Гуляш зі свинини

e02f93141ff9e345c19e353cdca6a632 Гуляш зі свинини

Гуляш – це м’ясна страва родом з Угорщини. У цій країні гуляш вважається національним блюдом. Його можна зустріти на всіх святкових столах і у всіх ресторанах. Рецептів його приготування так багато, що й не перекажеш, адже гуляш готують з різним м’ясом, додають квасолю, реберця, болгарський перець, чорнослив і багато іншого. Ми пропонуємо вам кілька справжніх угорських рецептів гуляшу з свинини.

Гуляш зі свинини класичний

Найчастіше в Угорщині подають гуляш як повноцінне друге блюдо, не вимагає гарніру.

Інгредієнти:

  • Сало свиняче — 200 р.
  • Свинина (м’якоть) — 700 р.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 4 зубчики
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Картопля – 8 шт.
  • Солодка паприка – 2 ст. л.
  • Стиглі помідори – 6 шт.
  • Червоне вино – 150 р.
  • Сіль – за смаком
  • Чорний перець мелений – за смаком

Наріжте сало невеликими кубиками по півсантиметра. Засипте в глибоку каструлю з товстим дном і, помішуючи, підсмажте його так, щоб сало віддало свій жир, а шматочки стали світло-коричневими. Цибулю почистіть, наріжте не дуже дрібно і додайте в киплячу сало. М’ясо помити, очистити від плівки і нарізати досить великими шматками завбільшки з волоський горіх. Додайте м’ясо до цибулі і сала, посоліть і поперчіть чорним перцем, додайте трохи води, щоб суміш не подгорала, а тушкувалась на малому вогні хвилин 30 і накрийте кришкою. Почистіть картоплю, крупно наріжте його на 4-6 шматків кожен.

Коли м’ясо буде майже готовим, додайте паприку, червоне вино, ретельно розмішайте, всипте картоплю і додайте води, щоб вона ледь покривала картоплю. Помідори окремо потримайте в окропі кілька секунд, очистіть від шкірки і наріжте. Коли вода закипить, додайте в каструлю помідори, дрібно нарізаний часник, лавровий лист, досоліть за смаком. Доварювати слід на дуже повільному вогні, після чого готовий гуляш зніміть з плити і залиште приблизно на годину під кришкою, щоб страва дотомилось і охолоне до прийнятної для подачі температури.

Гуляш зі свинини пряний

Якщо ви любите прянощі, цей вид свинячого гуляшу – для вас. Родзинкою нашого рецепту є також використання мінеральної води. Спробуйте приготувати в ній гуляш і будьте готові до похвали близьких.

Дивіться також:  Котлети з індички

Інгредієнти:

  • М’якоть свинини – 700 р.
  • Смалець свинячий – 100 р.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Картопля – 10 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Часник – 4 зубчики
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Солодка мелена паприка – 2 ст. л.
  • Винний оцет – 1 ст. л.
  • Мінеральна вода низької мінералізації – 0,5 л.
  • Спеції (кмин, запашний перець, коріандр, сіль, цукор, чорний перець мелений)

У високій каструлі розтопіть смалець, всипте в нього дрібно нарізану цибулю і тушкуйте на повільному вогні. М’ясо промийте, наріжте невеликими кубиками і додайте до цибулі, накрийте кришкою. Приготуйте пряну суміш: столова ложка кмину, 6 розтертих зерен запашного перцю, щіпка коріандру, чайна ложка солі (без верху), чорний мелений перець, паприка — і додати все це до м’яса, заливши в каструлю близько півлітра мінеральної води. Почистіть картоплю, наріжте невеликими кубиками. Приготуйте помідори: попередньо окатите їх окропом, очистіть від шкірки і дрібно наріжте. Після того, як м’ясо протушкується на повільному вогні близько 20 хвилин, додайте в каструлю картоплю, помідори, томатну пасту, воду (краще всього мінеральну). Накрийте кришкою і, рідко перемішуючи, варіть ще хвилин 15. В самому кінці готування, хвилин за 10 перед зняттям гуляшу з вогню, додайте в каструлю лавровий лист, ложку винного оцту і видавіть часник. Добре перемішайте, дайте доварити ще близько 5-8 хвилин. Блюдо краще подавати години через півтора, щоб він настоявся.

Гуляш з квасолею і копченостями (Боб-гуляш)

Дуже ароматний боб-гуляш, завдяки копченостям, набуває смак страви, звареної на вогнищі. Приставка «боб» в цьому гуляш вказує на те, що в ньому використовуються боби.

