Ірландське рагу

c9475d59406a1e61ce73f0e562e5276f Ірландське рагу

Корінні ірландці-народ суворий, але в той же час веселий і життєрадісний, незважаючи на те, що жити їм доводилося в гористій місцевості з аж ніяк не лагідним кліматом. Їх національна кухня повною мірою відображає ті умови, в яких росли і жили ці веселуни. Ірландські страви всі як на підбір ґрунтовні, калорійні і дуже ситні.

Багато з них припадуть до душі пересічному російській людині, адже і наші національні страви дуже схожі з ними за набором компонентів і способом приготування. Одним з таких страв є ірландське рагу – розкішне друге блюдо з баранячої вирізки, картоплі і моркви.

Деякі господині відразу фыркнут, мовляв, що тут дивного, але насправді все не так просто. Достатньо лише додати кілька місцевих «секретних» інгредієнтів і звичайне тушковане м’ясо з картоплею перетворюється на кулінарний шедевр, привабливий своїм густим запашним ароматів.

Класичне ірландське рагу

Рецепт максимально наближений до споконвічного.

Інгредієнти:

  • Бараняча вирізка – 500 р.
  • Картопля дрібний молодий – 400 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець чорний в горошинах – 5 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 100 р.
  • Петрушка свіжа – 50 р.
  • Пиво темне будь – 500 мл
  • Селера в черешках -3 шт.
  • Сіль.
  • Чорний перець.
  • Суміш спецій для темного м’яса – за смаком.
  • Вустерський Соус – 50 мл
  • Чорна Патока – 300 мл або
  • Цукор коричневий – 1 ст. л.
  • Часник – 5 зубків.

Спосіб приготування:

  • Баранину нарізати великими шматками, моркву і селеру кубиками, ріпчасту цибулю – півкільцями. Зелень порубати. Картопля поскоблить і залишити цілком.
  • Баранину обваляти в пшеничного борошні і швидко обсмажити («запечатати») на добре розігрітому рослинному маслі. Всередині м’ясо може і повинно залишитися сирим.
  • М’ясо разом з соком перекласти в товстостінну каструлю. Поперчитить, присипати іншими спеціями і посолити.
  • Додати в каструлю нарізані овочі і зелень, бульби картоплі. Влити весь вустерський соус, патоку або покласти замість неї коричневий цукор.
  • Залити все темним пивом і тушкувати на середньому вогні близько півгодини наполовину прикривши посуд кришкою.
  • Коли пиво почне випаровуватися, при необхідності доливати м’ясного бульйону або води. Досолити і доперчить за смаком.
  • Тушкувати півтори години, хвилин за 5 до готовності заправити розтертим часником і дати настоятися.
  • Подавати гарячим або холодним за бажанням.
  • Дивіться також:  Шашлик з горбуші

    Ірландське рагу з яловичиною

    Список компонентів практично той же, але трохи змінена технологія приготування, тому смак страви виходить трохи інший.

    Інгредієнти:

    • Яловичина – 1 кг
    • Картопля – 500 р.
    • Часник – півголівки.
    • Пиво темне будь – 500 мл
    • Бульйон м’ясний – 600 мл
    • Томати у власному соку – 400 мл
    • Селера кореневої – 1 шт.
    • Цукор – 1 ст. л.
    • Розмарин – 0,5 ч. л.
    • Вустерський Соус – 50 мл
    • Лавровий лист – 3 шт.
    • Перець горошком – за смаком.
    • Масло вершкове — 100г.
    • Масло рослинне – 80 мл
    • Морква – 1 шт.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Петрушка сушена – 1 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Яловичину, картоплю нарізати великими шматками. Моркву порізати пятачками, цибулю – кільцями, селера – кубиком.
  • Розтопити в сковороді вершкове масло і обсмажити в ньому розтертий часник. Потім додати яловичину, посилити вогонь і довести до утворення золотистої скоринки.
  • До обробленого м’яса покласти овочі (крім картоплі), долити вже рослинного масла і на середньому вогні обсмажити до м’якості.
  • Обсмажені продукти залити бульйоном, змішаним з темним пивом, покласти всі спеції, влити вустерський соус, підсолодити і підсолити.
  • Зменшити вогонь і тушкувати до готовності м’яса протягом півтора годин.
  • У цей час приготувати молоду картоплю, пересипавши його сушеної зеленню.
  • В кінці гасіння додати до овочів обсмажену на маслі молоду картоплю.
  • Подавати гарячим або холодним за бажанням.
  • Листкове ірландське рагу

    Це дуже смачне блюдо просто створене для того, щоб зробити його на дачі у великій компанії друзів і родичів.

    Інгредієнти:

    • Шия ягня на кістки – 800 р.
    • Картопля молода – 600 р.
    • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
    • Морква – 2 шт.
    • Томати черрі – 10 шт.
    • Пиво темне – 500 мл
    • Масло рослинне – 100 мл або
    • Топлений жир свинячий – 100 р.
    • Часник – головка.
    • Кріп і петрушка сушені – по 1 ч. л.
    • Перець горошком.
    • Сіль.
    • Чебрець.
    • Розмарин.
    • Лавровий лист.
    • Ріпа – 1-2 шт.
    • Бульйон – 300 мл
    • Цукор – 1 ст. л.
    Дивіться також:  Бефстроганов з яловичини

    Спосіб приготування:

  • Картоплю, моркву, ріпу, цибулю очистити і нарізати великими кружечками. Шию порубати на невеликі шматки однакового розміру.
  • У казані розігріти свинячий жир або олію і обсмажити в ньому часник. Зубки потрібно розчавити ножем, а не пропускати через чеснокодавку.
  • Додати в ароматизоване масло всі спеції – чебрець або розмарин, лавровий лист, сіль, суміш спецій для м’яса, перець в горошинах. Любителі гострого можуть використовувати сушений цілком стручок перцю чилі.
  • Потім шарами викласти всі компоненти. Спочатку половину картоплі, потім цибулю, всю наявну ягнятину, моркву, цибулю, ріпу, дрібні томати, знову картоплю.
  • Зібране рагу залити бульйоном і пивом. Накрити кришкою і тушкувати близько години на невеликому вогні.
  • Через годину зняти кришку, вміст казана перемішати, попутно витягнувши всі відокремилися кістки.
  • Подавати гарячим зі свіжим хлібом.