Капусняк

39f4290419dc949e274c96eb9c5757b7 Капусняк

Суп капусняк широко розповсюджений в українській, польській та балканської кухнях. В Україні і в суміжних державах його готують з квашеної, або суміші квашеної і свіжої білокачанної капусти. В Польщі, Словенії та інших регіонах зустрічаються рецепти, в яких використовують савойську, червонокачанну, брюссельську і інші види капусти.

Капусняк готують на яловичому, свинячий або курячому бульйоні, додають в нього пшоно, перловку і рис, гриби і пряні трави, свіже і солоне сало. Хороший суп можуть варити близько трьох годин, але на швидку руку його можна зробити і за півгодини.

Капусняк порожній з пшенкой

Щодо дієтичний рецепт. Вариться без м’яса, але з використанням будь-якого м’ясного бульйону. Виходить густим.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Капуста квашена – 300 р.
  • Масло вершкове – 80 р.
  • Картопля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Пшоно – 80-210 р.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Лавровий лист.
  • Запашний або чорний перець в горошинах.
  • Вода – 1 л.
  • Сіль і улюблені спеції за вибором.

Приготування:

  • Закип’ятити воду, додати спеції і кубики крупно шинкованої картоплі і моркви.
  • Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити в розтопленому вершковому маслі. Як тільки він стане прозорим, додати до нього промиту від розсолу квашену капусту. Тушкувати овочі на невеликому вогні близько 10 хвилин, перекласти в каструлю до картоплі і моркви.
  • Пшоно промити і перебрати, всипати в суп.
  • Варити до готовності пшона.
  • Подавати зі свіжою зеленню або сметаною. Можна заправити обсмаженою салом.
  • Капусняк багатий

    Назва говорить сама за себе. В цей суп додають все смачне, ситне і смачне, що є під рукою – солоне сало, підкопчену грудинку, білі гриби, свіжі або сушені пряні трави, сметану високої жирності. Виходить густим і наваристим.

    Вариться перше як зі свининою, так і з яловичиною. Якщо використовується капуста, заквашена з морквою, то свіжу моркву можна не додавати. Також варто звернути увагу, що на відміну від інших рецептів капусняку, в даному блюді пшона використовується дуже мало. Тут він відіграє роль згущувача для бульйону, так як його розтирають разом з салом і спеціями.

    Дивіться також:  Суп зі шпинату

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Свинина на кістці нежирна – 500 р.
    • Гриби солоні – 100 — 150 р.
    • Капуста квашена (з морквою або кмином) – 500 р.
    • Картопля – 2-3 шт.
    • Пшоно – 50 р.
    • Морква – 1 шт.
    • Часник – 3-4 зубки
    • Корінь пастернаку або селери (петрушки) – 100-150 р.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Сало солоне – 50-80 р.
    • Топлений жир – 50 р.
    • Сметана – 80 р.
    • Зелень за смаком.
    • Духмяний перець в горошинах.
    • Лавровий лист.
    • Перець чилі свіжий (маленький шматочок) або порошок.
    • Сіль і улюблені спеції за вибором.
    • Вода – 2 л

    Приготування:

  • Свинину промити, розділити на невеликі частини і зварити бульйон зі спеціями (перець запашний і лавровий лист), постійно знімаючи сіру піну. Готове м’ясо вийняти, вибрати з нього кістки, а м’якоть розділити на порційні шматки і повернути в каструлю. Також з бульйону видалити спеції.
  • Всипати в суп крупно нарізану картоплю.
  • Розтопити в сковороді топлений жир і на невеликому вогні обсмажити в ньому квашену капусту, віджату від розсолу, а також солоні гриби, нарізані соломкою. Через 10 хвилин перекласти соління в каструлю до свинини.
  • В останньому жирі обсмажити дрібно нарізані моркву, цибулю і біле коріння. Овочі додати в суп разом з жиром.
  • Окремо відварити пшоно.
  • У ступці або невеликій мисці розтерти товкачиком сало разом з часником, свіжою зеленню, меленим чорним перцем, невеликим шматочком свіжого стручка перцю чилі, відвареним пшоном і сіллю. Щоб маса добре растерлась, можна влити кілька ложок бульйону.
  • Пряну суміш додати в суп буквально за пару хвилин до готовності.
  • Дати капустняку настоятися хвилин 20.
  • Подавати зі сметаною і свіжим чорним хлібом.
  • Дивіться також:  Пісні щі

