка свиняча – 500 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Кмин — 0,5 ч. л.
    • Морква – 1 шт.
    • Паприка різнобарвна – 2 шт.
    • Паприка сушена – 1ст .л.
    • Томати свіжі – 3 шт.
    • Борошно пшеничне – 100 р.
    • Чорний перець.
    • Часник – 1 зубок.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Бульйон – 200 мл
    • Суміш трав – 1 ч. л.
    • Сметана – 150 р.

    Спосіб приготування:

  • Кмин розтерти в ступці разом з часником. Грудинку нарізати тонкими пластинками.
  • Печінка очистити від плівок і вимочити в молоці. Нарізати як на бефстроганов, довгими смужками. Обваляти в борошні.
  • Ріпчасту цибулю нашаткувати півкільцями, паприку соломкою, а морква невеликими кубиками. Помідори ошкуріть і розділити на часточки.
  • Розігріти в сковороді рослинне масло, прогріти в ньому кмин і часник. Як тільки з’явиться пряний аромат, обсмажити у ньому цибулю, потім моркву і томати.
  • Додати до овочів печінка, добре обсмажити, покласти сметану, спеції, сіль і пряні трави, влити трохи бульйону. Тушкувати до готовності.
  • Подати з гарніром у вигляді вареного картоплі, рису, гречки або будь-якої іншої крупи.
  • Гуляш з курячою печінкою

    Найчастіше в рецептах пропонують використовувати яловичу або свинячу печінку. Гуляш із субпродуктів птиці рідкість, але від цього він не стає менш смачним. Єдина складність у його приготуванні полягає в тому, щоб ретельно очистити печінку від всіх плівок і жилок.

    Інгредієнти:

    • Печінка – 500 р.
    • Томати у власному соку – 300 мл
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Морква – 1шт.
    • Паприка – 2 шт.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Паприка сушена — 1-2 ч. л.
    • Борошно пшеничне – 20 р.
    • Чорний перець.
    • Сушені трави за смаком.
    • Бульйонний кубик.
    • Сіль.
    Дивіться також:  Шашлик з яловичини

    Спосіб приготування:

  • Печінку промити і очистити. Серця, якщо є, відокремити.
  • У томатів у власному соку видалити шкірку.
  • Ріпчасту цибулю нашаткувати дуже дрібними кубиками, а моркву натерти на маленькій сирної тертці. Паприку нарізати соломкою.
  • Розігріти рослинне масло і обсмажити в ньому моркву і ріпчасту цибулю. Додати курячу печінку.
  • Через 5 хвилин покласти томати у власному соку, приправити сушеним кропом, чорним перцем і сіллю. Поступово через сито, всипати пшеничне борошно або заздалегідь змішати її з томатним соком.
  • Тушкувати на маленькому вогні до загусання і готовності печінки. Якщо рідина дуже швидко википає, то влити трохи бульйону або води.
  • Подати з гарніром з картоплі, пасти, рису або будь-яким іншим.