Інгредієнти:

  • Копчене сало — 200 р.
  • Копчена свинина (краще всього м’ясо, зрізане з рульки) — 600 р.
  • Квасоля червона (можна консервованої) – 1 склянка
  • Картопля – 6 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 4 зубчики
  • Томатна паста – 3 ст. л. (з верхом)
  • Мелена солодка паприка – 2 ст. л
  • Оцет – 1 ст. л.
  • Спеції (кмин, запашний перець, сіль, чорний перець мелений)

Сало наріжте невеликими шматочками і тримайте у великій каструлі на повільному вогні, щоб вийшло максимум свинячого жиру. Додайте досить крупно порізану цибулю, моркву і зрізане з кістки копчене м’ясо. Може доведеться долити трохи води, щоб не підгоряло. Додайте столову ложку кмину, всю паприку, мелений запашний перець, сіль і залиште гаситися під кришкою. Окремо приготуйте червону квасолю: попередньо замочивши, зваріть близько склянки сухої квасолі до м’якості або візьміть вже готову, консервовану. Очистіть і наріжте картоплю. Коли м’ясо стане м’яким, додайте в каструлю квасоля, картопля і томатну пасту. Коли гуляш закипить, влийте столову ложку оцту і досоліть. Перед зняттям з вогню видавіть в готову страву часник, розмішайте і залишіть настоюватися близько години.

Дивіться також:  Шашлик з баранини

Гуляш зі свинини і ковбаси гострий по-угорськи

В Угорщині гуляш обов’язково роблять жирним і не шкодують для нього м’яса. А ще в цій країні дуже люблять додавати в страви «вогника». Пропонуємо вам варіант свинячого гострого гуляшу з перченої ковбаскою.

Інгредієнти:

  • Копчене сало – 200 р.
  • Свинина (будь-яка м’якоть, можна і жирну) – 600 р.
  • Домашня копчена ковбаса (бажано з паприкою) – 200 р.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Картопля – 6 шт.
  • Солодкий болгарський перець червоного кольору – 3 шт.
  • Гострий перець (червоний або зелений) – 1 стручок
  • Помідори — 7 шт.
  • Солодка мелена паприка – 1 ст. л.
  • Томатна паста – 1 ст. л з верхом
  • Спеції (сіль, чорний перець мелений, червоний мелений перець (чилі))
  • Зелень петрушки

Копчене сало дрібно наріжте, всипте в котел і, помішуючи, на невеликому вогні, вытопите жир. Додайте дрібно порізану цибулю і доведіть його до золотистого кольору. Свинину промийте, наріжте невеликими шматками і додайте до цибулі і салу. Тушкуйте близько 30 хвилин на повільному вогні. Картоплю наріжте кубиками. Очистіть помідори від шкірки і теж наріжте. Почистіть перець від насіння і наріжте великими півкільцями, невеликий гострий перець — дрібними колечками. Домашню ковбасу наріжте на четвертинки і додайте до підготовлюваного м’яса. Всипте нарізаний перець до м’яса і ковбасі, щоб він попередньо трохи потушился. Потім додайте паприку, посоліть-поперчіть, всипте мелений червоний гострий перець (не більше чверті кавової ложки). Після вже можете додати картоплю і порізані помідори з томатною пастою. Залийте води, щоб вона трохи покривала картоплю і варіть, зрідка перемішуючи, на повільному вогні. За 10 хвилин до зняття з вогню поставте в каструлю великий пучок зелені петрушки (перев’язаний ниткою) і, втопивши його, варіть разом з гуляшем, після чого петрушку треба буде викинути з готового блюда.

Дивіться також:  Паста з морепродуктами

Гуляш зі свинячими реберцями

Реберця, зварені в соусі на основі мінеральної води, будуть дуже соковитими. Це обов’язково оцінить кожен мясоедящий чоловік.

Інгредієнти:

  • Свинячі ребра — 1000 р.
  • Смалець свинячий – 150 р.
  • Картопля – 10 шт.
  • Солодкий болгарський перець — 4 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 4 зубчики
  • Борошно – 1 ст. л
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Солодка мелена паприка – 1 ст. л.
  • Томатна паста – 3 ст. л.
  • Соняшникова олія
  • Спеції (кмин, сіль, 4 горошини запашного перцю, 6 горошин чорного перцю, чорний перець мелений)
  • Мінеральна вода низької мінералізації – 1,5 л.

Розтопіть в каструлі смалець і потушкуйте в ньому дрібно порізану цибулю. Коли цибуля стане золотистою, додайте трохи рослинного масла і, постійно помішуючи, всипте столову ложку борошна. Коли мука стане світло-коричневою, акуратно вливайте в каструлю мінералку, також весь час розмішуючи борошно з цибулею, які почнуть різко загусати. Розбавляйте мінеральною водою цю суміш приблизно до стану густого томатного соку. Дайте закипіти, після чого додайте реберця, попередньо очищені від плівки і підготовлені порційними шматками, кмин, сіль-перець, паприку, а також очищений і порізаний болгарський перець. Влийте воду, що залишилася і варіть під кришкою на повільному вогні близько години. За 15 хвилин до зняття з вогню додайте в підливу дрібно нарізаний часник і томатну пасту.

Паралельно приготуйте картопля, зваривши його кубиками в підсоленій воді з перцем горошком, запашним перцем і лавровим листом. Після того, як картопля стане м’яким, воду з усіма спеціями необхідно злити.

Подавати страву слід так: спочатку в тарілку ставиться картопля, після чого заливають підливою з реберцями.

cookbook.in.ua