    Капусняк томатний з куркою

    Суп в кращих традиціях слов’янської кухні – простий і ситний. З успіхом вариться як з яловичиною та свининою, так і з курятиною, гусятиною або кролятиною. Якщо використовуються свіжі помідори, то в добавок до них потрібно трохи томатної пасти, якщо ж беруться протерті томати з банки, то вона не потрібна.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Окорочок курячий – 1 шт.
    • Капуста квашена – 300 р.
    • Томати свіжі – 3-4 шт.
    • Крупа перлова – 50 р.
    • Томатна паста несолона – 1 ст. л.
    • Картопля – 1 шт.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Масло вершкове – 80 р.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.
    • Приправа каррі або куркума.
    • Лавровий лист.
    • Перець духмяний або чорний в горошинах.
    • Кріп сушений.
    • Вода – 1,5 л.

    Приготування:

  • З стегенця видалити шкіру, залити його водою і варити бульйон зі спеціями (або запашний чорний перець, цілісний лавровий лист). Відразу додати нарізаний тонкими брусочками картоплю і промиту перлову крупу.
  • Готове м’ясо відокремити від кісток і розділити на невеликі шматочки. Повернути в суп.
  • У сковороді розтопити вершкове масло і обсмажити в ньому цибулю і моркву.
  • Томати з хвилину бланшувати в окропі, очистити від шкірки і насіння, подрібнити блендером на пюре.
  • Коли вони обсмажаться, додати до них томатне пюре і ложку томатної пасти. Через пару хвилин всипати сушений кріп, додати віджату від розсолу квашену капусту.
  • Тушкувати на невеликому вогні, поки капустка не стане м’якою. Перекласти вміст сковороди в каструлю і варити близько 10 хвилин, всипати каррі або куркуму.
  • Подавати з чорним або білим прісним хлібом.
  • Капусняк балканський

    Для цього супу потрібна білокачанна капуста, яку заквасили цілими качанами (половинками або четвертинками, неважливо), без додавання будь-яких інших інгредієнтів (моркви, кмину або кропу, журавлини). В рецепті також є брюссельська капуста, яку при бажанні можна поміняти на брокколі або кольрабі. В оригіналі цей суп варять з баранини з кісточкою. В наших широтах замість неї з успіхом використовується яловичина. Також особливістю страви є велика нарізка майже всіх його компонентів, у тому числі і моркви – її не труть, а шаткують соломкою.

    Дивіться також:  Суп грибний з печериць

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Яловичина на кістці – 500 р.
    • Капуста качанами – 500 р.
    • Капуста брюссельська – 8-10 качанчиків.
    • Томати свіжі – 3 шт.
    • Рис довгозернистий або кукурудзяна крупка – 100 р.
    • Картопля – 2 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Часник – 3 зубки.
    • Грудинка подкопченная – 50 р.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Будь-яка зелень.
    • Кмин – 1 ч. л. без верху.
    • Сіль і улюблені спеції за вибором.
    • Вода – 2 л

    Приготування:

  • З яловичини зварити насичений бульйон зі спеціями. М’ясо вийняти, відокремити від кісток і м’якоть розділити на великі порційні шматки. Повернути в суп і відразу додати туди ж картоплю і промитий рис.
  • У сковороду влити трохи олії і обсмажити в ньому нарізану на дрібні кубики грудинку.
  • До підрум’яненою грудинці додати цибулю і моркву, а через 10 хвилин – нашатковану на тонкі смужки квашену капусту. Все тушкувати до м’якості капусти, після чого перекласти в суп.
  • Помідори обшпарити в окропі пару хвилин і зняти шкірку. Насіння залишити. Нарізати на великі часточки. Качанчики брюссельської капусти розділити на кілька частин. Маленькі залишити цілком.
  • Як тільки картопля та інші овочі будуть готові, додати в каструлю кмин, томати і брюссельську капусту, через 5 хвилин – рубану зелень і роздавлені зубчики часнику (не пропущені через чеснокодавку, а саме злегка роздавлені ножем).
  • Варити 5 хвилин, потім зняти з вогню і дати страві добре настоятися.