Гуляш з яловичини з підливою

a65734410a44fe6fbe5b3c5f37aa19ed Гуляш з яловичини з підливою

Угорська кухня запам’ятовується з першого разу своїми густими насиченими супами з солодко-пряний смак і стравами з яловичини. Гуляш з яловичої вирізки в класичному виконанні теж відноситься до перших страв. Однак будучи запозиченим в інші кухні світу рецепт зазнав великі зміни.

На історичній батьківщині до його складу завжди входили картопля, цибуля, морква, свіжа і мелена паприка, вирізка, жир і спеції. На території Росії і країн СНД під гуляшем фактично мають на увазі м’ясо в густому соусі з додаванням сушеної паприки і різних овочів. Подається таке блюдо зазвичай тільки з гарніром.

Крім основних інгредієнтів, гуляш з яловичиною можуть додати часник і пряні трави, білі коріння, чорнослив, соління, курагу і горіхи, гриби та різні овочі. Підлива завжди включає в себе пасероване борошно, масло і бульйон. В залежності від вибраного рецепту в неї також вливають сметану або вершки, томатну пасту або сік, розсіл, вино.

Нижче представлені три різних способи приготувати відмінний гуляш з яловичини з підливою.

Гуляш із яловичини в темному соусі

Рецепт простого гуляшу в насиченому соусі на основі бальзамічного оцту. За бажанням до складу підливи можна ввести трохи червоного вина.

Список інгредієнтів:

  • Яловича вирізка – 00 р.
  • Соус «Бальзаміко» — 1 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Крутий бульйон – 300-400 мл
  • Сушений кріп, петрушка.
  • Товчений кмин – за смаком.
  • Сіль.
  • Жир яловичий – 2 ст. л.
  • Цукор.
  • Перець.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 шт.

Спосіб приготування:

  • Яловичу вирізку нарізати невеликими смужками і просушити на паперовому рушнику.
  • Розтопити яловичий жир і швидко обсмажити в ньому смужки м’яса.
  • Додати товчений зі спеціями часник і дрібні кубики цибулі. Цибулину також можна натерти. Пасерувати до прозорості та появи стійкого аромату.
  • У бульйоні розвести бальзамічний соус і пшеничне борошно. Влити суміш до м’яса, всипати всі спеції і сіль.
  • Накрити кришкою і тушкувати до загустіння.
  • Подавати до столу з будь-яким гарніром.
  • Дивіться також:  Льняна каша

    Гуляш з яловичини з томатною підливою

    Ситне блюдо з ніжною остринкой, добре сполучається з відвареною картоплею і простими макаронами.

    Список інгредієнтів:

    • Яловича вирізка – 500 р.
    • Морква – 1 шт.
    • Томати – 4 шт.
    • Соєвий соус з чилі – 20 мл
    • Томатна паста – 2 ст. л.
    • Вершки або сметана – 150 р. або мл.
    • Болгарський перець – 2 шт.
    • Петрушка сушена – 1 ч. л.
    • Цибуля – 1-2 шт.
    • Паприка сушена – 1 ст. л. з гіркою.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Селера – 100 р.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Лавровий лист або парасольки кропу.
    • Вода, бульйон – 300-400 мл
    • Масло рослинне – 50 мл

    Спосіб приготування:

  • Очистити коренеплоди і нашаткувати їх соломкою на профілі для моркви по-корейськи.
  • Дрібним кубиком порубати цибулю. Бланшувати стиглі томати і товсті стручки солодкого перцю в окропі. Остудити і панчохою зняти шкірку.
  • Очищені овочі нарізати кубиком.
  • Яловичину нарізати тонкими смужками, які промокнути паперовими серветками.
  • Розжарити сковороду і швидко обсмажити в ній підготовлене м’ясо. Потім додати цибулю і довести його до прозорості.
  • Додати соломку з селери і моркви. Тушкувати під кришкою 5 хвилин.
  • Далі покласти перець і томати, добре перемішати, щоб вони віддали маслу свій колір.
  • Приправити страву спеціями і сіллю.
  • На сухій сковороді довести до легкого кремового кольору ложку пшеничного борошна.
  • Залити гуляш сумішшю сметани (вершків), соєвого соусу, смаженої борошна, томатної пасти і пряного бульйону.
  • Покласти в сковороду лаврові листи або підсушені парасольки кропу.
  • Накрити кришкою і тушкувати близько 10-15 хвилин до загустіння.
  • Подавати з гарніром.
  • Гуляш з яловичини з чорносливом і підливою

    Смак тушкованої чорносливу подобається далеко не всім, однак у поєднанні з яловичиною він утворює досить пікантну гаму.

    Дивіться також:  М'ясо по-французьки з картоплею

    Список інгредієнтів:

    • Яловичина – 500 р.
    • Борошно пшеничне – 1-2 ст. л. без гірки.
    • Вершки – 150 мл
    • Чорнослив – 5-8 шт.
    • Кінза або петрушка сушена – 1 ч. л.
    • Розмарин – 1-2 гілочки.
    • Бульйон – 200 мл
    • Паприка сушена – 2 ст. л. без гірки.
    • Часник – 4 шт.
    • Перець.
    • Сіль.
    • Масло вершкове – 100 г.

    Спосіб приготування:

  • Нарізати шматок яловичини на тонкі смужки, які просушити за допомогою паперового рушника.
  • Розігріти вершкове масло, розпарити в ньому гілочки розмарину і відразу прибрати їх. Обсмажити в ароматизованих олії шматочки яловичини.
  • Розчавити в сковороду часнику. Всипати спецій і сушеної петрушки. Тушкувати пару хвилин.
  • Чорнослив заздалегідь замочити у воді, розпарити, перебрати і за смаком нашаткувати або тонкою соломкою, або дуже дрібним кубиком.
  • Додати підготовлений чорнослив до м’яса. Обсмажити пару хвилин і залити сумішшю вершків і бульйону.
  • На сухій сковороді довести до легкого кремового кольору одну або дві ложки борошна. Сильно засмажувати її не потрібно.
  • Просіяти смажену борошно в сковороду з гуляшем. Добре перемішати, приправити сіллю і спеціями. Накрити кришкою і тушкувати ще 10 хвилин, періодично помішуючи.
  • Подавати з гарніром.