Гусак з гречаною кашею

a12220eaa1c17c96f9c41e3be0e6aa9c Гусак з гречаною кашею

Існує особлива категорія рецептів та продуктів, які міцно асоціюються у свідомості росіян з тим чи іншим святом. Наприклад, Новий рік зазвичай міцно пов’язують з салатом «Олів’є», ікрою, мандаринами і шампанським, але так було не завжди. Ще якихось 50 років тому неймовірно розкішним частуванням вважалися не бутерброди з ікрою і вазочка з зеленуватими абхазькими мандаринами, а домашній жирний гусак, начинений розсипчастою гречаною кашею.

Щасливі були ті городяни, які мали родичів у селі. Адже тільки там можна було знайти по-справжньому смачного і добре вгодованої гуски. Готували його не тільки на новорічні та різдвяні свята, але і на великі свята – весілля, дні народження.

Канонічного рецепту приготування птиці немає. В кожному регіоні є свої особливості створення цього старовинного сільського страви. Найчастіше гусака не обробляють, а цілком фарширують кашею з різними смаковими добавками, і запікають в духовій шафі або печі. Найбільш поширеними компонентами для начинки служать обсмажений ріпчасту цибулю, часник, гриби, сало, чорнослив і курага, яблука і груші, лимон, журавлина.

Рідше гусака тушкують у казані або варять, створюючи дієтичне блюдо. Також тушку можуть засмажити окремо, нарізати на порційні шматки і подати до столу зі звареної кашею, доповненої іншими інгредієнтами. Подають його до столу цілком, обклавши зеленню або овочами або обсипати розсипчастою начинкою. Така подача вважається святковою. В повсякденності, гусака найчастіше просто нарізають.

Гусак з гречаною кашею по-селянськи

Запечена птиця з ситної начинкою з каші з хрусткими шкварками з солоною грудинки.

Список продуктів:

  • Гусак потрошених – 1,5 кг.
  • Крупа гречана – 200 р.
  • Грудинка солона – 100 р.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Жир топлений – 100 р.
  • Сіль.
  • Чорний перець.
  • Лавровий лист.
  • Пекучий перець.
  • Часник – 8 зубчиків.
Дивіться також:  Гречана каша

Спосіб приготування:

  • Гусака обмити, при необхідності осмолить над газовим пальником, щоб прибрати залишки пір’я.
  • Половину топленого жиру змішати з 4 розтертими зубками часнику, сіллю, пекучим і чорним перцем.
  • Ще раз промити гусака, обсушити серветками і натерти жиром зі спеціями зовні і всередині.
  • Дати постояти півгодини. За цей час приготувати начинку.
  • На сковороду покласти трохи топленого жиру і обсмажити у ньому цибулю до прозорості.
  • Вибрати цибулю шумівкою, а залишки жиру зробити шкварки, ретельно зажарив тонко нарізані шматочки солоної грудинки.
  • У підсоленій воді відварити до напівготовності гречану крупу змішати її з цибулею, шкварками і жиром зі сковороди.
  • Начинити підготовленого гусака гречаною кашею і нещільно зашити кулінарною ниткою.
  • Гусака покласти на тонку чавунну сковороду або керамічне блюдо.
  • Поставити в духову шафу. Запікати півтори години. Перший годину при температурі 160 градусів, решту часу при 180 градусах, часто поливаючи тушку стікаючим з неї жиром.
  • За бажанням, подавати в гарячому або холодному вигляді.
  • Гусак з гречаною кашею і білими грибами

    Ситне блюдо для справжнього російського застілля. Краще всього для частування підійдуть сушені білі гриби, але через брак оних можна скористатися тепличним продуктом. Наприклад, м’якими вешенками або запашними шиітаке.

    Список інгредієнтів:

    • Гусак потрошених – 1,5 кг.
    • Молоко нежирне – 200 мл
    • Крупа гречана – 200 р.
    • Масло вершкове – 150 р.
    • Гриби білі сушені – 100 р.
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
    • Сіль.
    • Мускатний горіх.
    • Чорний перець.
    • Коріандр цілий.
    • Гірчиця пастоподібна «Російська» – 3 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Гусака промити і очистити. Обсушити паперовим рушником і натерти сіллю і чорним перцем.
  • Гречану крупу відварити до напівготовності в підсоленій воді.
  • Гриби промити і заздалегідь, за пару годин до приготування страви, замочити у підсоленій воді.
  • Гриби промити в декількох водах, віджати і обсмажити на вершковому маслі.
  • Вибрати шумівкою і відкласти в тарілку. Доповісти у сковороду ще трохи олії і обсмажити до прозорості цибулю.
  • Начинити птицю сумішшю гречаної каші, смажених боровиків і ріпчастої цибулі. Досолити начинку і приправити її червоним і чорним перцем.
  • Зверху гусака щедро натерти іншими спеціями – цілим коріандром, мускатним горіхом, чилі та пастоподібної гірчицею.
  • Запікати при 170 градусах, постійно поливаючи тушку вытопленным жиром.
  • Подавати гарячим.
  • Дивіться також:  Бефстроганов з грибами

    Гусак з гречаною кашею в журавлинному маринаді

    Жирна птах в кисло-солодкому маринаді з свіжої журавлини, органічно доповнена дієтичної розсипчастою кашею.

    Список інгредієнтів:

    • Гусак потрошених – 1,5 кг.
    • Журавлина свіжа – 250 р.
    • Ріпчаста цибуля – 3 шт.
    • Крупа гречана – 200 р.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Мелений коріандр.
    • Сушений кріп.
    • Лимон – 0,5 шт.

    Спосіб приготування:

  • Промити і очистити тушку птиці. Висушити паперовими серветками.
  • У блендері пюрировать ріпчасту цибулю разом зі свіжими ягодами журавлини. Повинно вийти щільне пюре, яке потрібно добре посолити і заправити спеціями.
  • Цією сумішшю щедро натерти гусака з усіх сторін, в тому числі і зсередини. Птицю помістити в емальовану каструлю, накрити кришкою і залишити в холодильнику на ніч.
  • Замаринованого гусака разом з усім маринадом викласти на змащену топленим жиром чавунну сковороду, розподілити по його поверхні кружечки лимона, випікати при 170 градусах протягом півтора годин.
  • Гречану крупу відварити до готовності в підсоленій воді і заправити її за смаком вершковим маслом.
  • При подачі нарізати печену птицю на порційні шматки і подати з гарніром з відвареної гречки.